midiaudio logo

Fleita pradedanciajam

Kanapis. (IP Logged)
February 26, 2015 05:02PM

Sveiki, ieskau fleitos pradedanciajam grojimui. Gal turite kokiu rekomendaciju, kokio instrumento ieskoti?



(:
Re: Fleita pradedanciajam
**Rimas G. (IP Logged)
February 27, 2015 02:56PM

Viskas priklauso nuo poreikių ir biudžeto :)

Jei tai pirmoji gyvenime dūda, galima galvoti apie Pearl. Tačiau ją reikia užsakyti (be didesnių problemų), nes parduotuvėje ant lentynos paprastai neguli.
Yamaha brand'o nerekomenduočiau dėl ne paties geriausio kainos bei kokybės santykio, nors tai ir lengviausiai prieinamas instrumentas - pradinių mokylinių serijų dūdų praktiškai rasi kiekvienoje parduotuvėje.
Yra ir visai pigių instrumentų (nauji apie 350-400€), iš esmės jie nėra blogi, tačiau perspektyvoje reiktų gana greitai keisti į "galingesnį" dėl ribotų galimybių. Tai taip pat reikia turėti galvoje.
Bet kuriuo atveju reikėtų vengti "no name" kniečių. T.y. instrumentų, kurių pavadinimai skambūs ar labai panašūs į žinomų firmų pavadinimus.
Geriausia pasitarti su mokytoju, tačiau... labai dažnai jie turi savų interesų, kurie nebūtinai sutampa su pradedančiojo fleitisto poreikiais bei interesais :) Neblogų varijantų galima rasti antrinėje rinkoje. Vetėtų atkreipti dėmesį į Sankyo, Muramatsu, Miyazawa brand'us. Nors tai nebus labai pigu, tačiau ilgai turės pakankamą išliekamąją vertę.

**Rimas G.
Re: Fleita pradedanciajam
stratlt (IP Logged)
March 01, 2015 11:35PM

Galiu pasakyti kad Lietuvoje klasikiniai muzikantai ir ypač VMM mokytojai yra labai riboti ir "silpni metrikuose" :D
Vieną kartą pabando vieno gamintojo vieną modelį ir visiem savo mokiniam visą gyvenimą siūlo vieną gamintojo vieną modelį.... Reikia pamatyti jų veido išraišką kai jiems pasakai kad tas modelis nebegaminamas arba firma užsidarė. Čia ne vien fleitistams taikau. 90% procentų mokytojų tokie. Atveži naują produktą kur vakarų europoje sėkmingai žmonės naudojasi, o čia jo niekas nežino. Būma koks rimtesnis dėstytojas pabando ir sako - neblogas, bet jo savo mokiniams nerekomenduosiu nes pirmą kartą matau :D Tai kam tada sakyt neblogas? :D :D Durnynas čia. Todėl mažai pučiamaisiais užsiimame.

Robertas
Midiaudio Ltd.
robertas@midiaudio.com
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1453[/img]
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1964[/img]
Re: Fleita pradedanciajam
**Rimas G. (IP Logged)
March 02, 2015 10:46AM

stratlt Wrote:
-------------------------------------------------------
> Galiu pasakyti kad Lietuvoje klasikiniai
> muzikantai ir ypač VMM mokytojai yra labai riboti
> ir "silpni metrikuose" :D
> Vieną kartą pabando vieno gamintojo vieną modelį
> ir visiem savo mokiniam visą gyvenimą siūlo vieną
> gamintojo vieną modelį.... Reikia pamatyti jų
> veido išraišką kai jiems pasakai kad tas modelis
> nebegaminamas arba firma užsidarė. Čia ne vien
> fleitistams taikau. 90% procentų mokytojų tokie.
> Atveži naują produktą kur vakarų europoje
> sėkmingai žmonės naudojasi, o čia jo niekas
> nežino. Būma koks rimtesnis dėstytojas pabando ir
> sako - neblogas, bet jo savo mokiniams
> nerekomenduosiu nes pirmą kartą matau :D Tai kam
> tada sakyt neblogas? :D :D Durnynas čia. Todėl
> mažai pučiamaisiais užsiimame.

Tame yra daug tiesos. Tačiau yra viena problema "mokyklinės klasės" (pupil), kas iš esmės yra "einamiausias segmentas" ant Lietuvos, instrumentų pasirinkime: kainos ir kokybės santykis.
Kokybė ypač svarbi mokantis pirmųjų garsų ir jų jungimo, tačiau kiek už tą kokybę mokėti? Čia galioja senas "žydiškas" principas: - nesu toks bagotas, kad pigiai pirkčiau. Pirmas atpažinimo ženklas - net ir visiškai nebrangus naujas instrumentas turi būti absoliučai be techninių priekaištų, idealiai dengti ir nebarškėti. Visos natos per visą diapazoną turi imtis tiksliai, lengvai, be papildomų pastangų. Kiek rimčiau gyvenime čiupinėjęs instrumentą žmogus nesunkiai pajus techninį dūdos stabilumą. Visos pasakos apie instrumento "pragrojimą" yra visiški kliedesiai. Naujas instrumentas turi rodyti visas savo galimybes čia ir dabar. Aš visada buvau iš tų, kurie nebijo rekomenduoti naujovių, tačiau laikas viskam teisėjas. Vienu metu visus nustebino Bufet mokyklinė serija, po dešimtmečio į rinką įsiveržė Pearl, kuris beje turi plačią skalę nuo "pupil" iki aukščiausios klasės segmento. Laikas parodė, kad visomis, ypač garso formavimo, savybėmis būtent Pearl tos pačios kainos lygyje yra stabilesnis ir pranašesnis varijantas. Tačiau... ant Lietuvos yra paprastas dalykas. Viena mano pažįstama mokytoja turėjo pati rūpintis užsakyto instrumento gražinimu, nes tėvams pasirodė, kad jų vaikas nuskriaustas ir apgautas: visi groja Yamaha, o jų vaikui "įkišo" (specialiai, kad pakenkti talentui, žinoma) kažką kita.
Be Japonų dar nesunkiai pasiekiamas visai gero lygio vokiškas Schreiber brand'as. Ypač jo sidabrinė versija.
Yra visa eilė nebrangių neblogų "amerikonų", tačiau mūsų rinkoje jie nekursuoja. Gal tik second hand pavidalu iš Europos. Beje, yra keletas vaikinų, kurie supirkinėja ir veža į Lietuvą padėvėtas kartais ne visai prastas dūdas, kurias talentingas ir sąžiningas meistras gali paversti visai padoriais instrumentais, tačiau tai jau ne šios svetainės diskusija :)
Jei apie Yamaha fenomeną, galiu pasakyti tiek, kad gamintojas per paskutinius dešimtmečius tiesiog nusigyveno. Technologiškai iki absurdo "atpigino" gamybos medžiagas ir siūlo, švelniai tariant, ne visai kokybišką produkciją, tačiau su solidžiu brand'o antkainiu. Konkretus pavyzdys. Maždaug 1986 m. "iš rankų" (buvo gi sovietiniai laikai) pirkau naują Yamaha 281. Profesionaliam darbui nelabai tinkamas, mokiniškas instrumentas, tačiau nieko geresnio tuo metu nebuvo įmanoma gauti. Ko gero paskyra "Žiguliukui" buvo lengviau prieinama, nei kiek padoresnis instrumentas. Taigi, pirmą kartą rimtą remontą ir totalų perdengimą dariau tik po 11 (!) metų. Beje faktiškai tuo pat metu iš tų pačių "rankų" lygiai tokį pat instrumentą pirko ir kitas žmogus. Ta dūda buvo taip pat stabili ir nereikalavo gydymo labai ilgai.Savają dar po poros metų pardaviau, nes įsigijau kitą Yamahą 481, tik su profesionalia galvute. Čia jau iš ubagystės. Pas meistrą su rimtom problemom teko eiti jau po 3 metų. Kiek teko paskutiniu metu sutikti naujų Yamaha savinikų, mechanika ėmė strigti ir atsirado rimtų sureguliavimo problemų jau po pusmečio! Tame tarpe ir ne patys pigiausi instrumentai: 4 serijos (student) fleita, piccolo YPC-62 (handmade prfessional) ir t.t. Taip, firma pakankamai nusipelniusi ir garsi. Gamina žiauriai daug, turi platų dealer'ių tinklą, o pupil serijos fleitų galima nusipirkti vos ne kiekviename didesniame bažnytkaimyje. Va, dėl tokių paprastų priežasčių šiandien į Yamaha žiūriu rezervuotai.

Ir dar vienas dalykas, ką reiktų žinoti perkant pirmąjį instrumentą. Jei žiūrėsime rimtai, gabiam perspektyviam vaikui po poros metų tobulėjimui reikės kito, "galingesnio" instrumento. Vien todėl, kad instrumentas vaikui padėtų, o ne reikėtų su juo kovoti, kad būtų galima pajausti malonumą, kai instrumentas "pasiduoda" tam ,ko iš jo nori. Iš esmės nėra gerai, kai mokinys "praauga" instrumentą. Čia kaip išaugtiniai drabužiai. Ir profas mokytojas turėtų pajusti, kada jau reikia keisti instrumentą. Praktiškai iki profesionalo karjeros normaliai tektų instrumentą keisti 3-4 kartus. Tačiau tai idealiam variante. Kai talentas atitinka tėvų piniginius išteklius, o mokytojams pakanka smegenų :)
Iš karto pirkti profesionalų instrumentą taip pat nelogiška. Kol muzikantas pasieks jo kondicijas, instrumentas bus jau pakankamai susidėvėjęs, o tobulėjimui vienas geriausių stimulų - naujo instrumento pojūtis ir suvokimas, kad štai dabar gali žymiai daugiau :)

**Rimas G.
Re: Fleita pradedanciajam
stratlt (IP Logged)
March 02, 2015 11:09AM

**Rimas G. Wrote:
-------------------------------------------------------

> Jei apie Yamaha fenomeną, galiu pasakyti tiek, kad
> gamintojas per paskutinius dešimtmečius tiesiog
> nusigyveno. Technologiškai iki absurdo "atpigino"
> gamybos medžiagas ir siūlo, švelniai tariant, ne
> visai kokybišką produkciją, tačiau su solidžiu
> brand'o antkainiu.

Rimai, nesutinku absuoliučiai. Nežinai gamintojų virtuvės. Niekas nėra suinteresuotas stipriai didinti kainas ir ieškoti viršpelnių, nes jų (tų viršpelnių) paprasčiausia nėra. Verslas krizėje. Jei Yamaha savo laiku nebūtų perkėlus Savo YFL211M gamybos iš japonijos į indoneziją - ji kaqinuotų kokia 1000€ (3450Lt), o dabar ji kainuoja 2200-2400Lt (iki 690€).
Pasaulyje brangsta medžiagos, darbo jėga. Jei jie būtų viską palikę Japonijoje ar Taiwane - jie prarastų visą klientų segmentą (mokinukai bei studentai). Na tiesiog neįmanoma Japonijoje pagaminti pigiai. Ir vėl - jokių didelių pelnų. Balansavimas ant atsipirkimo ribos! Jokio super duper antkainio. Net gaminant Indonezijoje. Žmonės nesigaudo situacijoje.

Robertas
Midiaudio Ltd.
robertas@midiaudio.com
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1453[/img]
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1964[/img]
Re: Fleita pradedanciajam
**Rimas G. (IP Logged)
March 02, 2015 12:03PM

Bet esmė ta, kad KOKYBĖ eina šaibom, bet už tą pačią kainą! Iš tikrųjų tai dzin, kur kokį modelį kepa. Yra technologijos, brand'o laikytojo kontrolė. Gal tik klausimas būtų, ar verta investuoti į pupil modelius, kai jų realus naudojimo laikas civilizuotam pasauly būtų +/- 3 metai... Tačiau, kai mechanika ima blūdyti jau po pusmečio... ir ne vienu atveju... Čia ne mano paranoja, o kažkas nebe taip. Ir apskritai kalbu ne apie pabrangimą, o apie kainos ir kokybės santykį, kuris stabiliai prastėja. Nežinau, gal su gitaromis, klavišais ir kitais dalykais taip nėra. Ir ačiū Dievui, jei nėra. Tačiau šiame segmente, bent jau Lietuvoje, Yamaha laikosi tarsi iš inercijos.
Jei dar apie informuotumą ar "metrikus". Prieš beveik penketą metų reikėjo pasirinkti instrumentą, nes buvo išskirti normalūs pinigai tam reikalui. Yamaha man atkrito automatiškai. Apskambinėjau kolegas su klausimu: nesakykit, ką man rinktis, tačiau kokia jūsų nuomonė apie Sankyo, Muramatsu, Miyazawa. Apie pirmas dvi prisuokė kuo aukščiausiais epitetais, tačiau apie Miyazawą niekas nieko negalėjo pasakyti, nors tai vienas populiaresnių ir profi tarpe (mokyklinio segmento negamina) ir labai puikiai vertinamų brand'ų. Ko gero buvau pirmas Lietuvoje, kuris įsigijo (tiksliau teatras, ne aš) Miyazawą. Ir nesigailiu. Puikus, stabilus, atitinkantis mano charakterį instrumentas, kurio nereikia "prievartauti". Ir kaina ne astronominė. Tuo tarpu yra juodai užsiciklinusių išimtinai ant Sankyo. Man dar buvo įdomu, kad Miyazawa atskilo nuo Muramatsu. Yra ir daugiau visokių eksliuzyvinių gamintojų, tačiau superžvaigždės jais pagroja daugiau, matyt, reklaminiais sumetimais, nes pagrindiniai instrumentai rimtų atlikėjų tarpe kaip buvo, taip ir tebelieka Sankyo, Muramatsu, Miyazawa, dar amerikonai Altus, Haynes flute.

**Rimas G.
Re: Fleita pradedanciajam
stratlt (IP Logged)
March 02, 2015 12:21PM

**Rimas G. Wrote:
-------------------------------------------------------
> Bet esmė ta, kad KOKYBĖ eina šaibom, bet už tą
> pačią kainą! Iš tikrųjų tai dzin, kur kokį modelį
> kepa. Yra technologijos, brand'o laikytojo
> kontrolė. Gal tik klausimas būtų, ar verta
> investuoti į pupil modelius, kai jų realus
> naudojimo laikas civilizuotam pasauly būtų +/- 3
> metai...

Tai aš ir sakau - brangsta medžiagos ir darbo jėga. Jei nori išlaikyti kažkokią kainą - turi daryti kompromisus. Viskas brangsta kas itin kokybiška - ar gitaros, ar pučiamieji, ar kitkas. Pinga tik elektronika, nes šioje srityje technologijos pinga. Nieko nepadarysi. O žmonės nori mokėti tuos pačius pinigus kaip ir prieš 10 metų. Jie nesupranta paprastų ekonomikos dėsnių. O gamintojai seka vartotojų norus jei nori apskritai išsilaikyti rinkoje.

Robertas
Midiaudio Ltd.
robertas@midiaudio.com
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1453[/img]
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1964[/img]
Re: Fleita pradedanciajam
**Rimas G. (IP Logged)
March 02, 2015 03:26PM

Bet aš ir neverkiu, kad Yamaha brangi!!!! Viskas turi ir privalo turėti savo teisingą kainą. Jei jiems taip išeina, reiškia kitaip ir neturi būti. Aš tik noriu pasakyti, kad už panašią, o dažnai ir 10% mažesnę (priklauso nuo pardavėjo) kainą gauname technologiškai pažangesnį ir stabilesnį net ir ne vieno konkureto produktą, ko dar prieš pakankamai gerai menamus laikus nebuvo. Kas įsimylėjęs Yamahą - valio. Tačiau, jei kas manęs klausia konkretesnės rekomendacijos - savo nuomonę ir patirtį jau išdėsčiau.
O jei dar apie naujus rinkos žaidėjus, tai jie dažnai patiekia tikrai gana kruopščiai pagamintas dūdas, dažnai ir su kainų dempingo atspalviu, tačiau... Kiekvienas profis, manau, supras mano terminologiją: kai pabandai "pupil" dūdą, prie visų jos nepriekaištingų pagaminimo kondicijų, cooper scale ir t.t., neklysdamas gali pasakyti "gyva" ji ar "popierinė". Kiek teko čiupinėti naujokų, dažniausiai jie buvo labai simpatingi "popieriniai". Beje, Yamaha'os prie "popierinių" nepriskirčiau :)

**Rimas G.
Re: Fleita pradedanciajam
frank (IP Logged)
March 04, 2015 06:48AM

teneįsižeidžia post'o autorius :)

[img]http://cal.spoonuniversity.com/wp-content/uploads/sites/23/2014/10/Vegetable-recorder.jpg[/img]
Sorry, only registered users may post in this forum.