midiaudio logo

RTA

garsistas (IP Logged)
January 13, 2011 11:09PM

Man, jaunuoliui, reikia veteranų patarimų:
situacija būtų tokia:
yra ilga patalpa, kurioje 3 eilėmis pastatytas aparatas (Priekyje sub'ai su satelitais, dvi elės tik satelitų). Tarp eilių 15m tarpai. Iš pulto master'is pajungtas į http://www.dbxpro.com/PA+/index.php . Reikia prasiskambint sistemą.

Procesoriuje Geq yra tik ant input'ų ir Auto-eq veikia tik ant jo, tačiau ant kiekvieno išėjimo yra Peq.

Kurioje vietoje/Kaip statyti RTA mikrofoną?



Edited 1 time(s). Last edit at 01/13/2011 11:14PM by garsistas.
Re: RTA
boolve (IP Logged)
January 13, 2011 11:35PM

Mikrofonas ten kur klausytojas. Na idealiausiu variantu pabandyti per visą perimetrą, ir kai visur bus 'lygu' tada valio tada sitema išdėstyta gerai :)). Na aš teoriškai, o praktiškai palauksime veteranų pasisakymo.

------------------------------
Have A Nice Day
------------------------------
Re: RTA
(IP Logged)
January 13, 2011 11:37PM

Kadangi turi keletą taškų, iš kurių ta pati muzika groja, tai sureguliuot nėra nei menkiausio šanso. O jei dėl dažnuminės, tai statykis arba prie pulto (jei salėje sėdi) arba salės viduryje. Bet čia bergždžias reikalas tokią sistemą paleist. Galima bandyt kiekvieną eilė vėlint, bus kažkiek geriau, bet nepergausiai :(
Re: RTA
garsistas (IP Logged)
January 13, 2011 11:51PM

:(
Re: RTA
boolve (IP Logged)
January 13, 2011 11:56PM

na sunkiai aš suprantu kur ten kas sustatyta, nubraižytum apytiksliai pagal mastelį plius patalpos aukštis. ir kaip patalpa įrenkta, ir kokiu garsu grojama ir kas grojama? diskoteka? ar gyva muzikikė tirli pirli?

------------------------------
Have A Nice Day
------------------------------
Re: RTA
garsistas (IP Logged)
January 14, 2011 12:11AM

Gyva muzika... Laimis patvirtino tai, ką aš ir maniau- visiškai išsilyginti neišeis... Manau, kad pabandysiu prasipūst pirmą eilę, kurioje yra sub'ai, o satelitus su 4-band peq iš klausos reikės bandyt.. :(
Re: RTA
(IP Logged)
January 14, 2011 10:17AM

garsistas: čia ne lygume esmė. Dažnuminę tu išsilyginti gali, bet problema fazėse. Visuomet, kuomet yra du garso šaltiniai, nutolę vienas nuo kito daugiau nei per pusę bangos ilgio, yra problema. Pas tave kaip suprantu salės priekyje stovi kažkokios kolonos su Sub'ais, tada už kažkiek metrų kolonos pagarsinimui, tada dar vienos, kad užsidengti salę. Taigi pirmiausia, ką tau reikia pasidaryti - susiskirstyti tas kolonkes zonomis. Jei teisingai supratau, gaunasi trys zonos - priekinė linija ir dvi užlaikomos linijos. Taigi tau būtinai reikia procesoriaus kuris turėtų užtektinai išėjimų, kad galėtum valdyti atskirai zonas. O darbas vyksta taip - paleidi groti tik priekinius, kaip tu vadini, satelitus, išsilygini jų dažnuminę, kiek tai yra įmanoma. Mikrą geriausia statyti per vidurį, maždaug 3-5 kėdžių eilėj, sėdinčio klausytojo ausies aukštyje. Pink noise turi būti būtinai stereo ir kiek tai įmanoma kokybiškas (jei po ranka nėra stereo Pink'o, galima kaip išeitį uždelayint vieną procesoriaus In'ą tarkim 1000ms). Kuomet apsilygini satelitus, juos mutini ir leidi sub'us. Apsitvarkai dažnuminę, tada tvarkaisi fazę. Visuomet satelitus reikės vėlinti sub'ų atžvilgiu. Susivedęs fazę gali eit prie pirmos uždelayinimo linijos. MUtini priekį, statai mikrą kokie 5 m. nuo kolonkių (pirmos uždelayinimo linijos) ir vėl lyginiesi. Ta pati ekvalaizeracija greičiausiai nelabai tiks, nes keičiasi akustinė aplinka, tad gausi susilygint iš naujo ;) Kuomet išsilyginsi, reik pastatyt užvėlinimą. Nekeisdamas mikro pozicijos paleidi priekį, pamatuoji kokį atstumą rodo, tada pasileidi delay line ir vėlini tol, kol gausi panašų skaičių kaip ir nuo priekio. Tada jau galima vizualiai pagal fazės kreivę fine tune pasidaryt. Tokia pati procedūra ir su antra delay line.
Jei paleisi tą patį signalą į visas kolonkes, tai:
1. Neturėsi galimybės ekvalaizeruot atskirai juostų.
2. Neturėsi galimybės vėlinti, o tai reiškia, kad nuo šalia stovinčios kolonkės (delay line) klausytojo ausį garsas pasieks anksčiau, nei nuo prieko, tad vietoj konkretaus garso "ta", girdėsi "ta...ta". Netgi ir pasidarius visus užvėlinimus kaip priklauso, tokioje sistemoje neišvengiamas "comb filter" efektas, kuomet judant per salę tam tikri dažniai bus-nebus-bus-nebus-bus-nebus.
Re: RTA
boolve (IP Logged)
January 14, 2011 12:27PM

na jo gražiai skamba.
Aš paprasčiausiai būčiau sprendęs reikalą kolonėlių išdėstymą, kad jos nebūtų nukreiptos į 'tolį' t.y. kad neleisti garsui skrieti per visą salę aišku skamba kvailai. Kabinti satelitus (geras pavadinimas) aukščiau virš galvų ir kreipti žemyn. O žemi dažniai, na tada surasti racionalų kokį įmanoma išgauti ir leisti įvykiams vykti. Gal subus pabandyti panešioti po salę ieškant malonesnės vietos.
O jei egzistuoja kitas realus variantas tai pirmyn.

------------------------------
Have A Nice Day
------------------------------
Re: RTA
RoLaS (IP Logged)
January 14, 2011 09:54PM

kaip supratau tai turimi 5rankai - tik aparatas ir dbx pa procesorius su vidiniu auto eq. vienareikšmiškai vien su tuo nelabai ką pavyks padaryti, nes priekiui įtariu bus sunaudoti 4 proco išėjimai - du subai plius du satelitai. taigi lieka viena pora išėjimų, kuriuos galima užsilaikyt ir taip išsispręst su sakykim pirma užlaikymo linija. antros užlaikymo linijos jau nėr kur jungt, nes šitam proce kanalai valdosi tik porom. dėl minėto combfilteringo reiktų mažiau jaudintis, nes jei patalpa ilga - menkas combfilteringas, kur signalo koherentiškumas yra smarkiai kritęs, jausis daug mažiau, nei paties naudingo signalo dobavkė erdvėje.
Sorry, only registered users may post in this forum.