midiaudio logo

Elektrinės gitaros įrašymas

TomFX (IP Logged)
September 28, 2010 08:22PM

Sveiki!

Taigi, su 4 metų gitaros patirtimi supratau, kad vien groti Metallic'os kūrinius man neužtenka. Nuo seno turėjau svojonę pats kurti muziką.

Taip sakant, esu, šioks toks, metalhead'as arba aplamai, daug žanrų mėgstantis... jaunuolis. Noriu įrašinėti elektrinę, akustinę gitaras, bei vokalą. Turėti savo, grubiai tariant, studiją, būtų tikrai nuostabus dalykas.

Esmė tame, kad šia tema, internete, yra pilną web'ų ir video, tačiau ten daug kalba, bet konkrečiai ir aiškiai nepasako.

Šiek tiek informacijos apie mano apartamentą/equipment'ą:

- gyvenu bute, su ne ytin storomis sienomis, tačiau groti pakankamai garsiai didelės problemos nesudaro;
- turiu Edwards Les Paul Custom gitarą ir Laney LX65R kubą. Žinau, kad norint gauti kuo geresnią įrašų kokybę, daug kas priklauso ir nuo pačios gitaros, tačiau aš noriu naudoti būten mano gitarą;

Taigi klausimas būtų, ko reikia, norint įrašinėti ir gitarą, ir vokalą, gauti pakankamai gerą kokybę ir panaudojant vidutinišką biudžetą? Ar užtenka tik tinkamo mikrafono? Ar galima tiesiog prijungti gitarą prie kompiuterio?

Man nereikia labai profesionalios įrangos. Reikia tik pačių pagrindinių daiktų ir tų kuriuos patartina naudoti, kurie žymiai pakeičia garso kokybę.

Pakartosiu, ko dažnai klausia, kad biudžetas yra vidutinis. Tiksliai psakyti negaliu, nes nežinau kokios kainos Lietuvoje:D

Jeigu ką pamiršau paminėti, aš būtinai atsakysiu. Ačiū(tu)



Edited 1 time(s). Last edit at 09/28/2010 10:55PM by TomFX.
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
Okis69 (IP Logged)
September 28, 2010 08:38PM

Kodel neiti i irasu studija, kur viskas tau jau paruosta ir kainos krizes metu zemos? :)
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
TomFX (IP Logged)
September 28, 2010 08:54PM

- Todėl, kad įrašų studijoje yra ribotas laikas;
- Todėl, kad man "muzikinės bangos" ateina, bene, kiekvieną minutę;
- Todėl, kad galiu kada noriu, kiek kartų noriu ir kokį laiką noriu, įrašinėti;
- Todėl, kad namų atmosfera žymiai jaukesnė.
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
Tomas2010 (IP Logged)
September 28, 2010 10:44PM

Prie to pačio šio žmogaus klausimo, norėčiau pridėt, koks mikrofonas labiausiai tinka įrašinėti vokalui.?
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
(IP Logged)
September 28, 2010 10:50PM

AKG C12VR :)
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
Tomas2010 (IP Logged)
September 28, 2010 10:55PM

o, ačiū! žinosiu. pats Rongo Staras šitą turi savo studijoj :D
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
TomFX (IP Logged)
September 28, 2010 10:56PM

Smagu, kad mano post'as liko nesuprastas:D
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
(IP Logged)
September 29, 2010 12:18AM

Nesupyk, tiesiog išsprūdo. Nieko blogo nenorėjau. Išpirkdamas kaltę bandysiu atsakyti į pagrindinę temą. Norint rašyti gitarą tau reikės kompo, normalios garso plokštės, mikrofoninio priešstiprintuvio (jei plokštė išorinė, dažniausiai joje pačioje būna pakenčiami), vieno Shure Beta 57 mikro (arba SM57) na ir stovo mikrofonui. Mikrofoną statai prie kubo, susirandi vietą, kur geriausiai skamba ir pirmyn, įrašinėk. Vokalui - jei biudžetas neleidžia, demo įrašams tiktų tas pats Beta 57 mikras, tik reikėtų nusipirkti dar pop screen'ą (popstop'erį). Norint geresnės kokybės pop stoperis žinoma būtinas, o mikro reiktų pasiieškot kondensatorinio. Midiaudio prekiauja Rode. Pagal kainos/kokybės santykį tai labai neblogi mikrofonai. Kažkas čia ne per seniausiai pardavinėjo kažkokį NT serijos kondensatorinį už 1000 lt. Manau tikrai nėra brangu.
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
TomFX (IP Logged)
September 29, 2010 07:57AM

Labai ačiū:)

Kadangi nenusimanau kas yra mikrafoninius priešstiprintuvas, gal galėtumėte duoti konkretų pavyzdį? Dar geriau, kokį jūs patys produktą rekomenduotumėte.

Kitame, angliškame forume, man buvo pasiūlyta naudoti audio interfac'ą. Nukopijuosiu patį post'ą:

i would suggest an audio interface. most come with software for recording and mixing. the benefit to an interface is that you can connect instruments and mics to to record to your computer. so for specifically recording guitar you can take the XLR input and put a mic on your amp as well as taking the output of your guitar to the instrument input. this way you can record two guitar sounds. you could use certain settings on your amp, then use different processing on the direct in guitar. when you combine these two sounds you will get one big guitar rather than a smaller thinner sound. there are also interfaces that only offer the instrument input. you can get one of those and find a plug-in package that offers a good classic amp sound and use that to get a good guitar tone. if you wanted to record vocals you could get a cheap USB mic to record as well.

the cheapest way would be to get a USB mic and mic your amp. you could then download audacity which is free recording sfotware. and get started for less than $100. i doubt the quality will be the best, but it will get you started.

Ką jūs manote apie šį būdą?



Edited 2 time(s). Last edit at 09/29/2010 07:58AM by TomFX.
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
ura (IP Logged)
September 29, 2010 09:04AM

Tai laimius apie tai ir rase. Gali naudot koki tascam http://www.midiaudio.com/product/tascam-us--122mkii cia jau iskart is su preampu ir su viskuo. Kisi i kompa kisi mic ir varai :)

----------------------
Have you ever heard?
http://www.startfm.lt/ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.174641382578273.33558.100000972361855&type=1&l=0afdbcb510
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
(IP Logged)
September 29, 2010 11:58AM

TomFX:

Jei jau visai smulkiai, tai tam, kad įrašyti kažkokį signalą į kompiuterį, pirmiausia jį reik paversti skaitmeniniu, kadangi, kaip žinia, visi signalai, kuriuos mes girdime ausimi ir suvokiame kaip muziką, gali būti tik analoginiai. Taigi mikrofone sukuriamas elektromagnetinis impulsas, kuris laidu keliauja iki keitiklio. Keitiklis būtent ir daro tai, kad keičia analoginį signalą skaitmeniniu ir atvirkščiai, kuomet norime pasiklausyti įrašo. Buitiškai šnekant keitiklio funkciją atlieka garso korta. Tęsiant kalbą apie mikrofoną, jo signalo nepakanka, kad jungti tiesiogiai į keitiklį, tad reikalinga signalą sustiprinti ir tik tuomet paduoti jį į keitiklį. Priešstiprintuvis (angl. preamp) gali būti kaip atskiras įrenginys arba jau integruotas į kitus daiktus (pvz. pultas, išorinė garso korta...). Preamp'ai kaip išoriniai daiktai būna dviejų tipų - tik preampas su jautrumo reguliavimu (pvz.http://www.uaudio.com/products/hardware/710/index.html, http://www.focusrite.com/products/mic_pres/red_8, http://www.rme-audio.de/en_products_octamic_2.php) ir preampas su apdirbimu (pvz. http://www.focusrite.com/products/channel_strips/red_7, http://www.drawmer.com/products/signature-series/s2-dual-channel-tube-compressor.php, http://www.avalondesign.com/vt737sp.html). Mano pasiūlytas ir uros paantrintas variantas būtų nesidairyti pradžiai išorinio preamp'o, o ieškotis garso kortos iškart su preampu. Nežinau ar teisingas mano teiginys (tikuosi Dalius pataisys, jei klystu), bet geresnį ar blogesnį preampą turi kiekviena garso korta (angl. dažniausiai vadinama audio interface), kuri turi XLR įėjimą. Šiuo atveju viename korpuse yra dviejų daiktų (preamp'o ir keitiklio) simbiozė. Preampas žinoma paprastas, turi tik jautrumo reguliavimą, PAD'ą (jautrumui sumažinti -14 dB ) ir Phantom Power įjungimą (48V maitinimas kondensatoriniams mikrofonams). Viskas. Beje pasiūlytas variantas su USB Mic mano nuomone visai niekam tikęs, nes neretai USB mikras už 100 USD veikia ne ką geriau nei notebooke integruotas mikras, o pastarasis net skype bendraujant neretai nervina, tai nereikia net sakyti, kaip nervins išgirdus gitaros įrašą :D
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
TomFX (IP Logged)
September 29, 2010 10:32PM

Ačiū už informaciją [b]ura[/b] ir [b]Laimiuz[/b]. Tikėjausi, kad reikės daugiau įrangos :)

Dar keli klausimai:

- Kaip garsiai reikia groti norint įrašinėti? Žinau, kad sunku tai pasakyti, bet maždaug...
- Gal žinot/turit kokių sample įrašų, pavyzdžių, kurie būtų įrašyti tokiu būdu kokį apibūdinote?



Edited 1 time(s). Last edit at 09/29/2010 10:32PM by TomFX.
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
(IP Logged)
September 29, 2010 10:41PM

Beveik visi įrašai taip daromi, o garsiai reikia groti taip, kad mikras nesikimštų ir kad pačiam būtų komfortas. Nepasakysi kaip garsiai...
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
TomFX (IP Logged)
December 27, 2010 04:04PM

Sveiki!

Nenoriu pradėti naujos temos, taigi pasikonsultuosiu čia. Turiu tai, ką ir man siūlėte: SM57 ir Tascam interfac'ą. Smagu, kad Tascam atėjo kartu su Cubase :D

Dilema tame, kad aš, vis dėl to, nelabai susiorentuoju kaip susikonfiguruot. Praktiškai padariau viską kiek suprantu, tačiau įrašyti neišeina. Tascam'as rodo, akd garsą gaudo ir pačio Cubase stulpelis šokinėja, o prie "Devices" ligtais nustačiau, kad gaudytu ne mano paprastą mikrafoną "Skype" šnekėt :D

Kame problema?
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
(IP Logged)
December 27, 2010 04:17PM

Problema labai paprasta. Cubase nustatytas ne Tascam interfeisas, o vidinė kompo korta ar kameros mikras. Čia išsamus paaiškinimas kaip ir kur nusistatyti:

http://www.steinbergusers.com/cubase/newbie/cubase_newbie_audio.php

Rinktis reikia būtinai ASIO draiverį ir jokį kitokį !



Edited 1 time(s). Last edit at 12/27/2010 04:18PM by Laimiuz.
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
TomFX (IP Logged)
December 27, 2010 04:33PM

Kiek supratau gale draiverio pavadinimo turi būti parašyta "ASIO driver", tačiau pas mane galima pasirinkti tik "US-122 MKII/US-144 MKII".
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
TomFX (IP Logged)
December 27, 2010 08:26PM

Problema, kad nemoku nustatyti, kad garsas iš interfac'o eitu į mano kompiuterio kolonėles...
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
(IP Logged)
December 27, 2010 09:49PM

o kaip čia taip ? Taigi ten nieko net nustatyt nereikia. Kolonkės jungiasi tiesiai į interfeisą ir viskas. Kompiuterio garso korta (integruota) apskritai yra užmirštama.
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
TomFX (IP Logged)
December 27, 2010 10:35PM

Na 3.5 mm. koloneliu laido neprijungsi paprastai ten :D
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
(IP Logged)
December 27, 2010 11:44PM

na jei kolonėlės turi tik tokį pajungimą, tai vargu bau ar galima jas išvis naudot monitoringui. Nebent girdėt - yra signalas ar nėra. Persiprašau už savo kritišką požiūrį :)
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
Dalius (IP Logged)
December 28, 2010 09:40AM

Na, jei kolonėlės turi tik 3.5mmm jungtį - tuomet jas reiktų jungti į Tascam'o ausinių išėjimą naudojant 3.5/6.25 perėjimą

Dalius
Re: Elektrinės gitaros įrašymas
koenig (IP Logged)
December 28, 2010 10:03AM

[img]http://img8.imageshack.us/img8/8674/headphones08sonymdr7509.jpg[/img]
Sorry, only registered users may post in this forum.