midiaudio logo

Monitorių testas

ACCUstudija (IP Logged)
March 05, 2015 10:39AM

Jau antrus metus vykstančiuose garso režisūros kursuose turėjome monitorių testą.Kam įdomu, dalinuosi su Jumis rezultatais.Jame dalyvavo keturi skirtingų gamintojų monitoriai. Testo eiga buvo tokia: Išrikiavome keturis monitorius ant stalo, juos uždengėme itin plona sintetine medžiaga, kuri praleidžia garsą, tačiau neleidžia pamatyti kurio iš gamintojų produkto klausome. Tuomet klausėmės keturių skirtingų stilių muzikos. Pasirinkti stiliai ir dainos buvo tokios:

POP stilius, Chromeo – Jealous,

ROCK stilius, AC/DC – High way to hell,

ŠOKIŲ muzikos stilius, Madonna – Living for love

AKUSTINIS stiliu , Norah Jones - don't know why

Klausantis kiekvienos iš šių dainų lyginome monitorius poromis. Tannoy Reveal 502 su JBL LSR305 ir Dynaudio BM5 mkIII su Genelec M040. Pirmieji Tannoy ir JBL monitoriai buvo 5 inčių dydžio ir abu kainuoja iki €180/600LT. Antroji pora Dynaudio ir Genelec truputi brangesni ir didesni apie 7 inčius diametro, telpantys į kategoriją iki €600/1944LT. (Kainos yra už vieną monitorių).

Vertinimo kriterijai buvo trys:

1. Aukštų dažnių skaidrumas. (vertinama aukšto dažnio garsiakalbis.)

2. Žemų dažnių tikslumas ir tvirtumas. (vertinama pagrindinis garsiakalbis)

3. Viduriai dažniai ir bendras garso detalumas. (vertinama bendras monitoriaus skambesys)

Vertinimo sistema buvo 3 balų. Klausantis kiekvieno iš monitorių reikėjo prie kiekvieno kriterijaus parašyti 1, 2 arba 3. Trys reiškia itin detalus, tikslus skaidrus. 1 reiškia, kad trūksta detalių ir informacijos garse. Iš viso šį monitorių testą atliko 50 žmonių. Lentelėje apačioje pateikiame susumuotus rezultatus.

Kalbant apie rezultatus buvo malonių nustebimų. Tie, kurie buvo nusistatę prieš Tannoy Reveal monitorius, kalbėjo, kad reikia iš esmės persvarstyti tokį požiūrį, nes jie pasirodė itin lankstūs skirtingiems stiliams. Taip pat mėgstantys šokių muziką itin palankiai vertino Genelec M serijos monitorius. Žiūrint bendrai į rezultatus, lentelėje matome, kad kaina visu pirma pakėlė bendrai skambesio kokybę į aukštesnę kategoriją. Pigesni monitoriai yra apylygiai su žemesniais balais. Brangesni kaunasi tarp stilių aukštesniuose baluose. Tai nereiškia, kad pigesni monitoriai netinkami darbui, tačiau tobulumui nėra ribų, todėl pagal savo biudžetą geriausia rinktis kainos-kokybės ribas.

Vertinant monitorius, kurie yra geresni/blogesni vienareikšmiškai negalima to įvardinti. Skirtingi monitoriai savo savybėmis papildė kitus stilius. Norintys lengviau pasirinkti turėtų įvertinti su kokia muzika dirba, pagal tai matosi kurie monitoriai būtų tinkamesni Jūsų atveju. Kiekvieno mūsų klausa girdi tą patį garsą truputi kitaip. Todėl nebijokite atsinešti sau pažįstamų kūrinių ir parduotuves, klausytis ir rinktis. Tai bus pats tiksliausias monitorių įvertinimas Jūsų atveju.

testo rezultatus galite matyti šiuo adresu:https://www.facebook.com/rezisuroskursai/photos/a.1600573150174745.1073741828.1472989406266454/1623058171259576/?type=1&notif_t=like



Edited 1 time(s). Last edit at 03/05/2015 10:41AM by ACCUstudija.
Sorry, only registered users may post in this forum.