midiaudio logo

Apie USB kortą

RimasG (IP Logged)
September 30, 2013 04:12PM

Sveiki!

Diletanto klausimas labiau patyrusiems.

Dirbu su notacijos programa ir noriu kiek pagerinti audio demo kokybę, nes ne visi supranta sąlygotumus: - partitūrą mato akimis, tačiau čia ir dabar girdi ausimis, atitinkamai rezultątą tik "ausų aspektu" ir vertina. Taigi, manau, kad geresniam garsui reikia prikabinti VST. Galvoju apie USB kortą, kuri palaikytų ASIO, būtų galima jungti kolonėles ir ausines. Mikrofonų ar instrumentų "gyvu" įrašymu tikrai neplanuoju užsiimti, nes čia jau visai kita sfera ir atskiras mokslas. Todėl manyčiau, kad už fantominį maitinimą mano atveju tikrai neverta primokėti.
Mūsyse radau porą lengviausiai prieinamų santykinai nebrangių varijantų: [b]Lexicon Alpha[/b] ir [b]Roland UA-11 Duo[/b]. Nenutuokiu, kuris man geriausiai tiktų. O gal [b]Tascam US-100[/b]? Kokios būtų nuomonės?

Ir apskritai, ar aš čia nepjaunu grybo?
Re: Apie USB kortą
Edvo (IP Logged)
October 01, 2013 01:43PM

Viską gerai mastai. Kortą, sakyčiau gal Lexicon, bet ne Tascam, nes ji tik 16bitų palaiko. Svarbiau yra kokį stiprintuvą naudoji ir per kokias kolonėles klausai.
Re: Apie USB kortą
gnommusic (IP Logged)
October 02, 2013 07:20PM

Neabejotinai kolonėlės čia padarys didžiausią įspūdį :). Šioje vietoje tik reikėtų pagalvoti ar norima užsiimti "prodiuserio" amatu, ar ne. Visgi, jei reikalo esmė yra partitūros - geriausia, ką galima padaryti tai uždėti VST GM moduli - ir to turi pakakti (nors neaišku, ką dabar naudojate. Windowsu gm garsus ?) - skirtumas dėl garso pateikimo "įspūdžio" su vienokia ar kitokia aparatūra bus mizernas.

štai, jei sumanysite "prodiusuoti" ir pritempti garsą prie kokio "formato" - tuomet galima pasiekti tikrai neblogų rezultatų padarant įspūdį tiems, kurie girdi garso efektus, bet negirdi pačios muzikos (suprantu, čia yra problema). Tokiu atveju ne mažesnį įspūdį padarytų skrybėlaitė (kaip pas daugelį Grammy apdovanotųjų) ir marškinėliai su užrašu "I dont care". Prezentaciniai klausimai gali būti sprendžiami ir taip. (Jei yra žmonių, kurie tai perka - atsiprašau už kandumą).
Re: Apie USB kortą
RimasG (IP Logged)
October 02, 2013 10:01PM

Na, kaip čia paprasčiau pasakius...
Iš esmės dirbu su dideliais orkesatrais - simfais, big-bandais, etc. Mano notacijos programa (Finale) turi visai neblogus specialiai jai parašytus soundfontus, taip pat komplektuojama su VST Garritan Personal Orchestra. Iki šiol naudojausi tik soundfontais. Realiam laike be ASIO su VST dirbti košmaras. Rezultatas būtų visai pakenčiamas, tačiau problema ta, kad mano dabartinis monitoringas man duoda iškreiptą vaizdelį. Viskas įgarsinta per seną kaip pasaulis 5.1 sistemą, skirtą labiau žaidimams ir jų efektų realizavimui. Taigi, betkuris mano klientas realiai girdi visai kitą balansą, nei aš, nors ir labai grubiai suvedinėdamas. Dabar mano "akustika" irgi pajungta "ypatingu būdu": per šakotuvą iš integruotos kompo kortos maitinama 5.1 ir belaidės ausinės. Neseniai pasikeičiau nudėvėtas senas ausines ir supratau, kad taip dirbti - nesąmonė. Be to prisieina daug nuiminėti. Su ausinėm ilgiau dirbti menkas malonumas. Vienžo, nutariau pabandyti kitaip. Prie USB kortos planuoju jugti kažką iš Microlab SOLO serijos.
Apie jokius "formatus - ne formatus" nespangstu. Prodiusingo mano darbo akustinėje dalyje turėtų būti tik tiek, kad kiekvienas, tingintis ar nenorintis/nesugebantis perskaityti, kas parašyta profesine kalba partitūroje, turėtų bent apytikrį vaizdą, ką turėtų iš duotos medžiagos padaryti. Tiesiog padaryti daugmaž teisingą tembrinį ir akustinį balansą. Nuogą, darbinį, be efektų ir blizgučių. Daugiau nėra prasmės, be to notacojos programa ne sekvenseris. Jos galimybės ir užduotys visai kitos. Žaisti ir ieškoti idealaus rezultato, apdirbant MIDI sekvenseryje, neturiu laiko ir, pagaliau, nematau reikalo. Tačiau bent sau pasidaryti apynormalį garsą, manau, nusipelniau. Ne kaifuoti, o tiesiog darbui. Todėl nesvaigstu apie kokius nors "pro" varijantus, o ieškau paprasčiausio ir nebrangiausio (gal nebūtinai pačio galimo pigiausio) rezultato.
Re: Apie USB kortą
Dalius (IP Logged)
October 03, 2013 09:52AM

Tascam US-100 native ASIO draiverių neturi - taip kad į ją nežiūrėk (jėi reikia mažo vėlinimo).

Bet iš kitos pusės - jei tau reikia tik atkūrimo - kam tau papildoma garso korta? Nebent integruota (kompo) visiškas šlamštas (bet tai, kas dedama rimtose mamose bent jau paskutinius ~10 metus - nėra blogai)

Dalius
Re: Apie USB kortą
RimasG (IP Logged)
October 03, 2013 11:50AM

Daliau,
gal man iš esmės, gerai pasvėrus, tos išorinės kortos ir nereiktų. Bet...

Finale sukonstruota taip, kad viską, ką naudoja "įgarsinimui", atsideda RAM'e ir net Garritan dirba be vėlinimo, tačiau semplai gana "riebūs", o mano partitūrų vertikalė paprastai irgi nemaža. Realiai turiu Core i5-2400 CPU @ 3,10GHZ-3,10GHz 8 GB RAM, tačiau iš 64 bit sistemos grižau prie 32, nes prie 64 Finale (bent jau mano kompe) smarkiai lagino. 32 mažiau. Taigi, realiai turiu tik 3,47 RAM. Įsivaizduoju, kad, turėdamas ASIO galimybę, galėčiau VST Garritan (ir kitokius, pvz. Edirol HQ) konfigūruoti taip, kad neprkrauti RAM'o ir tutti vietose mano partitūros "nežagsėtų", t.y. neprapultų natos vertikalėje. Dabar, net ir dirbant tik su soundfont'u tai būna dažnai. O gal kažką ne taip suprantu?

Kita vertus, rūpi normalus akustikos ir ausinių jungimas ne per daliklį, nes, kaip suprantu, dabar su tokiu pajungimu turiu nuostolių



Edited 1 time(s). Last edit at 10/03/2013 11:56AM by RimasG.
Re: Apie USB kortą
marshall (IP Logged)
October 03, 2013 11:59AM

ESI - Juli@
Re: Apie USB kortą
Silvestras (IP Logged)
October 03, 2013 12:00PM

Gal ne į temą įsiterpsiu, gerb. Rimai, o tiesiog ASIO4All nebandėt?
Re: Apie USB kortą
RimasG (IP Logged)
October 03, 2013 12:11PM

Esu kažkada bandęs. Dažnai baigdavosi "blue screen". ASIO4all tik dalinis sprendimas. Norisi stabilios sistemos.
Re: Apie USB kortą
Dalius (IP Logged)
October 03, 2013 08:38PM

" Įsivaizduoju, kad, turėdamas ASIO galimybę, galėčiau VST Garritan (ir kitokius, pvz. Edirol HQ) konfigūruoti taip, kad neprkrauti RAM'o"...

Labai klysti. ASIO yra tik būdas kaip perduoti info tarp programos ir garso kortos. O ram'o vistiek reiks TIEK PAT instrumentų sintezų darbui (nes jie nori susikrauti kažkur sintezuojamų instrumentų semplus)...

Todėl, kolega, pasistenk grįžti prie 64bit sistemos.

"prie 64 Finale (bent jau mano kompe) smarkiai lagino. 32 mažiau"
gal čia ne Finale kalta - o, tarkime - vaizdo plokštės prasti draiveriai?

Ar tikrai surinkai naujausius draiverius visus (Intel Inf, vaizdo, tinklo, garso kortos)?

Dalius
Re: Apie USB kortą
RimasG (IP Logged)
October 03, 2013 10:14PM

Na, su Win7 64bit buvo suinstalinti patys naujausi visų komponentų draiveriai. Šiaip jau pats po kompą giliau nesiknisu, patikiu tiems, kurie tai geriau išmano ir iš to gyvena - ne saviveiklai. Dabar galvoju: man vaizdo korta kaip ir nereikalinga, ją dar senam kompui buvau pirkęs sūnui, kad žaidimus vežtų. Dabar žaidimų nebereik, nes ir žaidėjo jau nebėr... Jei nuo jos priklauso dalis sisteminių laginimų, man visiškai pakanka integruotos - žaidimų nežaidžiu, filmus jei kartais ir žiūriu, tai tik iš išorinio hardo per TV.
Beje, Finale forume useriai skundžiasi, kad Finale 64bit sistemoje elgiasi blogiau, nei 32. Naujai versijai choru pageidaujama ne compatible, o realaus pritaikymo 64bit sistemai, tačiau developeriai atsimušinėja, kad tai ne esminis dalykas ir apskritai, jų nuomone, neturėtų būti problema.

Jei daryti resume, tai išeitų, kad man logiškiausia būtų išmesti vaizdo kortą, grižti prie 64bit, naudotis integruota garso korta, pasikabinti normalesnes kolonėles ir nesukti daugiau sau ir kitiems galvos :) ?
Re: Apie USB kortą
Dalius (IP Logged)
October 04, 2013 09:35PM

nesu garantuotas dėl vaizdo kortos išmetimo - bet pabandyk.

Dėl finalės: neturiu paskutinės (kur pas tave) versijos, bet gal joje yra dvi instaliacijos versijos - 32 ir 64bit? Jei tikrai yra abi - pabandyk susinstaliuoti abi.

64bit sistemoje veikia ir 32bit programos, ir 64bit. Pabandes abi - gal pamatysi kad viena kažkuri veikia geriau?

Integruota garso korta: pabandyk (pradžioje) padirbti su ASIO4ALL.

Dalius
Re: Apie USB kortą
RimasG (IP Logged)
October 05, 2013 12:42PM

Finale visada yra tik viena Win versija - 32 bit compatible with 64 bit
Kita versija diske skirta Mac instaliavimui.
Re: Apie USB kortą
gnommusic (IP Logged)
October 05, 2013 05:47PM

Matau nenuoseklumų - dirbate su muzika ir net neturite normalesnių kolonėlių. Rašote partitūras, tačiau žaidžiate su GB dydžio seimplais ir norite ASIO. O klaviatūrą išvis turite ? O, kad klientas, esą kažko negirdi - čia yra tik jūsų įsivaizduota ar jums skundėsi ?

Išvada galiu daryti tokią - jūs prastai rašote partitūras arba jūsų klientai iš jūsų ne partitūrų nori, o beveik užbaigto audio produkto.

Pirmo varianto sprendimas - einate ir dirbate tiesiogiai su klientais - jei jie nesupranta jūsų partitūrų - gal vietoje galite išaiškinti, ką groti ir kokią natą, ir kokia intonacija paimti. Antru atveju - samdote žmogų, kuris jums "prodiusuotų" pagal partitūras arba pats plušate savo studijoje (reikalinga nebloga pradinė investicija, neskaitant sugebėjimų "prodiusuoti").

Grįžtant prie techninių klausimų - įsigijus kortą (250 Lt), garsas per kolonėles jums ypatingai nepagerės, poveikis ausinių garsui turėtų būti gana ženklus (jei ausinės iš "pro" klasės).
Re: Apie USB kortą
RimasG (IP Logged)
October 05, 2013 11:52PM

gnommusic Wrote:
-------------------------------------------------------
> Matau nenuoseklumų - dirbate su muzika ir net
> neturite normalesnių kolonėlių. Rašote partitūras,
> tačiau žaidžiate su GB dydžio seimplais ir norite
> ASIO. O klaviatūrą išvis turite ? O, kad klientas,
> esą kažko negirdi - čia yra tik jūsų įsivaizduota
> ar jums skundėsi ?
>
> Išvada galiu daryti tokią - jūs prastai rašote
> partitūras arba jūsų klientai iš jūsų ne partitūrų
> nori, o beveik užbaigto audio produkto.
>
> Pirmo varianto sprendimas - einate ir dirbate
> tiesiogiai su klientais - jei jie nesupranta jūsų
> partitūrų - gal vietoje galite išaiškinti, ką
> groti ir kokią natą, ir kokia intonacija paimti.
> Antru atveju - samdote žmogų, kuris jums
> "prodiusuotų" pagal partitūras arba pats plušate
> savo studijoje (reikalinga nebloga pradinė
> investicija, neskaitant sugebėjimų
> "prodiusuoti").
>
> Grįžtant prie techninių klausimų - įsigijus kortą
> (250 Lt), garsas per kolonėles jums ypatingai
> nepagerės, poveikis ausinių garsui turėtų būti
> gana ženklus (jei ausinės iš "pro" klasės).


Na, kaip čia paprasčiau paaiškinus...
Gerbiamas kolega, nors ir drįstu manyti, kad dirbu su muzika, tačiau mano produktas baigtinis būna tik tada, kai kas nors išdėlioja natas orkestro muzikantams ant pultų, surepetuoja ir sugroja tai, kas parašyta. Tai absoliučiai skiriasi nuo audio produkcijos visais jos pavidalais. Taip, klaviatūrą turiu. Ir ja naudojuosi. Natas taip pat pažįstu, nes mano produktas iš esmės ir yra tai, kas parašyta natomis :) Šiuo atveju man kompas yra tik tarsi "rašomoji mašinėlė", tačiau ši "rtašomoji mašinėlė" turi vieną puikią funkciją, leidžiančią išgirsti, kiek notacijos rezultatas atinka sumanymą - playback. Naudojant šią funkciją tik monitoringui, nekiltų jokių nproblemų. Tačiau, deja, ne visi sugeba ar nori skaityti natomis užrašytą muzikinį tekstą.

Taip, ko gero aš apskritai ypatingai prastai, kaip ir pastebėjote, rašau partitūras. Ir net keista, kad kažkam dar jų prireikia. O jau tikrai, matyt, vargas visiems, kurie jas dar ir groja. Pats sau teisėju negaliu būti. Labai ačiū už vertingus patarimus bei pamokymus, tačiau... deja, Jūs, atsiprašau, galima manyti, visiškai nesiorientuojate aptarinėjamos problemos esmėje (skirtingai nuo visų kitų postų) :) Tačiau už sugaištą laiką ir pastangas, kad eilinį kartą sužinočiau, kad esu absoliuti saviveikla ir beviltiškas dundukas visame kame, taip pat ir muzikoje - taip pat nuoširdus ačiū!
Re: Apie USB kortą
Dalius (IP Logged)
October 06, 2013 02:59PM

Na, manau gnommusic čia kai kuriose vietose matau persistengė (:D, bet Jo mintis, Rimai - garso korta už 200-300Lt tau nieko nepadės - yra gan teisinga. Kokybės (iškraipymai/dažniai) prasme ji nebus kažkuo geriau negu tai kas yra integruota.

Labiau tuos pinigus gal skirk
a) monitoriams
b) sistemos sistygavimui / kliurkų resursuose išgaudymui

Dalius
Re: Apie USB kortą
RimasG (IP Logged)
October 06, 2013 03:28PM

Supratau. Pamažu aiškėja tai, kas man labiausiai ir rūpi :)
Re: Apie USB kortą
ura (IP Logged)
October 07, 2013 11:59AM

Na aš tai manau, kad profesionaliam darbui yra profesionalūs įrankiai, tad garso korta irgi ne paskutinėje vietoje. Aišku pirmiau monitoriai.

----------------------
Have you ever heard?
http://www.startfm.lt/ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.174641382578273.33558.100000972361855&type=1&l=0afdbcb510
Re: Apie USB kortą
Gintas T. (IP Logged)
October 07, 2013 12:18PM

Čia šmėstelėjo pasiūlymas- ESI Juli@. Tikrai pakanka tokios kortos notografo reikmėm. Privalumas- kad tai vidinė korta, jokių papildomų dėželių ant stalo. Minimalus vėlavimas per Asio, nes tai PCI korta, jungtys- ir pirštai, ir tulpės gali būt. Na o dėl monitorių- tai labai neinvestuojant, yra tokios Microlab 6c solo berods. Puikiai groja, be jokių sūbų, už bet koki ale namų kina žymiai geriau.
P.S. matau vienintelį nepatogumą, Julia neturi ausinių išėjimo. Tai , jei maestro dirba naktį, jau negerai. Bet, juk naktį reikia miegoti, o ne dirbti, Ar ne ? ;)
Tai toks butu mano pamąstymas šiuo klausimu, grynai iš patirties, nes pats tuo naudojuosi.



Edited 1 time(s). Last edit at 10/07/2013 03:59PM by Gintas T..
Re: Apie USB kortą
**Rimas G. (IP Logged)
October 08, 2013 05:00PM

Gintai T., Dėkui už patarimus.
Po visų čia išsakytų nuomonių, nusprendžiau bent kol kas USB garso kortos nenaudoti. Bandysiu paeksperimentuoti su ASIO4all. Naujausia versija nebeduoda kaip anksčiau blue screen'o, tik kažko nepavyksta sukonfigūruoti: Finale su VST - kapų tyla. Kolonėlės artimiausiu metu bus. Tikriausiai Edifier R2000 plus ar Microlab Solo 4 arba 5 serijos. Labai jau mažai vietos turiu savo darbo kampe, net ir tos kolonėlės galėtų būti mažesnės :)

**Rimas G.
Re: Apie USB kortą
Rimtautas (IP Logged)
November 28, 2013 04:05PM

Prisiminiau laikus, kai čia forume soundblasterius dėjo į šuns dienas. Bet kaip tik čia, kolegai pasiūlysiu įsigyti kokią nors Soundblaster Audigy garso plokšte, nes, jei neklystu, tai ji turi vidine hardwarinę atmintį soundfontams. Beje atkūrimo garso kokybė Augigy yra gera.Nežinau, gal yra kažkokių analogiškų produktų.

Kitas RAM'o taupymo sprendimas - naudoti išorinį sintezatorių per MIDI. Matomai, reikia tokio, kuris galėtų groti daug skirtingų tembrų vienu metu. Nesu specas šitoj sferoj, bet berods Roland Fantom tą daro. Nebūtina pirkti brangaus sintezo su visai klavišais - užtenka rack'inio modulio.
Re: Apie USB kortą
Kostas (IP Logged)
December 04, 2013 08:48AM

Maestro Rimantai, ivertinant JUsu profesionalizma as visdelto nevargciau su tom kortom, o investuociau i multitembrini synth moduli(tarkim Motif ES rack, galima ir pigesniu var. rasti) turetumet kokybiska garsa ir dar rimciau atrodytumet pries klientus. Aisku tai siek tiek kiti pinigai.
Re: Apie USB kortą
**Rimas G. (IP Logged)
December 04, 2013 02:18PM

Kostas Wrote:
-------------------------------------------------------
> Maestro Rimantai, ivertinant JUsu profesionalizma
> as visdelto nevargciau su tom kortom, o
> investuociau i multitembrini synth moduli(tarkim
> Motif ES rack, galima ir pigesniu var. rasti)
> turetumet kokybiska garsa ir dar rimciau
> atrodytumet pries klientus. Aisku tai siek tiek
> kiti pinigai.

Dėkui už geranoriškumą ir patarimą.
Aš jau bandžiau paaiškinti ankstesniuose postuose. Audio produkcija nesiruošiu užsiimti. Man iš esmės reikia tik kartais eksportuoti galimai kokybiškesnį audio demo iš darbinio notacijos programos failo. Pati Finale yra aprūpinta Garritan Personal Orchestra smeplų rinkiniu ir savo "firminiais" soundfontais. Problema tikriausiai (buvo jau) tame, kad neapsisprendžiau: reikia man tos kortos ar ne. Dabar jau matau, kad man ji nebūtina. Reikia grįžti prie 64-bit sistemos, kad kompas matytų visus 8GB RAM, nes programa sukonstruota taip, kad viską be vėlavimo sprendžia per RAM. Rimtesniam darbui su audio nėra nei laiko, nei sąlygų, taigi investicijos neturi realios prasmės.

**Rimas G.
Sorry, only registered users may post in this forum.