midiaudio logo

Studijos akustikos tobulinimas

Olegarich (IP Logged)
October 14, 2013 04:56PM

Sveiki draugai muzikantai.

Pamaniau kad visai butu gerai praanalizuoti akustika savo control room patalpoj. Noresi zinoti kas ne taip, kokie yra modai ir taip toliau. Bet supratau kad neperdaugiausiai apie tai zinau. Pradejau narsyti ir ziuriu kad yra skirtingu budu analizuoti ir taip toliau, bet problema kad daug informacijos ganetinai senos ir per ta laika tikriausiai atsirado daug naujoviu ir budu kaip tai padaryti savarankiskai. Taigi gal kazkas daugiau nusimanantys galetu pasidalinti ziniom. Manau tai padetu ne tik man bet ir daug tokiem kaip as kurie pasiliko si reikala nevisai ispresta.

Ypac idomu. Programos kurie padeda apskaiciouti kambario akustines duomenys ivedant jo ismatavymus.(jei tokie yra) taipogiai visokios kitos programos kambario analizei. Koks turi buti mikrafonas analizei, su kuo sujungtas, kas ir kaip.

Dar jei kas zino geras web vieteles su info apie tuos dalykus, pasidalinkit.

Su pagarba Oleg
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
October 15, 2013 08:56AM

Gal kas bandete sia programele??
http://www.hometheatershack.com/roomeq/
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
October 15, 2013 09:06AM

Programos modeliavimui ir skaičiavimams: CARA, Ease, Room optimizer, Room modes calculator.
Programos matavimams:Audio Tester, trueRTA, RplusD, RoomEQwizard,synRTA.
Mikrofonas: pigiausias Behringer ECM8000, yra dbx Tamstoj, yra kažkoks brangus Midiaudio.
Web vietelės: daug info yra įvairiuose namų teatro ir audiofilų saituose.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
October 15, 2013 09:12AM

Tiesa, matavimams aš ant Linuxo naudoju tokią Qloud.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
October 16, 2013 11:46AM

edvo respect
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
October 19, 2013 11:45AM

Skaitau dabar knyga, master acoustician handbook. Labai patariu, tik anglu kalba reikia zinoti, bet seip kiek domejausi visi giria ir pataria.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
October 22, 2013 09:49AM

Neperdaugiausiai muzikantu domina si tema??
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Corbie (IP Logged)
October 22, 2013 10:26AM

domina domina, tu tik girkis ka ten ir kaip skaitai :P Beja kuri leidima master acoust. handbook turi ? Jei neklystu 5 yra. Is esmes Edvo atsake i klausima, tik matavimo mikrofono reiktu padoresnio. As ir pats mielai pratestuociau savo patalpa. Ar zadi pirkti ir koki ?
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
October 22, 2013 09:10PM

Na jo Edvo atsake, bet manau gal kas noretu patirtim pasidalinti. O del leidymo, net amazon gal, daug visko rinkau tuo metu. O gal zinai koks modelis mikrofono skaitytusi jau padoresnis?? Pirkt zadu bet ne dabar, is pradziu noriu ismokti daugiau apie tuos dalykus. Bet seip skaitosi super, vietoj zurnalu tuolete, autobuse ir pries miega:))))
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Rimtautas (IP Logged)
October 23, 2013 05:01PM

Smagi tema užsikūrė.
Matavimams tikrai neblogas reikalas yra RoomEqWizard - svarbiausia, kad nemokamai!
Matavimams iš esmės tinka bet koks mikrofonas, jei žinoma jo dažninė kreivė. Geriausia aišku naudoti tuos maikus, kurių dažninė kreivė yra kuo tiesesnė ties žemais ir viduriais bent jau. Nebrangūs yra dBx, Samson ir panašūs matvimams skirti kondikai. Nors iš esmės, puikiai tinka ir Shure57, nes jis gan tiesus ties viduriais.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
October 23, 2013 07:05PM

Idomu ar yra studiju Lietuvoje kurie pasinaudojo akustiniu inzineriu paslaugom ir daresi akustikos projekta pries statant studija.

Daug kas gire RoomEqWizzard. Biski pracekinau kaip ja naudotis, tai ligtai nera kosmosas ir ganetinai viskas aisku, bent kolkas:)))tikriausiai ko gilaiu i miska tuo......
Re: Studijos akustikos tobulinimas
ura (IP Logged)
October 23, 2013 07:49PM

Mastering.lt tikrai daresi.

----------------------
Have you ever heard?
http://www.startfm.lt/ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.174641382578273.33558.100000972361855&type=1&l=0afdbcb510
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
October 23, 2013 08:42PM

Tinka ir garsumo matuoklio mikrofonas (mano toks http://www.evita.lt/en/det-642-noise-level-meter-proskit-mt4008.html), bandžiau su juo matuoti, tai dažninė kreivė beveik nesiskiria nuo išmatuotos su dbx mikrofonu. O va sm57 jau gerokai skyrėsi, nes gal kad jis kryptinis. Čia kalbu apie žemus dažnius, iki kelių šimtų Hz.



Edited 1 time(s). Last edit at 10/23/2013 08:43PM by Edvo.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
ramil (IP Logged)
October 23, 2013 11:38PM

Deja betkoks mikrofonas netinka akustiniam matavimui. Yra ir kitu faktoriu ne tik freq responsas. Kaip matuoti velgi atskirias mokslas ir kaip interpretuoti matavimo duomenis vel atskiras. Yra skirtingos klases mikrofonu ir jei neatitinka standartu bei nera sukalibruotas gali buti patrauktas baudziamojon atsakomyben arba architekto draudima gali kompanijai panaikinti.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
October 23, 2013 11:51PM

Mes kalbame apie mėgėjiško lygio apytikslius matavimus miegamajame, jei nepastebėjai...
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Daniel (IP Logged)
October 24, 2013 02:18PM

vou vou vou, manau butu idomu isgirsti ne tik miegamajamo matavymus, bet ir daugiau. Ta prasme dalinkimes visa info kas yra "akusitka studijoje"
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
October 24, 2013 02:34PM

Kiek galėjau, tiek pasidalinau, bet tik apie miegamojo matavimus. Apie rimtus studijos akustikos matavimus ir modeliavimus nelabai turiu ką pasakyt.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
ramil (IP Logged)
October 26, 2013 11:11AM

Sorry nenorejau pasirodyti izulus, tiesiog nenorejau jog zmones klaidingu iliuziju prisikurtu.

Del tam tikru skirtumu matuojant pradziai geros info yra sioje knygoje (gali rasti pdf internete) "Home Recording Studio: Build It Like the Pros"

Dar dalinai kai ka pradziai uzsimena knygoje "Audio Expert". Apskritai ne tik kas liecia akustika, bet apskritai audio rekomenduociau sia knyga visiem perskaityti ir isisavinti info.

Kas liecia matavimu tam tikru ir pritaikymo akustinese modeliavimo programose turbut nera rimtesnes/geresnes knygos "acoustic absorbers and diffusers. (autorius D'antonio)

O is esmes kas liecia matavimus pagal istatymu numatytus protokolus priklausys kur gyvenant uk galima rasti siek tiek info http://www.planningportal.gov.uk/uploads/br/BR_PDF_AD_E_2010.pdf

Turiu tikslia info viso kurso info ka duoda inzinieriam laikanciam akustikos konsultanto licenzijas ir kaip matuoti ir kaip pateikti dokumentus ir skaiciavimus, bet tuom negaliu dalintis del akivaizdziu priezasciu.

Kas liecia irasu studiju dizaina klasikine knyga kuri ganetinai idomiai ir nesausai parasyta ir yra rekomenduojama kiekvienam kas nori tuom uzsiimti yra "recording studio design" Newel man rodos autorius, nesivarginkit ir imkit iskart 3rd edition. Pdfas internete turi buti.

Nzn ar yra pdfas nete bet yra tokia knyga kuri industrijoj profesionalu daznai naudojama jog prisimint info kas liecia matavimus/skaiciavimus yra http://www.amazon.co.uk/The-Little-Red-Book-Acoustics/dp/0956001203

Bendros info apie irasu studiju dizaina labai daug galima rasti knygoj RA recoring architecture book. Nzn ar pdf yra as ja pirkau ir ganetinai nemazai teko suploti.

Na pradziai manau turetu pakakti. PS prireiks kalkuliatoriaus dar :) Manau pradziai perskaicius sias knygas kazkiek aiskesnis vaizdas del akutikos pasidarys.

Siaip paprastiems matavimams pakaktu earthworks m30 mikrofono sukalibruoto su aitinkamu preampu. (daug kas naudoja is megeju). Siaip pigiausias variantas ir pro linijos butu kazkas is NTi serijos (nors dauguma ju pigesniu produktu vos vos atitinka kriterijus standartus)

Siaip daznas ir ganetinai geras bet labai brangus variantas yra: http://www.nti-audio.com/en/products/xl2-sound-level-meter.aspx bet jis ganetinai brangus bet labai patogus ir gerai veikia. Plius aisku dar reikes omni speakerio , taping machine ir calibravimui skirto irenginio na tas labai brangiai iseina. Bet cia tik del bendros info sakau.

Kas liecia akustini modeliavima pati velgi pries pradedant kazka modeliuot reikia pasidomet kokiais principais ju modeliavimas yra atliekamas. Yra tris skirtingi metodai naudojami (kas nores susiras kokie). Pagrinde naudojami buna EASE ir Odeon. Yra ir kitokio softo bet is esmes kas liecia vidini akustikos modeliavima. Kas nori pigiau apsisukt ir yra super igudes excelyje galima per ten atitinkamus paskaiciavimus padaryti (nemazai kontoru taip sukasi).

Kadangi dalis akustikos pacios patalpos yra ir monitoriai rekomenduociau gera knyga http://www.amazon.co.uk/Sound-Reproduction-Acoustics-Psychoacoustics-Loudspeakers/dp/0240520092/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1382775005&sr=8-1&keywords=sound+reproduction gan sausai parasyta bet manau ras absuliuciai kiekvienas inzinierius ten info vertingos :)

Na nzn gal pradziai pakaks

P.S kas REW naudoja ten manualas geras bent jau seniau buvo (nzn kaip dabar) su daug vertingos info



Edited 1 time(s). Last edit at 10/26/2013 11:12AM by ramil.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
October 29, 2013 08:48AM

Ramil, didelis thank you veri much... Minejai apie medziega kuria duoda inzeneriu kursuose, o gal tu netycia uzbaigiai tuos kursus? ir seip gal kas zinote, kokios apitiksliai yra kainos uzsakyti sakustini projekta studijaj, ar tai velniskai daug kad nieks nedaro?? o jeigu jau nesprende pasidaryti tai kur kreiptis?
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
October 29, 2013 11:05AM

Nepigu manyčiau. Nors kas vienam nepigu, kitam gal ir nebrangu ;). Įsivaizduoju, kad vien komerciškai gaminamų akustinių panelių prikabinėt ir bass trapų pastatyt nedideliam kambary turėtų kainuoti ~10000Lt.
Paskambink ir paklausk http://www.ma-akustika.com/ :)
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Daniel (IP Logged)
October 29, 2013 05:49PM

Mane tikriausiai domintu daugiau zmogus, kuris apskaiciuotu ir pasakytu kad reikia to ir ano. Daug is situ medziagu galima gi paciam pasidaryti.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
October 30, 2013 09:35AM

Na nurodžiau linką kas tuo užsiima. Galiu ir aš paskaičiuot su CARA ir su dbx mikrofonu pamatuot, bet Ramil sako, kad negalima :)
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
October 31, 2013 08:59AM

:)
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
October 31, 2013 03:20PM

Va čia yra pats pirmasis straipsnelis apie "akustiką", kurį perskaičiau prieš 5 metus, ir nors jis nėra kažkas labai "advanced" bet kažkaip aš vis dar šį straipsnelį prisimenu.
http://www.massivemastering.com/blog/index_files/Basic_Room_Setup.php



Edited 1 time(s). Last edit at 10/31/2013 03:24PM by Edvo.
Re: Studijos akustikos tobulinimas
ramil (IP Logged)
October 31, 2013 05:18PM

Edvo, esme ka matuosi su dbxu, nepamirsk dar specifiniu priemoniu/metodu naudojamu matavimo saltiniui.

Olegarich, kainos labai svyruoja kaip sakant nuo kontoros iki kontoros (10-30tukts doleriu/svaru, buna ir daugiau). Daug kas priklauso nuo to ko reikia, nes i ta "akustikos projektavima" gali ieiti ir elektros tinklai ir t.t. Specifinio crash course kuris trunka savaite ir 1.4k svaro kainuoja nedariau, nes man ir tai i mokymo programa buvo visa medziaga itraukta (iskaitant praktika)

Lietuvoj yra kas tuom uzsiimtu, nenoriu kartotis bet manau ir taip aisku pas kuri musu Lietuvelej veterana reiketu kreiptis. Tik jam patikeciau kazka.

Sutiksiu jog galima daug ka paciam pasidaryti. Tiesiog, kas bedarytu skaiciavimus, butinai pasirupinkit jog butu galima pries isvis kazka darant pasimatuot ir butu gerai ne karta. Ir dar gerai butu jog kas matuotu zinotu kaip tai daryti (maciau lietuvoj veikejus kazkokius matuojant patalpa viena - suriko nuotykiai ten dejos).

Viska reziumuojant, jei del saves darot, turit kantrybes, protingu ir auksarankiu draugu kodel gi nepabandzius. Abbey Road gi nuo rusio prasidejo ;)
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
October 31, 2013 08:58PM

Abbey road nuo rusio prasidejo:))) gerai skamba
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
November 08, 2013 08:40AM

Skaitau apie tai kad yra ismatavymai kurie gali minimalizuoti mode-u kambary. Yra skirtingu ratio. pvz: 1: 1.14: 1.35 kur vienas tai "heigh" poto lengh ir with. SUprantu kas yra ratio, bet noreciau patikslinti, kaip apskaicioti likusias jei mano 'height" tai 2.60. Ar as kazka netaip supratau?
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
November 08, 2013 10:01AM

Height 1x2.60
Lenght 1.14x2.60
Width 1.35x2.60
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Olegarich (IP Logged)
November 08, 2013 10:40AM

ahaaa, supratau. Aciu, tik ar nemazokai gaunasi? Kazkos labai jau mazas kambarys iseina, arba turi labai aukstas??
Re: Studijos akustikos tobulinimas
Edvo (IP Logged)
November 08, 2013 09:58PM

Nu toks į kubą panašus, nors šiaip kubas yra pats blogiausias variantas
Sorry, only registered users may post in this forum.