midiaudio logo

Akustinis patalpos paruošimas

(IP Logged)
July 31, 2012 10:16AM

Sveiki, gerbiami forumiečiai!

Besidomnint akustiniu patalpos paruošimu, iškilo toks klausimas - kiek iš čia besilankančių suinvestavo į tai padorią pinigų sumą? Turiu omenyje ne tik išklojo sienas plonu porolono sluoksniu ar kiaušiniu pakuotėm, bet padarė kažką daugiau, pvz. pirko specialų akustinį gipskartonį, statė difuzorius ir t.t.
Re: Akustinis patalpos paruošimas
ura (IP Logged)
July 31, 2012 12:39PM

zinau, kad mastering.lt atliko matavimus ir pagal juos pirko spec medziagas.

----------------------
Have you ever heard?
http://www.startfm.lt/ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.174641382578273.33558.100000972361855&type=1&l=0afdbcb510
Re: Akustinis patalpos paruošimas
ramil (IP Logged)
August 01, 2012 12:47PM

kiausiniu deklu niekas nededa :D pradziai ir didziules sumos nereikia. Svarbiausia yra isanalizuot patalpa ir pagal tai priimt sprendimus o tam padet gali spl meteris su geru analyzeriu kuris gali matuot RT60 ir ne tik. O tada viskas bus aisku nuo situacijos ir biudzeto. As nesu investaves, bet teke yra projektuot pora studijos modeliu
Re: Akustinis patalpos paruošimas
Hartke (IP Logged)
August 02, 2012 06:12PM

busi Klaipedoje, rasyk, parodysiu kaip mes be jokiu skaiciavimu padareme difuzorius, basstrapus ir nuemem aida.gal kazkiek ikveps, ir matysi kaip daryti/nedaryti. patalpa darem labiau repeticijoms, rezultatu irgi esam patenkinti, tiek garsu, tiek estetiniu vaizdu.

naudotos medziagos: skirtingu tankiu akmens vata ir putu polisterolis.



Edited 1 time(s). Last edit at 08/02/2012 06:14PM by Hartke.
Re: Akustinis patalpos paruošimas
ramil (IP Logged)
August 02, 2012 07:13PM

O kaip del frequency responso patalpos?
Re: Akustinis patalpos paruošimas
(IP Logged)
August 02, 2012 10:56PM

Hartke Wrote:
-------------------------------------------------------
> busi Klaipedoje, rasyk, parodysiu kaip mes be
> jokiu skaiciavimu padareme difuzorius, basstrapus
> ir nuemem aida.gal kazkiek ikveps, ir matysi kaip
> daryti/nedaryti. patalpa darem labiau
> repeticijoms, rezultatu irgi esam patenkinti, tiek
> garsu, tiek estetiniu vaizdu.
>
> naudotos medziagos: skirtingu tankiu akmens vata
> ir putu polisterolis.

Dėkui už pasiūlymą, jei būsiu, užlėksiu. Pamatyt visada įdomu.
Kambarį aš moku paskaičiuoti, juolab yra pilna pagalbinių įrankių. Taip pat turiu žmonių, kurie padarys QRD diffusorius bei bass trapus.

Bet nei vienas iš šių dalykų nesprendžia bedų aukštų dažnių srityje.
Jei konkrečiau mane domina ar yra kas naudojo komercinius produktus kad ir iš vicoustic, wigfoam ar auralex?
Re: Akustinis patalpos paruošimas
ramil (IP Logged)
August 03, 2012 12:46PM

O kas negerai su aukstais? Kas liecia su absorberiais is komerciniu juos apsimoka pirkt kada nori jog graziai atrodytu (ta pati paciam pasidaryt galima). Jei ziuresi i difuzerius rekomenduoju: http://www.rpginc.com pagal atitinkama situacija ir poreikius pasirinkt galima. Daznai labai naudojami skyline difuzeriai.
Re: Akustinis patalpos paruošimas
(IP Logged)
August 03, 2012 01:05PM

Nors ISO standartai nereikalauja matuoti aukščiau 5kHz(ir dėl to daugelis gamintojų nematuoja), tačiau pamatavęs vatą ar savos gamybos absorberį, pamatysi kaip skiriasi dažninė charakteristika nuo komercinių produktų. Pvz žinau, kad wigfoam sugerties koeficientas lygus 1 nuo 400Hz ir iki pat girdimo spektro ribų nesikeičia. Kažkur turiu failiuką su matavimais, jei įdomu, paieškosiu. Paprastai vatos sugerties koeficientas krenta jau tiek 8 kHz
Re: Akustinis patalpos paruošimas
ramil (IP Logged)
August 03, 2012 02:42PM

Nematuoja auksciau negu 4-5khz del elementarios priezasties. Auksciau einantys dazniai neturi tiek energijos jog itakotu ER kas atsilieptu kombfilterintui frequency responsui kambario. Didele itaka galutiniam rezultatui daro ne kokios firmos produktai naudoti o kaip jie panaudoti. Jei bas trapus deda tiesiai i kampus be jokio tarpo (ar apskritai absorberius) nieko nuostabaus jog rezultatai prasti. Velgi cia daug niuancu yra, ka vertetu padaryt tai yra ne kiek paciam skaiciavimus atlikt ar naudot irankius tam skirtus (nes programos visvien tiksliai nesuskaiciuoja visko del ju dizaino trukumu) o pasikonsultuot su akustika uzsiimancium zmogu, tokiu lietuvoj zinau tik viena. O programomis kad naudotis reikia moket interpretuot ju skaiciavimus jog zinoti kada programa rodo nerealistiskus skaiciavimus o kada +- i ta puse.



Edited 1 time(s). Last edit at 08/03/2012 02:47PM by ramil.
Re: Akustinis patalpos paruošimas
(IP Logged)
August 04, 2012 03:13PM

Ramil, o kur perskaitei tai, kad aukšti neįtakoja ER? Kaip suprantu ER yra pirmine atsispindejusi banga nuo pavirsiaus. Tai tiek zemi, tiek auksti. O combfilterinimas irgi bus, tik jau kitas dalykas kiek smegenys sugeba išskirti jį ir ar tai trugdo. Pataisyk, kur klystu :)
Re: Akustinis patalpos paruošimas
ramil (IP Logged)
August 06, 2012 01:22PM

sorry, mano klaida. kazkaip netaip perskaiciau, maniau jog turi omeny aukstus daznius. Zinoma ER labiausiai ir itakoja frequency responsa kambario. Matai kas liecia aukstus daznius jie maziausiai energijos turi ir juos labai daug medziagu sugeria. Praktiskai betkoks absorberis didele dali aukstu dazniu sugers, kurkas sunkiau su zemais :)
Re: Akustinis patalpos paruošimas
(IP Logged)
August 06, 2012 03:32PM

Taip ramil, tu teisus, kas dėl sunkesnės žemų sugerties. Tačiau mano pastebėjimas buvo, kad svarbi tiesinė sugerties priklausomybė nuo dažnio ir aukštuose, ne tik žemuose. Ir kiek žinau paprasta vata ir pigesni komerciniai variantai neturi tiesinės priklausomybės. Aš tik nesu tikras, kiek girdėsi tą netiesiškuma jei jis virš 8kHz.
Bet kokiu atveju kambario frequency response nebus toks tiesiškas kiek turėtų būt:)
Dar paskaitinėsiu, jei ką sužinosiu, atraportuosiu.
Re: Akustinis patalpos paruošimas
ramil (IP Logged)
August 07, 2012 03:07PM

As manau is praktines puses i tai maziau reiketu atkreipt demesi kas praktikoje ir daroma kas liecia aukstus... Juolabiau frequency responsa pasimataves kambario pamatysi kad didziausia problema bus >=500hz :)
Re: Akustinis patalpos paruošimas
pranza (IP Logged)
August 08, 2012 12:52AM

rašymo ar klausymo?

garso aparatūros salonai dažniausiai kažką pasidaro, nes plynoj stačiakampėj betoninėj patalpoj skamba bet kuriuo atveju nykiai. - gali pavaikščiot po salonus, pašnekėt.

šiaip ar taip, kiekvienai vietai - savas sprendimas iš sugeriančių ir atspindžio kampą keičiančių medžiagų. + patirtis arba / ir daug bandymų...

jei patalpos išmatavimai ar medžiagos (gipso kartono sienos ar pan.) iš karto matosi, kad kels problemų, gali reikšt, kad pigiau bus nešdintis kitur, nei kariaut.

o geras tinkamos patalpos apstatymas [baldais, daiktais] paveiks ją taip, kad difuzorių ir absorberių gali ir visai nereikėt, nebent sieki labai, labai aukštai:)

http://audiomastering.lt
Re: Akustinis patalpos paruošimas
boolve (IP Logged)
August 08, 2012 03:33PM

Kazkaip galvoju kad knygu lentynos labai liuks. Is kokios mokyklos nurasytu vadoveliu sauti per dvi sienas ;)

------------------------------
Have A Nice Day
------------------------------
Re: Akustinis patalpos paruošimas
ramil (IP Logged)
August 08, 2012 03:45PM

Na imanoma kazkiek difusiono gauti is lentynos prigrustos knygu, bet knygos turi buti taip isdestytos jog istiesu difuzintu garsa. Tikras difuzeris visvien nera betkoks/betkaip iskreiptas pavirsius. Dauguma knygu yra panasaus dydzio proporciju tad atitinkamai neisdescius gausis tas pats kas i plika siena varyt garsa visa.
Re: Akustinis patalpos paruošimas
Vytis (IP Logged)
August 08, 2012 06:54PM

Ethan Winer yra gražiai palyginęs knygų lentyną ir tikrą difusorių šitame video:
http://www.youtube.com/watch?v=4nzmBhkR4JQ

Jo straipsniuose ir video www.realtraps.com daug naudingos informacijos.

O kalbant apie patalpos akustiką - kaip čia jau buvo išsakyta, būtina yra pirmiausia ją išsimatuoti ir tik tada imtis veiksmų. Vien ausimis pasikliauti neverta. Matavimo prietaisai identifikuos konkrečią problemą, pagal kurios pobūdį reiks rinktis kovojimo strategiją. Komerciniai produktai nebūtinai yra kuo nors pranašesni už lengvai prieinamas statybines medžiagas. Pvz. Auralex poroloną aplenks gerokai pigesnė akmens ar stiklo vata. Difuzorių gamyba yra sudėtingesnis reikalas, nes neužtenka pridėti "bele ko" kad laužytų bangas. Forma turi būti apskaičiuota ir tikslinga. Tačiau absorpcija (aido sugėrimas) profesionaliose studijose standartiškai sprendžiama Stiklo vatos arba to paties Rockwool/Paroc plokštėmis. Turint medžiagų savybes, galima apsiskaičiuoti, kokio storio sluoksnio reikia norint pasiekti tam tikrą rezultatą tam tikruose dažniuose.

Šiuo metu aš eksperimentuoju su kanapių plaušo vata ir medžio vata (šiek tiek paranoja dėl stiklo vatos dulkių...), kurios iš esmės gali pakeisti mineralinę vatą. Akustinės savybės labai panašios.

Aukšti dažniai menka problema, didžiausias vargas apačioje. Kuo žemesnius dažnius reikia suvaldyti, tuo storesnio sluoksnio sugeriamosios medžiagos tai reikalauja. Kartais pasidaro tiesiog nebepraktiški storiai: 25-40 cm nuo visų sienų ar net daugiau. Kas turi mažytę patalpėlę, gali joje įstrigti.

Sėkmės.

Vytis
Sorry, only registered users may post in this forum.