midiaudio logo

Hardware or Software problem?

**Rimas G. (IP Logged)
April 25, 2015 03:33PM

Žinau, kad čia renkasi daug guru :)
Mano klausimas būtų toks:
Jei teisingai suprantu, notacijos programų didelė dalis funkcijų paremta MIDI protokolu. Tobulesnis grafikos valdymas yra daugiau softo specializacijos reikalas. Cubase galima sėkmingai rašyti natų tekstą, tačiau Sibas ar Finale turi kur kas galingesnių grafinių privalumų. Atmetus pačią natų grafiką, manyčiau, kad pvz. Finale galima traktuoti kaip, kad ir prastą, sekvenserį.

Turiu tik integruotą ASUS motherboard audio kortą.

Problema yra: kai dirba daug (sakykim, apie 20 ir daugiau) partitūros penklinių, kas savo ruožtu pririšta prie konkrečių MIDI kanalų, ima dingti kai kurios natos vertkalėje.
Kur gali slėptis problema? Softe, kurį naudoju, ar "geležyje"? Ar gali išgelbėti USB korta, ar čia programos MIDI variklio problemos?

Finale forume atsakymo taip ir negavau...

**Rimas G.
Re: Hardware or Software problem?
Dalius (IP Logged)
April 27, 2015 02:52PM

Rimai

Greičiausiai kad susiduri su paprasta problema - pasieki sintezatoriaus natų polifoniją.

Ką Finale naudoja kaip midi sintezatorių? Ar ji turi savo (vidinį), ar sistemos (pažiūrėk kas nurodyta kaip MIDI Out)?

Jei vidinį - gal yra parametras nustatymuose "polyphony" ar "number of voices"?

Dalius
Re: Hardware or Software problem?
**Rimas G. (IP Logged)
April 27, 2015 03:22PM

Finale naudoja savo integruotą soundfontų rinkinį. Galima ir kitaip, bet aš naudoju būtent jį. Kokio nors limitavimo ar panašių opcijų, susijusių su polifonija, nėra. Apie numatomas galimybes galima spręsti, kad vienu metu Finale leidžia naudotis 128 MIDI kanalais, t.y.8x16, su kiekvienam priskiriamu atskiru tembru. Kiekvienai 16 kanalų grupei jungiamas atskiras vidinis sintezatorius. Tai va, keista, kad su tokiais resursais mano fonograma su, sakykim, 20 kanalų pilnu apkrovimu vertikalėje jau "žagsi". Stengiuosi neapkrtauti sintezatorių maksimaliai, juolab kai yra galimybė balsus išmėtyti plačiau. Mano procesorius core i5. Aš tai kaip ir pripratau, tačiau bjauriausia, kai klientai prašo audiodemo.

**Rimas G.
Re: Hardware or Software problem?
Dalius (IP Logged)
April 28, 2015 09:37AM

Rimai
Tai, kad yra didelė (8x16) multitembriškumo galimybė - dar nereiškia, kad sistema visą tai gali pagroti vienu metu;-)

1. Pabandyk padidinti ASIO buferį - gal tuomet galėsi išspausti didesnę polifoniją.

2. Patikrink CPU apkrovimą - gal pamatysi, kad neužtenka jo (i5 yra gan siplnas procesorius)

3. Nežinau kaip realizuotas Finalės sintezas, bet gali būti, kad jei trūksta RAMo - tuomet daugiau grojama iš HDD, o jei HDD nėra enterprise klasės - tai apie didelę polifoniją irgi galima pamiršti... Patikrink kaip atrodo RAM užimtumas. Jei arti pilnos atminties - teks plėsti ją.

Vienžo - kol kompu darei tik piešimą (natų maketavimą) - užteko jo tokio. O kai pradedi groti/sintezuoti (realiu laiku) - reikalavimai paauga ženkliau... :)o

Dalius
Re: Hardware or Software problem?
**Rimas G. (IP Logged)
April 28, 2015 10:52AM

Taigis...

1. ASIO buferio padidinti negaliu, nes mano garso plokštė integruota ir ASIO nepalaiko. Bandžiau ASIO4all, bet jis kažkoks "lievas", mano kompui nelabai patinka. Būna ir "blue screen'ų" :) Testavimui buvau pasijungęs USB interfeisą, tačiau ir su ASIO mano jau parašytos partitūros neatrodė radikaliai geriau. Problema liko. Išbandyti rašyti su tokia konfigūracija nespėjau.

2. Su CPU reiks išsiaiškinti.

3. Pas mane suinstaliuota 8Gb RAM, bet dirbu 32bit. platformoje. Su 64 kažkaip nesisekė. Nors kompo konfigūracija buvo ta pati, Finale dirbo kažko nestabiliai. Teoriškai, kiek žinau, Finale visą "tembrų bloką", reikalingą darbiniam failui, atsideda RAM ir taip išvengia latency problemų. Šiaip jau mano kompui daugiau nei 6 metai. Paprastai keisdavau kas 5, bet dabar kol kas atrodo, kad viską tarsi veža. Ta garsų "suvalgymo" istorija tęsiasi tiek, kiek aš save pamenu prie kompo.

Jei teisingai dabar supratau, didžiausias įtarimas, kad per silpnas mano PC resursas ir papildomi pribambasai vargu ar padės. Buvo mintis grįžti prie 64 bit, bet gal palaukti Win 10 ir tada bandyti atsinaujinti?

Anyway, dėkui, Daliau, už sugaištą laiką :)

**Rimas G.
Re: Hardware or Software problem?
**Rimas G. (IP Logged)
April 28, 2015 10:09PM

Dar grįžtu.
Patikrinau. Piko metu, kai iškritinėja natos vertikalėje, RAM naudoja tik 1,87GB, o CPU usage max 30%, o šiaip apie 25%.

**Rimas G.
Re: Hardware or Software problem?
Dalius (IP Logged)
April 29, 2015 10:16AM

tuomet gal tiesiog pasiekiamas polifonijos limitas?

Dalius
Re: Hardware or Software problem?
Gintas T. (IP Logged)
April 29, 2015 04:40PM

Manyčiau, kad išorinė garso korta (ar gera PCI vidinė) išsprestų šitą reikalą. Netgi keista girdėti, kad toks specas, kur daro tokias partitūras, dirba su integruota garsuške...Nu jau čia, p. Rimai-truksta žodžių :)
Re: Hardware or Software problem?
pranza (IP Logged)
April 29, 2015 09:36PM

kaip suprast iškritinėja vertikalėje? neberodo, o ar negroja - neaišku?
ar tik nerodo?
ar tik negroja?
Re: Hardware or Software problem?
**Rimas G. (IP Logged)
April 30, 2015 08:32AM

Tik negroja.

**Rimas G.
Re: Hardware or Software problem?
Mister256X (IP Logged)
May 02, 2015 11:43AM

turbūt nauodjamas standartinis GM tembrų rinkinys. Ar nebūtų logiška įsigyti kokį nors naudotą nebrangų išorinį tembrų modulį (Korg, Roland...), kuris palaikytų GM ir turėtų didesnę polifoniją. Gal ir problemos nebūtų ir skambėtų geriau, nei Sibelius vidinis sintezas ?
Re: Hardware or Software problem?
**Rimas G. (IP Logged)
May 02, 2015 12:41PM

Mister256X Wrote:
-------------------------------------------------------
> turbūt nauodjamas standartinis GM tembrų rinkinys.
> Ar nebūtų logiška įsigyti kokį nors naudotą
> nebrangų išorinį tembrų modulį (Korg, Roland...),
> kuris palaikytų GM ir turėtų didesnę polifoniją.
> Gal ir problemos nebūtų ir skambėtų geriau, nei
> Sibelius vidinis sintezas ?

Taigi jau minėjau, kad Finale turi savo integruotą sintezatorių ir naudoja svo soundfont'ą, kuris, beje, skamba visai padoriai. Galima naudoti VST Garritan Personal Orchestra semplus. Bet tembrinėje pusėje nematau jokios problemos.
Pastebėjau, kad, perjungus iš [i]Play through MIDI[/i] į [i]Play through VST[/i], problema kaip ir dingsta. Ko gero bėda bus susijusi su Finale sintezatoriaus polifonijos realiomis galimybėmis. Tačiau dirbti su VST labai nepatogu, o MIDI paskui perjungus į VST, dar reikia papildomos krapštalynės, kas vėl užima laiko, kurio paprastai ir taip visada trūksta. Pagaliau mano produktas iš esmės yra tik grafika, o ne garsas :) Tačiau, kai kompas nebepagroja visko, kas parašyta, vėl nei šis nei tas. Klientai nori to sumauto playback'o iš darbinio failo ir man jau nusibodo aiškinti, kad tai, ką girdi, ne visai tai, kas parašyta. Taip jau žmogus surėdytas, kad pirmiausia įvertina tik tai, ką girdi. Dirbant su rimtais profais problemos kaip ir nėr, tačiau visokių yra dar be jų, kuriems sunku išaiškinti :)

**Rimas G.
Sorry, only registered users may post in this forum.