midiaudio logo

Cubase

Silvestras (IP Logged)
September 16, 2013 07:59AM

Sveiki, susidūriau su tokia problema, exportuojant real time rėžimu, maždaug ties 80-90 % riba, procesas nutrūksta, iššoka lentelė kuri informuojaj jog nepakanka CPU resursų (CPU overload). Ir nesvarbu, ar tai projektas 4, ar 30- ties takelių. Pakeitus buffer size iš 256 į 512, eksportavimas pavyksta, tik neduoda ramybės klausymas kodėl taip įvyksta. Procesorius Intel Q6600, 8 GB RAM, audio - RME Hamerfall 9632, operacinė Win 7-64 bit, DAW Cubase 6-64 bit.DPC latency visad normos ribose, jokių "drop out" vidurkis apie 100 mikro s.
Re: Cubase
Gintas T. (IP Logged)
September 16, 2013 10:29AM

Man ir taip karais būna. Procesorius i7, 16 Gb ramų. Pavyksta pakeitus vaizdą ekrane ( sumažinus, kad viskas tilptu lange, arba kartais daugiau išplėtus)
Re: Cubase
Dagis (IP Logged)
September 21, 2013 10:12AM

Man kyla klausimas - o kam exportuojant reikalingas toks mažas latency? 256 samples? Taigi pasistatykit ant max vėlinimo (du tūkstančiai kažkiek ten) ir problemų nebus. Silvestrai, prasitardamas apie latency/bufferio padidinimą pats ir atsakėt į savo klausimą. Kuo mažesnis vėlinimas, tuo labiau apkraunamas cpu, kad galėtų padaryti savo procesus vos ne realtime. Grojant kokią midi partiją - sutinku, to reikia. Suvedinėjant? Niekada nesuvedinėju mažesniu nei max vėlinimu su ta pačia RME. O exportuojant? Kam reikalingas realtime export monitoringas (kuris praktiškai net nėra realtime, nes vėlinimas yra net nustačius minimalias buffer reikšmes)?
Čia mano nuomonė tokia. 4 takai pastringa su cubase vst3? Jumor.
Re: Cubase
Silvestras (IP Logged)
September 21, 2013 12:47PM

Dauguma partijų įrašinėju su midi klava, todel stengiuosi naudoti kuo mažesnį latency, kadangi dirbant CPU apkrovimas (Cubase parodymais) nesiekia daugiau kaip 80%, tai tiesiog pasidarė įdomu kodėl taip atsitinka ir ar tikrai latency neturi įtakos export kokybei...:S. Kas dėl real time, tai tiek F. Tischmeyer, tiek A. Skidan savo kursuose rekomenduoja exportuoti būtent real time rėžimu. Ne jumor, o išties pastringa 4 midi + 2 vokalo takeliai nesumažinus latency. Matyt kažką ne taip esu sukonfiguravęs savo sistemoj. Ačiū Dagi už nuomonę, tiesiog norėjau sužinot, ar latency sumažinimas vienintelė išeitis.
Re: Cubase
Silvestras (IP Logged)
September 21, 2013 12:48PM

Latency padidinimas :)
Re: Cubase
Gintas T. (IP Logged)
September 21, 2013 01:26PM

Del exportavimo, isiterpsiu. Vyrauja nuomone protingu zmoniu, kad geriausias exportavimas - tai viso projekto rasymas(grojimas) i kita saltini (kita kompa, maga ar pan.)Paklausiu, kaip tai geriausia daryti, analoginiu, skaitmeniniu ar optiniu budu. Daleiskim, kad visos galimybes yra. Ir ar labai tures dideles itakos irasui to kito irenginio, pvz. kito kompo garso korta?

Na o prie temos, jei tik tiek mazai taku ir neveza Cubasas, tai gal labai daug visokiu plaginsu uzkabyta, ypac isoriniu...Man pasitaikydavo, kai ta pati isorini reverba an daug taku naudoju, tai buna CPU overloadas...Nors pats Cubasas VST Perfomanse to nerodo. Nuo kokio vieno tako nuimi ir gerai.
Re: Cubase
Silvestras (IP Logged)
September 21, 2013 01:45PM

Jap, matyt būsiu "persistengęs" su išoriniais pluginsais :), o dėl exporto, tikrai įdomu, gal galima apsieit su vienu kompu? Tarkim DAW signalą "nusiusti" kad ir į Wavelab...8-)
Re: Cubase
Dagis (IP Logged)
September 22, 2013 11:23AM

Čia turbūt bus vienintelė tema per kelis metus, kurioje noriu sudalyvauti. Jei aš klystu, tikiuosi mane kas nors pataisys. Man ji labai įdomi ar kalbėdamas, manau, suprasiu daug dalykų, kurie vyksta manyje. Tikiuosi, kad koks nors profesionalas mane pataisys, jei klystu...
Realtime export (ar render) nėra tas pats, kas realtime monitoringas. Tišmajeris sakąs savo mokymuose: "tedarie exportą realtime!" Tas tiesa. Nes cou lengviau suskaičiuoti reverių uodegas ir kitokius plonus dalykus, kai jie vyksta "natūraliai" ir jų nereikia simuliuoti. Bet Tišmajeris nesako, kad reikia reikia dirbti mažiausiu latency. Realtime export ir latency yra susiję tik tiek, kad cpu stengiasi kuo greičiau pagroti tai, ką suskaičiavo kursoriui bėgant per timeline. Jis skaičiuoja vienodai nepriklausomai nuo to ar latency yra 48 ar 2048 semplai.
Kad vėl nepagalvotumėt, kad čia yra tik mano nuomonė, pasidarykit paprastą matematinį testą, kuris padeda daugeliui žmonių išspręsti vienų dalykų buvimo geresnių už kitus problemas.
1. Norimą kūrinį su pluginais ir visais tembrais išeksportuokit "offline" (ne-realtime).
2. Tą patį kūrinį nieko nekeisdami išeksportuokit mažiausiu vėlinimu (512, kaip suprantu) , kokį leidžia jūsų i7 cpu.
3. Tą patį kūrinį nieko nekeisdami išeksportuokit didžiausiu galimu vėlinimu (pas mane tai yra 2048).
4. Susikelkit visus tris takus į naują projektą ir lygindami poromis pavartaliokite poliariškumą (phase reverse mygtukas).
5. Jei apvertus vieno tako poliariškumą poroje stos visiška tyla - vadinasi, kad failai (t.y. exporto rezultatas) yra identiški - taigi, nėra jokio skirtumo tarp exportavimo būdų. Jei apvertus vieno kurio nors tako POROJE poliariškumą bus girdima kokia nors garsinė informacija - tai bus skirtumas, kurį gauname exportuodami kažkuriuo iš išvardintų būdų ir tai reikš, kad skirtumas visgi yra.
6. Jei girdėsit tylą, bet iškils abejonių, kad "o gal mano įranga tiesiog nepaveža tokių subtilių skirtumų ir kažkur ties -191 dBFS kažkas groja", tiesiog išexportuokit tą tylą (32bit be ditherio, žinoma) ir pabandykit ją sunormalizuoti iki 0dBFS. Jei sunormalizavus niekas net visualiai nepasikeis - vadinasi tyla yra tyla ir skirtumo tarp pasirinktų dviejų exportavimo būdų nėra. Jei sunormalizavus atsiras didžiulė triukšmo banga - štai skirtumas ir teks toliau gilintis į exportavimo filosofiją.
Beje, jei manot, kad wavelab pagerins garsą - dar prie mano trijų išvardintų exportavimo variantų pridėkit wavelabo exportą ir patikrinkit ir jį.
Ir aišku, būtų smagu ir įdomu sužinoti, kokoie gi gavosi rezultatai. Nepatingėsiu ir tokį bandymą atliksiu ir aš. Tik ne su cubase, bet esmėjuk ta pati. Online export prieš offline export.

Gražaus sekmadienio ir vaisingų bandymų.
Re: Cubase
Silvestras (IP Logged)
September 22, 2013 12:30PM

Keistai, apvertus faze, bet kurio varianto lieka "flangeriuota" smuiko ir kažkiek vos girdima čeles partija...Apie tylą tik pasvajot, nebent keičiant faze ant sudubliuoto treko....:S
Re: Cubase
Dagis (IP Logged)
September 22, 2013 02:56PM

Norejau dar padaryti prierasa, bet galvojau, kad neprireiks. Iki tylos toli grazu del vienos priezasties - ant celes ir ant smuiko esancio kazkurio plug-ino arba keliu plug-inu kazkuris parametras yra neprikabintas prie laiko. Pvz smuiko chorusas arba flangeris pradeda savo moduliacijas kiekviena karta skirtingoje ciklo dalyje. Arba tai gali buti reveris ar belekuris kitas pluginas. Isjunkit smuika ir cele ir bus tyla. Faktas: jei skaiciavimas butu skirtingas, girdetusi ne tik cele ir smuikas, o visi instrumentai. Jei girdisi flangeriuotas smuikas, vadinasi smuikas turi plugina (speju chorusas arba flangeris), kurio modulation kaskart prasideda kitoj vietoj.
Re: Cubase
Silvestras (IP Logged)
September 22, 2013 03:47PM

Respekt Dagi :). Taip ir yra, tiesiog pluginai neprikabinti laike, galima daryti išvadą, kad latency skaičiavimo tikslumui itakos neturi, nes kiti instrumentai atjungus čele ir smuika paskesta tyloj :) Sėkmės, ačiū už naudingas įžvalgas.
Re: Cubase
Dagis (IP Logged)
September 22, 2013 03:57PM

Smagu, kad padejau. O dar ir respekto gavau. Siaip kai kurie pluginai, kiek man yra zinoma, megsta realtime exporta. Ypac tokie, kurie yra seriami ne nuo cpu, o nuo savo dedikuotu procesoriu (berods vadindavome juos vaikysteje dsp). Kitu atveju pakimba kompas arba kazka su savo lentelem stumia. Ju tarpe buvo kadaise SSL duende per fw. Kai padare native, neber sitos bedos. Cia siaip.
Sekmes muzikiniuose darbuose.
Re: Cubase
pranza (IP Logged)
September 22, 2013 09:10PM

realtime export reikalingas, jei dalyvauja išoriniai midi ar audio dalykai (išorinis fx, sequenceris ar dar kas), kitaip jo reik nebent tišmajeriui ;d

su vidiniais dsp realtime export irgi nereikalingas - šiaip ar taip atveju viskas dūduoja pagal dsp tempą, t.y. kaip ir realtime (nežinau kaip su uad ir kt, bet bent jau su tc ar sonic core tai taip) :(

http://audiomastering.lt
Re: Cubase
Dagis (IP Logged)
September 23, 2013 11:06AM

Va, pagaliau profesūra pasirodė. Ačiū.
Sorry, only registered users may post in this forum.