midiaudio logo

Geras masteringo tutorialas !!!

Jusstakas (IP Logged)
November 07, 2014 10:09AM

Labai naudingas ir geras masteringo tutorialas !!!

https://www.youtube.com/watch?v=k0FpX200S1s
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
pranza (IP Logged)
November 11, 2014 10:29PM

aha, tik rezultatas nekoks gavosi :/ va taip ir būna su tuo masteriu - viską lyg ir žinai, bet niekas kaip ir nesigauna :DD
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
Corbie (IP Logged)
November 12, 2014 09:33PM

:D
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
Rimtautas (IP Logged)
November 24, 2014 12:17AM

Ne nuo tutorialų reik pradėt. Pirmiausia bent jau Bobo Katzo knygą perskaitykit.
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
pranza (IP Logged)
November 24, 2014 02:55PM

kacui tas pats galioja - savipanegirikos knygas rašo, o rezultatai...
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
pranza (IP Logged)
November 28, 2014 02:40AM

be lankstinuko su dažniais nepamenu kas jo knygoje būtų daugiau naudingo. savipanegirika ir jokio how-to. ir netgi neuždega. kaip ir jo masteriai ;/

su kacu greičiau pasiklysi, negu susistatysi viską į vietas. netgi, sakyčiau, jis pats dar neatrado kelio.

kad ir šitam interve: http://www.gikacoustics.com/client-spotlight/interview-bob-katz/
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
Edvo (IP Logged)
November 29, 2014 02:57PM

Dėl knygos, sutinku su pranza, sunkiai skaitėsi, buvo neįdomu, nelabai ir bepamenu ką ten perskaičiau. Dėl jo masterių nežinau. Tačiau gerbiu jį dėl k sistemos ir šiaip dėl info iš jo web svetainės, kad ir hall of fame (honor roll) yra gera vieta pasirinkinėti reference trackų, bei downloads skyriuje galima atsisiųst visokių gerų dalykų.
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
ramil (IP Logged)
November 29, 2014 08:39PM

Nesutikciau jog knyga prasta, priesingai viena geriausiu sakyciau.
Jis raso istiesu is inzinerines puses inzinieriams ne bedroom muzikantam sakmes apie analoga.

Kaip kompresuoti, EQint ir taip seniai aisku kad neprirasysi daug cia nuo situacijos/skonio priklauso, Jis paliecia labai daug temu ir svarbiu temu ko visokie soundonsoundai nepaliecia (ka prilyginciau bulvariniai spaudai).

Jo knyga ne siaip skaitalas, pirma ir antra dalis net nepamenu kiek kartu esu skaites ir kaskart vis kazka naujo randu. Siuo metu turiu trecia naujausia leidima vien skyrius apie dynamic range vertas tos knygos.

Del masteriu jo stilius aisku ne visiem gali patikt, bet ziurint is kurios puses paziuresi :)
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
Edvo (IP Logged)
November 29, 2014 09:59PM

Taip išeitų, kad kai į viską žiūri tik iš inžinerinės pusės tai ausiai malonūs masteriai nesigauna :))))
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
pranza (IP Logged)
November 29, 2014 11:50PM

na pavyzdžiui kad ir katzo rms'as - ką jis duoda?
rmas yra rms'as, tolygiai į garsumą jis neišsiverčia, nes skirtingus dažnius girdim nevienodai. paspalvint galim kokia nori spalva, 'headroom'ą' įsivaizduot a/d d/a konverteriuose, kur jo nėra, irgi galim, bet kas iš to? padažyt rms skalę ir pavadint savo vardu?...:/

kine yra garsumo standartai, nes kino teatruose yra kas kalibruoja atkūrimą. namie ar kitur - pats sau ponas su garso reguliatorium - kiek kas norės, tiek pasidarys. Replay Gain, kurį sugalvojo kažkoks Deividas Robinsonas - jau dabar plačiai naudojamas ir dėl to loudness wars pasibaigs - tereikėjo sugalvot gudrų sprendimą...

apie ekvalaizerius irgi pamenu - katzas siūlo sweep'int ir taip rast reikiamą dažnį, stavrou siūlo nesweep'int, kad neatbukint klausos ir išsiugdyt sugebėjimą skirt dažnius, su paaiškinimais kaip ir kodėl. katzo patarimas yra tai, ką darys bet kas intuityviai, tai kam tada toks patarimas?... juolab kad jis pasirodo netikęs nors ir gundantis.

naujos katzo knygos versijos tai neskaičiau, tik vieną pirmesnių, bet pamenu kad triukų ir shortcut'ų iš jo neišmokau...nebent techninės painiavos

o dėl masterio inžinerinės pusės - šiaip gi pagalvojus skaitmenoj taisyklė tik viena - daryk ką nori, tik neperženk nulio. nei ten adata šokinėja, nei kas rezonuoja, nei kokie dažniai slobsta, nei triukšmas išlenda, kad galvot kaip išvengt. vien tik meniniai sprendimai ir neperžengt nulio :) dar, tiesa, spaudimas iš klientų „kuo garsiau“ ir ant katzo skalės jiem nusišvilpt :D
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
ramil (IP Logged)
November 30, 2014 07:42PM

Ok pameginsiu atsakyti i klausimus be jokios matematikos, kad visa ta nesusipratima del k meteringo ir t.t. paaiskinti:

Del K meter’iu:

K meteriu esme yra matuoti ne vidutini signalo reiksmiu/garsumo lygi o matuoti dinamini diapozona (dynamic range) signale. Priklausomai nuo muzikos pobudzio/instrumentu ir t.t. skirtingi zanrai turi tendencija tureti didesni ar mazesni dinamini diapozona pvz klasikine muzika palyginus su sunkiuoju metalu del ko K meteriai ir turi skirtingas skales K-12, K-14, K-20… K meteringo algoritme dalis skaiciavimu gaunama is RMS, bet K meteringas turi skirtinga weighting’a, balistic’a, skirtinga integracijos laika ir t.t. Kadangi skirtingo dinaminio diapozono muzika gali garsiau/tyliau skambeti visa meteringo sistema turi buti sukalibruota su monitoringo sistema. Tuomet nesvarbu ar k 12 ar k 20 skale monitorinsi su irasu dirbti galesi tokiu pat garso lygiu skirsis tik “dynamic range” i kuri taikai. Kitaip tariant: nesarbu ka masterinsi dubstep’a ar jazza vienodam garsumo lygije klausysi (kas masterinant ypac svarbu).

Visi zinom jog priklausomai nuo to kaip garsiai klausom muzikos skirtingai girdim daznine charakteristika bei dinamini diapozona iraso. Katz’as vienas is pirmuju kuris bande standartizuoti kokiu garso lygiu inzinieriai (ne klausytojai) turi dirbti jog gautu optimaliausia rezultata. Pvz: padarius mix’a sukalibruotoj palei k meteringa studijoj as galiu nusinesti irasa i kita studija ir klausyti iraso tokiu pat(panasiu) garsumo lygiu kokiu klausiau pries tai buvusioj darbo vietoje (jei abi studijos sukalibruotos). Tas leidzia daug tiksliau priimti sprendimus. Katz’as treciajam leidime savo knygos pripazino, kad k metering’as yra jau pasenusi technologija kuomet dabar viska matuoti galima LU = loudness unit (TC Electronic uz tai medalio nusipelne). Jis rekomenduoja sukalibruoti monitoringa pagal LUFS. Pagal siu dienu meterius dabar reikia ziuret i LRA reiskmes ir PLR ne RMS ir iprastaji dBFS pakeicia LUFS.

Del Replay Gain:

Replay gain arba is Apple puses iTunes Sound Check yra labai gera ideja ir butinas dalykas siais laikais (nesulaukiu kada isigales sitas reikalas visur). Mano nuomone loudness war dar toli grazu nesibaige. Taciau isigaliojus tiek interneto streaming’o servicuose tiek visuose garso atkurimo irenginiuose ir operacinese sistemose soundcheck’as loudness war problema issispres. iTunes protingai gan daro: ikelus irasa i ju parduotuve i ji uzkoduojama metada ju duomenu bazej prie kurios mes inzinieriai nei klaussytojai neturim priejimo ir kada tas irasas atkuriamas tada jo metada sulyginama su kitu irasu duomenimis ir parenkamas optimalus garso lygis.

Man tiesiog i galva nesutelpa tas faktas jog del ko digital’as buvo sukurtas visa industrija sugeba tikslingai visus skaitmenos privalumus ismest per langa vardan didesnio garso lygio. Tuo klausimu paskutini desimtmeti indstrija labiau regresavo negu progresavo (nesistebiu del ko daug kam vinyl’as skamba geriau).

Apibendrinant K meteringo/LUFS santyki su Replay gain/Soundcheck technologijom:

Tie du dalykai yra labai susije tarpusavyje. Pvz: itunes taiko i tam tikra LUFS reiksme atkurt irasus vienodam garso lygije. Kas reiskia: jei sumasterintas irasas iki kokiu -6RMS bus grojamas per ju servica tiesiog bus patylintas ir skambes tyliau negu tarkim -12LUFS irasas del ko (gal pagaliau) atlikejam/leiblam nebekils upas perkompresuoti. Tokio algoritmo isigalejimas suteiks daugiau laisves inzinieriam dirbant su garsu. Pvz: nebereikes masteringo inzinieriui aukoti iraso kokybes del garso lygio ar mixingo inzinieriui nebereikes perkompresuot/distortint iraso kad garsiau skambetu.

Del EQ:

Kiek pamenu praeitose dalyse ir dabartiniame Katz’o leidime jis labiau sneka apie santyki tarp garso lygio ir dazniu kaip mes juos girdim psichoakustiskai. Pvz: kerpant zemus automatiskai padarom garsa skaidresniu (su labiau aukstu) ir atvirksciai, bet to iskart nepastebim nebent garso lygis kompensuotas su signalu be EQ.

Nepamenu jog butent boostint Katzas rekomenduotu.

Stavrou knyga taip pat esu skaites. Jo knygoje geru patarimu irgi esu rades, bet jis labiau is menines puses i viska zvelgia (subjektyviai) ne inzinerines. Boostint ar kirpt daznius nera skirtumo techniskai, bet psichoakustiskai aisku skamba kitaip kol nekompensuojamas garso lygis. As pats kerpu dazniausiai (klausant stavrou patarimo), bet boostinu kada ne dazni bet Q ploti bandau atitaikyt (ismokau sito is G.Massenburgo).

Tai va skaimenoj labai mazai techniniu ribu daryk ka nori, bet kai visi bando garsiausiai skambet tada pats supranti ka reikia paaukot irase kad isgaut norima rezultata ;) tad tas daryk ka nori pavirsta i daryk tai ko nenori vardan garso lygio.

Souncheck ir panasiu technologiju garso lygio standartizavimo isigaliojimas manau privers tiek klientus tiek klausytojus pagalvoti ko jie nori :)

Aisku klausytojas gali namie pasigarsint/patylint kiek nori irasa, tik ta darys playback sistemos lygije ko mes inzinieriai ir norim jog nereiketu skersti iraso su limiteriu :)
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
Edvo (IP Logged)
December 01, 2014 01:18AM

Na dėkui už paaiškinimus, nors neabejoju, kad Pranza visą tą neblogiau už tave žino. O Katzo knyga vistiek buvo neįdomi, nors užmušk :). Va, Stavrou knyga buvo įdomi, aš matyt labiau prie meno.
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
pranza (IP Logged)
December 01, 2014 01:14PM

kad katzo meteringas buvo su paweight'inimais ir skirtingu balistiku tai nežinojau :) mane nervino kad jo skalė eina virš nulio ir tas "teisingas" dynamic range, lyg 3 stiliai pasaulyje būtų.


o dėl eq būstinimo jis siūlė sweepint iškeltą eq su dideliu q kad rast offending freq. stavrou siūlė nedaryt taip, o spėliot ir spėjamoj vietoj cutt'int, taip nenuvarginant ausies ir galiausiai išmokstant atskirt dažnį iš klausos.

o iš stav mixing with your mind knygos visi patarimai suveikė ir davė +++ rezultatų, valio!

šiaip tai tikrai keista - cd vos atsiradus būdavo jie tyliai įrašyti ir skambėjo gerai...
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
Rimtautas (IP Logged)
December 26, 2014 02:24AM

Na gerai, aš fizikas - būsiu šališkas :). Ir man Katzo knyga labai patiko. Taip, ten mažai praktinių patarimų, bet ten labai daug fizikinės esmės, kuria reikia įsikalt į galvą prieš pradedant pro lygio miksavimą/masteringą.

Grįžtant prie pokalbio apie Katzo K sistemą, tai vertėtų prisiminti, kodėl būten tokie skaičiai yra taikomi. Bobas užsiminė apie įvairius stilius, bet K sistemos esmė buvo aplinka, kurioje klausoma muzika. Ir kiek pamenu, butent K14 (t.y. 14dB skirtumas tarp peak ir RMS) yra pakankamas klausyti muzikos automobilyje, kur triukšmas yra gana didelis - t.y. automobilis, tai yra turbūt daugiausiai triukšmo turinti aplinka, kurioje dar klausome muzikos.
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
Rimtautas (IP Logged)
December 26, 2014 02:32AM

Beje, šių dienų problema jau nebėra tik loudness war. Vis dažniau susiduriu su muzika, kuri yra sumiksuota/masterinta, kad skambėtų kuo mėsingiau per laptopo/mobiliako "piščialkas", kas reiškia, kad ne tik dinaminis diapazonas mažas, bet ir žemų bei aukštų dažnių informaciją dirbtinai perkialiama į vidurinius dažnius. Pasekoje, tokių įrašų klausymas darosi itin nuobodius per plačiadažnę kokybišką akustinę sistemą.
Re: Geras masteringo tutorialas !!!
PaulDespotin (IP Logged)
January 09, 2015 02:47AM

Kaip tik Kaledom gavau dovanu ir pradejau skaityt ta pacia Katzo knyga, heyyyyy!
Sorry, only registered users may post in this forum.