midiaudio logo

Control Changer ?

Edvis (IP Logged)
March 31, 2005 04:19PM

Iskilo klausimas. Jei as noriu viename cubeiso take panaudoti du tembrus. Tarkim is pradziu eitu koks piano o pereinant i kita takta tembras pasikeistu i bosa. Girdejau kad kaskaip per control changer galima taip padaryt... Kaip ?
Re: Control Changer ?
Dalius (IP Logged)
March 31, 2005 09:22PM

Program change, o ne control change



Dalius
Re: Program Change?
Algirdas (IP Logged)
March 31, 2005 11:54PM

Taisyklė Nr 1: Cubase aranžuotės pirmas garsas turi pasigirsti ne anksčiau kaip antrame takte. Kam reikalingas pirmas taktas? Įjungti visiems tembrams.

Taigi, takelio pradžioj padaryk 1 takto ilgio atkarpėlę (pattern). Atidaryk ją su List Editor (select ir Ctrl+G, o jei neveikia, Menu "File"-Key commands-Edit-OpenListEditor sukurk būtent tokią įprastą senojo Cubase komandą). Pasiimk pieštuką (rightclick-Tools) ir įrašyk vieną po kito sekančius du Control Change ir vieną Program Change (redaktoriaus lango viršuj vienam iš juodų langelių "Insert type" pasirink atitinkamą tipą). Pirmasis Control Change kol kas tegu pailsi, antrąjį laukelyje Value 1 perdaryk į BankSelectLSB (doubleclick, spausdink: 32, Enter).

Dabar turi tris jungiklius, nuo kurių priklauso, koks tembras bus įjungtas, kai Cubase "pagros" šiuos jungiklius. Keičiant BankSelectMSB ir BankSelectLSB vertes (Value 2) bei ProgramChange (Value 1), bet kuriame instrumente (išskyrus Ensoniq SQ32/KS32) ar bet kuriame Creative SBLive!/Audigy kortos sintezatoriuje gali įjungti bet kurį tembrą (senesni instrumentai, pvz., Yamaha PSR serija, turi apribojimų, priklausomai nuo MIDI kanalo).

VST instrumentai dažniausiai klauso tik Program Change, bet nepatariu, nes daugelis jų garsiai sproginėja, kai nepasbaigus natai bandai keisti tembrą, o ypač, je VST instrumentas su nuosavu efektų procesorium.

Kaip žinoti, kokius skaičius įrašyti Value langeliuose? Skaityk tų instrumentų aprašymus, ten pabaigoje būna Program List, rasi ir MSB, LSB bei PrgChg numerius, ne tik instrumento knopkių kombinacijas.

Kai vidury takelio sugalvosi pakeisti tembrą, visą šitą trijulę nukopijuok į vietą, nuo kur turi pasikeisti tembras, geriausiai kokia šešioliktine prieš naujo tembro pirmą natą, ir pakeisk atitinkamus skaičiukus.

Su pagarba, Algirdas
Sorry, only registered users may post in this forum.