midiaudio logo

Crossover'io dažnio parinkimas

fruityman (IP Logged)
November 27, 2012 02:48PM

Laba diena. Patarkit kaip pasielgti: turiu kolonėles su Selenium firmos garsiakalbiais (žemi 15PW3 250W RMS 98DB/40-4K HZ) ir (aukšti DH200BE 100W RMS 1.5K HZ/105DB).
Kadangi kolonėles dariausi pats, tai ir filtrus noriu pasidaryti irgi pats. Yra žmogus, kuris suvyniotų rites su tiksliais parametrais, kondensatorius aišku pirkt teks.
Taigi klausimai:
1. kokiame dažnyje rekomenduotumėte skirti dažnius šiam variantui? Gal yra kažkoks klasikinis? Naudojamos bus tiek lauke tiek patalpoje. Beje, yra komplekte jau ir sub‘ai, kurie groja iki 80-100 Hz. bet tos kolonėlės kartais groja ir be sub‘ų (tai išviso turi įtakos filtro pasirinkimui?).
2. kokio storio laidu vynioti ritę?
3. Beje, ar teisinga mano mintis, kad geriausia yra nuspręsti kokiame dažnyje skirti, tada pasižiūrėti kokios artimiausios vertės kondensatorių įmanoma nupirkti ir tada prie to kondensatoriaus suvynioti ritę.
Kelią šitam procese daugmaž žinau, tik, kad labai neklaidžiot pagrioviais prašau jūsų pagalbos.
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
xlrmale (IP Logged)
November 27, 2012 08:58PM

1.kondikas 1mk
2.jei norit isleist pinigu daryk filtrus.
JBL Speakershop'as jums pades.
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
fruityman (IP Logged)
November 28, 2012 08:43AM

Na, toks atsakymas man jokios pagalbos nesuteikia. Galiu patikslinti, kad filtras turėtų būti antros eilės (Second Order (12db/octave) ). O tas 1 mF kondikas išviso čia ne prie ko. Filtrų skaičiuokle pasinaudoti aš moku, bet esmė ta, kad klausimas kokiame dažnyje išviso daryti filtrą.
2 sakinio nesupratau. Taip, pinigų yra ir noriu pasidaryti kokybišką filtrą, o pirkti kažkokį kuris man "galbūt tiks" visai nenoriu.



Edited 1 time(s). Last edit at 11/28/2012 10:42AM by fruityman.
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
ramil (IP Logged)
November 28, 2012 12:10PM

Na negaminu as koloneliu pats, bet logiskai mastant tar zemu ir viduriniu krosoveris turetu prasidet ties tuo dazniu kuriame maziau apkrovos duotum vidutiniam krosoveriui nes matau zemadaznis gan placiam diapozone eina...tad turi skaiciuokle gali pasiskaiciuot.. Bet jei darysi krossoveri ties 1.5khz tai irgi negas vos ne jautrausioj ausiai vietoj ir kur ties viduriais svarbiausias detalumas atkurimo... Dar priklausyt nuo pacios koloneles korpuso gali priklausyt, kiekvienas gamintojas kaip pastebejau skirtingai krosoveriu vietas parenka tad cia nuo konkrecios situacijos priklausys....is esmes manau reikia stengtis maziau apkrovos duo
t vidutiniem ir aukstiem taip sumazinant distortiona girdimiausiam diapozone.



Edited 1 time(s). Last edit at 11/28/2012 12:11PM by ramil.
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
wizby (IP Logged)
November 28, 2012 01:59PM

http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_crossover yra kelios kreives isivaizdavimui.
bet geriau daryt sitepos http://en.wikipedia.org/wiki/Bi-amping
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
xlrmale (IP Logged)
November 28, 2012 07:55PM

na taip...
altofarlante :D 15pw3-28usd
ir kita altofarlante DH200BE-10usd
ir dar kaskas nori filtra pastatyt......
tiesiog hi ed"as gaminamas >:D<
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
fruityman (IP Logged)
November 28, 2012 10:23PM

Ramil, tai, kad garsiakalbis gali groti iki 4k, dar nereiškia, kad dviejų juostų sistemoj jam ir reikia duoti tokį diapazoną. Jau nuo 1800 Hz tikrai šį darbą patikėčiau tik aukštadažniam garsiakalbiui. Kita vertus nenoriu labai žemai nuleist tos kartelės - visgi aukštiem bus per sunku grot, o apačia tinginiaus. Už tai ir yra dilema 1300 - 1800 Hz diapazone. Gal ir sutinku, kad nereiktų skirti ties 1.5, bet ar 1.7kHz šiuo atveju geresnis pasirinkimas?
wizby, ačiū už linkus, bet teoriją aš žinau, tik be matavimo prietaisų nelabai ką ir nuveiksiu su ja. Filtrą suskaičiuot ne taip jau sunku, kaip pasirinkti pačią skaičiavimo metodiką. O apie 3 stiprintuvų sistemą buvo svarstyta. Tai pats geriausias variantas. Bet šiuo atveju man reikia būtent filtro.
Visada laukiu paprotinimo ir kitų naudingų patarimų, bet... xlrmale, jau 2 tavo postai, o taip nieko gero ir nepasakei. Taip, kad pataupyk klaviatūrą ir šią temą ignoruok. Daugiau ginčytis nežadu.
Jei vis dar neaiškus klausimas ko aš čia noriu: konkretūs garsiakalbiai, kurioj vietoj skirt juostas? Prašau parašyti tų, kurie žino iš patirties, nes sutikit, jokia programa man šito nepaskaičiuos, o normalios akustinės erdvės eksperimentams neturiu.
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
ramil (IP Logged)
November 29, 2012 12:54PM

Ne taip mane supratai, savaime aisku jog nereikia daryti krosoveriu ten kur baigiasi speakeriu atkurimas. Tiek to, perejau nemazai puslapiu, bet taip konkretaus atsakymo ir neradau ir savaime aisku pasidare jog taip crossoverio daznio nepaskaiciuiosi nes jis priklauso ne nuo vieno ir dvieju parametru o nuo visos sistemos.. Kaip bebutu nemazai aptikau kas teigia jog reiketu pradet nuo "vidurio" jei naudoji 12 dB per oktava filtra o tada matuoti responsa on axis ir off axis ir pagal matavimus modifikuot, nes vien is akustikos perspektyvos mastant kiekvienas speakaeris tures savo rezonancinius daznius taip pat kaip ir tavo kabinetas priklauisomai nuo jo storio, medziagos youngus modulio ir t.t. tad cia nepaskaiciuiosi is oro... Kaip bebutu tarkim pradedam nuo vidurio (4000-1500)/2=1250, 1250 +1500 = 2750 hz cia jei turim dvijuoste sistema. Kadangi cia kiek suprantu bus primityvus speakeriai nelabai yra salygu pasimatuot tad geriausias variantas butu susimodeliuoti speakeri speakerlabe (gali demo parsisiust)http://www.afmg.eu/index.php/read-news/items/ease-speakerlab-11-and-pro-version-released.html jei turi modeliavimo igudziu ir supranti ka darai manau nebus problemu susigaudyt, tuomet moduliuodamas galesi matyti busima responsa dazniu ir pagal ji nustatyt crossoverius. Sekmes :-)
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
xlrmale (IP Logged)
November 29, 2012 09:11PM

Pabusiu kantrus ir dar karta pamaigysiu klaviatura.
DH vertas tik vieno mikrofarado kondencatoriaus :D
bent jau D210TI,tada butu galima jau lesti sau pagalvoti,ar duoti tau visus filtro duomenis.dezes taip pat.
Tik ar iveiksi ta filtra,cia jau klausimas kitas.
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
xlrmale (IP Logged)
November 29, 2012 09:19PM

DRIVERS DE TITANIO


DRIVER RESPOSTA (Hz) CORTES (Hz) CAPACITORES ( F µ )

DH200 1.500 - 18.000 2.000 10

Va truputi archyve atkasiau,kaskada seleniumas atsiunte.
net pasirodo suklydau del 1mk :D



Edited 1 time(s). Last edit at 11/29/2012 09:20PM by xlrmale.
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
savasalgis (IP Logged)
December 01, 2012 10:48PM

Kur mano draugas I.I. :S ...
Butu cia jums visiems uz toki bazaraB)-
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
fruityman (IP Logged)
December 02, 2012 08:43AM

:|



Edited 1 time(s). Last edit at 12/10/2012 03:04PM by fruityman.
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
boolve (IP Logged)
December 21, 2012 03:57PM

As daug nepaskysiu tiksliai, gal tik pastebijimus.
Kaip ramilas sake du dalykus, kad negerai kryzminti ties jautirias dazniais (kokie jie nepasakysiu gal Ramilas geriau pasakys) nekryzminti ties garsiakalbiu ribiniais dazniais.
Neieskojai kitu gaminiu su tais garsiakalbiais, tiksliau aprasymu? Ir paimk esamus "nusisekusius" giriamus koloneliu modelisu panasios klases ir grupes, ir pastudijuoti kas ten per kryzminimo daznis. O tai sitema bus tik dvieju juostu, ar visgi bus jugiamas ir dar subwoferiukas? Tokiu atveju gali dar siek tiek gali atsizvelgti i tai..
[email][/email]Sekmes.

------------------------------
Have A Nice Day
------------------------------
Re: Crossover'io dažnio parinkimas
Rimtautas (IP Logged)
January 13, 2013 10:35PM

O tai gal eksperimento būdu? Pasiskolink koki neblogą crossoverį reguliuojamą ir pasibandyk, kaip gražiausiai skamba. Aišku variantas bus kiek kitoks, nes skyrimas bus prieš stiprintuvus.
Sorry, only registered users may post in this forum.