midiaudio logo

Finale 2010

**Rimas G. (IP Logged)
May 29, 2009 03:41PM

MakeMusic, Inc. anonsuoja naujausią Finale 2010 versiją.

http://www.finalemusic.com/Finale/

Atrodo, kad šį kartą radikalių pokyčių nebus, tačiau keletas mielų smulkmenų, palengvinančių darbą, vertos dėmesio.

Demo versija bus, matyt, kiek vėliau.

**Rimas G.
Re: Finale 2010
Gintas T. (IP Logged)
May 29, 2009 10:34PM

Tai gal, Rimai, prie Sibo linkstat, ar dar vis ne?(:P)
Re: Finale 2010
**Rimas G. (IP Logged)
May 30, 2009 07:22AM

Tas ir yra, kad prie Sibo nelinkstu. Nė pro kur. Net ir durninamas, vadinamas beviltišku kaimu ar retrogradu. Atseit, visa pažangioji žmonija kaifuoja nuo Sibo, visi tikrieji talentai dirba tik su Sibu, jei nori būti panašus į juos, turi būtinai mesti Finale ir kuo su didesniu oficialiu trenks mu - tuo garbingiau. Vien ko vertas puslapis Sibo tinklapyje, skirtas išsižadėjusių Finale "nuoširdžioms išpažintims"!
Buvo laikas, kai bandžiau prisikabinti. Padariau keletą darbelių, tačiau "neprilipo". Nesižaviu ir dabar. Na, nedraugiškas man atrodo tas Sinbelius ir gana, nors iš bėdos dirbti galėčiau. Šiaip jau seku naujienas, naujausią Sibelijaus demo iš elementaraus smalsumo visada nepatingiu parakinėti. Ir tikrai manau, kad tai profesionali ir labai gera notacijos programa. tačiau kiekvienam savo.
Iš esmės man Sibelius nepriimtinas dėl keletos dalykų:
Finale net ir interfeisą (vartotojo sąsają, kaip dabar liepiama sakyti) galiu lanksčiai nusistatyti taip kaip man reikia. Didesnė dalis alpsta nuo Sibo automatizavimo, o mane atbulai - automatizavimas erzina. Gal tik paskutinėse versijose su maketavimu kiek pagerėjo reikalai.
Ir pagrindinis dalykas, kuris man labai svarbus dirbant su MIDI klaviatūra. Sibe iš pradžių užsakoma natos trukmė, o paspaudus klavišą gauname aukštį. Finale gi, prima užsakomas natos aukštis, o tik paskui trukmė. Jei paslysta pirštas klaviatūroje Sibe reikia redaguoti. Finale gi fiksuoji natą, kai jau esi įsitikinęs, kad aukštis teisingas. Tai ypač svarbu, kai įvedinėjami akordai daugiau nei iš 3-4 garsų. (Beje, Finale leidžia įvedinėti ir Sibo principu). Šie skirtumai iš esmės ir neperviliojo. Nors, gal čia tam tikra prasme veikia ir principas, kad "sena meilė nerūdija" :) . Va ir dabar, paskaitęs šį tekstą, kas nors tyliai burbtels: na ir durnas tas **R. :) Pereitų prie Sibo.....

**Rimas G.
Re: Finale 2010
sauliusmick (IP Logged)
October 26, 2009 04:55PM

po truputį bandau 10 versiją. klausimas kaip išsaugoti failą su partitūra ar su partijomis PDF formatu. dėkoju už atsakymą :)
Re: Finale 2010
RimasG (IP Logged)
October 27, 2009 12:33PM

Yra du varijantai. Komandai "Print" galima pasirinkti "PDF printerį", jei turite tokį suinstaliuotą, arba MenuTools>Graphic>Export pages. Antrasis varijantas leidžia eksportuoti grafiniame formate, kurį paskui galima nesunkiai kitoje programoje paversti PDF.
2010 Turi vieną įdomų bruožą: grafiniai failai eksportuojami laaaabai "sunkūs", t.y. užimantys labai daug vietos. Atitinkamai ir PDF išeina labai sunkiasvoriai. Ką ten padaryti - sumažinti rezoliucijas ar dar ką, nesugalvojau ir dėl laiko stokos nebandžiaU, tačiau tai viena esminių priežasčių, kodėl ignoruoju 2010. Kita vertus, ten nėra nieko tokio, iškyrus keletą neesminių, tačiau malonių pribambasų, kas skatintų pereiti. Per didelis PDF svoris tiesiog trukdo normaliai bendrauti internetu. Bijau sumeluoti, tačiau 2009 nuo 2010 eksportuojamų failų dydžiu gali skirtis iki 10x į dižiąją pusę. O tai nėra gerai. Žinoma, galima bandyti pažaisti eksporto rezoliucijomis (kokios reikšmės ir kiek veiktų kokybę, ar tai būtų priimtina), tačiau to dar nedariau - laiko nebuvo. Jau yra Fin2010a upgrade, tačiau aš vis dar su 2009. Beje, licenzijuota - Daliaus Nomico dovana, kuria labai didžiuojuosi!
Re: Finale 2010
RimasG (IP Logged)
October 27, 2009 12:40PM

Beje, gal kas gali pasidalinti patirtimi dėl EPS formato. Man ten su Baltic šriftų ignoravimu neaišku.
Re: Finale 2010
Gintas T. (IP Logged)
October 27, 2009 07:16PM

Sauliau, turi tą PDF printerį. Jeigu neturi, tai žinai kur gauti:).
Mano nuomone, patogiau tokiu būdų padaryti PDF.
P.S.
Čia apie luažtą finale nekalbama, nes kaip kas bus labai:X
G.
Re: Finale 2010
sauliusmick (IP Logged)
October 27, 2009 10:53PM

ne ne apie jokias laužtas programas nekalbame
Re: Finale 2010
RimasG (IP Logged)
October 28, 2009 09:00AM

Beje, pagooglinus galima nesunkiai rasti ir nemokamų konverterių į PDF.
Pvz. pirmas pasitaikęs: http://www.primopdf.com/
Re: Finale 2010
sauliusmick (IP Logged)
October 28, 2009 01:12PM

Dar keletas problemėlių su kuriomis susidūriau:
1. kaip koreguoti taktų skaičių eilutėje (anksčiau buvo massedit- fit musik)
2. išskleidžiant partijas iš partiūros taktus su pauzėmis nesuglaudžia ir neparašo taktų skaičiaus, o visus taktus paberia atskirai ( čia turbūt reikia kokio nustatymo)
3. išskleidžiant kai kur natas užmeta ant takto brūkšnių
Re: Finale 2010
RimasG (IP Logged)
October 28, 2009 02:07PM

1. Selection Tool. Pasižymite tiek kiek reikia (arba viską Ctrl+A), tada Ctrl+M (Fit Music) ir įrašote norimų eilutėje matyti taktų skaičių. Vieną ar kelis taktus permesti "aukštyn-žemyn" reikia pasižymėti ir spausti Arrow up arba down.

2. Tai kažkokia durna standartinė Finale klaida. Įdomu tai, kad konvertuotuose iš ankstesnių versijų failuose to nėra. Iš padėties išsisukama labai paprastai. Selection Tool. Ctrl+A>Right click>Multimeasure Rests>Create. Geriausiai šiam atvejui susiprogramuoti shortcut'ą. Šiaip jau jokie nustatymai nepadeda. Tipiška klaida, kurios, beje, neištaiso jau kelinti metai.

3. Selection Tool>Ctrl+A>"4". Jei paspaudus skaičių klaviatūroje "4" padėtis nepasitaiso, o taktai dar labiau "išsitempia" į užribį, naudojam Selection Tool. Ctrl+A>Right click>Multimeasure Rests>Create.
Re: Finale 2010
sauliusmick (IP Logged)
October 28, 2009 04:32PM

Ačiū, viskas gavosi puikiai (tu)
Finale 2010
entonisq (IP Logged)
November 04, 2009 06:57PM

Sveiki, naujoje FINALE 2010 versijoje pasigedau MASS EDIT. Ar jos visai nera? ar ji kazkur paslepta? Tiesiog su ja labai buvo patogu kopijuoti besikartojancius taktus, o kaip dabar be jos?
Aciu uz atsakymus
Re: Finale 2010
RimasG (IP Logged)
November 04, 2009 10:55PM

Jau kuris laikas, kai nebėra Mass Edit Tool. Dabar visas buvusias šio įrankio funkcijas ir dar daugiau galima rasti Selection Tool (kur ikona su rodyklėle). Suaktyvinti galima ir paspaudus Esc(ape) klavišą. Pasdižymite ką reikia ir, spragtelėję dešiniu klavišu, iš submeniu renkatės reikalingą komandą. Kopijuojama paprastai: suaktyvinus Selection Tool, pasižymime kas reikalinga ir, laikydami nuspaustą Ctrl, spragtelime reikiamoje vietoje. Jei reikia trinti, pasižymime ir spaudžiame Backspace. Kopijavimui dar galima nusistatyti filtrą ir pasirinkti tik norimus elementus, o ne viską. Ir t.t. ir t.t. :) Išsamiau viskas F1.
Re: Finale 2010
sauliusmick (IP Logged)
March 05, 2010 03:59PM

Sveiki, vėl aš čia su savo klausimėliais:S
Problema tokia: kaip užrašyti tekstą po natom kurį sudaro 3 stulpeliai, noriu visą teksta sutalpint po natom, tai gautūsi 3 eilutės viena po kita. Tekstą noriu rašyti vieną, tarp sopranų-altų ir tenorų-bosų, ar įmanoma praplėstą tarpą tarp tų eilučių, kad tilptų teksto visos trys eilutės.
Iš anksto dėkingas turbūt p.Rimui (:P)
Re: Finale 2010
RimasG (IP Logged)
March 05, 2010 06:50PM

Geriausia tai daryti [i]Scroll View[/i] režime (Ctrl+E), taip pat jame ir tekstuoti.

[b]Staff Tool[/b]:
Pele pasižymime apatinės (tenorų/bosų) penklinės manipuliatorių (baltą kvadratuką prie rakto), jei apačioje yra dar daugiau penklinių (pvz. klavyras), pasižymime ir jas, pele "užtempdami rėmelį". Su [i]Arrow Down[/i] klavišu didiname tarpą, kiek pasirodys reikalinga. Šiuo atveju 100% tikslumas nebūtinas, vėliau, maketuojant, tokiu pat būdu bus galima tarpą paredaguoti.
Re: Finale 2010
sauliusmick (IP Logged)
March 06, 2010 07:45PM

Dar Saulius patrugdė, nelabai randu kaip kūrinėlį išsaugot PDF. formatu. Per save as bandžiau nerandu :(
Re: Finale 2010
RimasG (IP Logged)
March 06, 2010 11:04PM

Jei kompe nėra instaliuoto PDF printerio/konverterio, jokia notacijos programa to padaryti negali. Tokiu atveju tik galima eksportuoti grafinį TIFF arba EPS failą. Vėliau juos, turint reikiamą softą, galima be vargo konvertuoti į PDF. Finale 2010 grafikos eksporto formatų sąrašas apskritai labai pailgėjęs.
Na, o jei kompe vis dėl to yra instaliuotas PDF konverteris, galima iš Ctrl+P Setup pasirinkti "Print to PDF" ar panašią opciją.
Re: Finale 2010
sauliusmick (IP Logged)
March 07, 2010 09:57PM

Ačiū už atsakymus, bet turiu dar vieną : dėl vokalinės partijos - rašau keturis balsus 2 eilutėse ir noriu parašyti taip , kad aštuntinės natos būtų su vėliavėlėmis o ne su sijomis. Parašius visus balsus ir žodžius tarp partijų taip kaip duoda pagrindinis nustatymas naudoju tokį kelią: ctrl-A,utilities,rebeam, rebeam to lyrics, all lyrics. Bet vėliavėles sudeda tik sopranų partijai, visoms kitoms lieka sijos.
Ir dar rašant partijas kuriose sutampa balsai uždedu kotelius ir į viršų ir naudojant antrą skaičiuką kairėje apačioje uždedu kotelį žemyn, bet prailgintose nataose (ketvirtinė su tašku, pusinė su tašku) deda du taškus tai pačiai natai - ar įmanoma kad taškas būtų vienas nes truputį nesižiūri. Kas įdomu kad kartais padeda vieną tašką.
Re: Finale 2010
RimasG (IP Logged)
March 08, 2010 12:08AM

Taip, Finale yra toks trūkumas, jei jį galima taip pavadinti. Pagal skiemenis natos grupuojamos tik tame balse, kuris yra patekstuotas. T.y. natos pagal komandą automatiškai pergrupuojamos tik tame balse ir eilutėje, prie kurio rišamas tekstas. Kito kelio, bent aš, neradau, kaip tik likusius balsus redaguoti "rankiniu būdu".

Dėl taškų.
Atkreipkite dėmesį, jog tik ranka rašydamas nepažymėtumėte taško prie natos antrame balse. Nerašyti tokiu atveju taško tradicija liko iš perrašinėjimų ranka laikų, kai antram balsui unisonu pažymėti buvo tiesiog prie jau parašytų natų tik pripiešiami koteliai priešinga kryptimi. Ypač chorinėje faktūroje elementariosios muzikos teorijos požiūriu nėra jokio nusižengimo, jei abi unisonu sutampantčios skirtingų balsų natos turės po tašką. Juos programa užrašo ne šalia vienas kito, kas galėtų iškreipti ritminį piešinį, o vienas virš kito pagal vertikalią ašį.
Labai norint, kad liktų tik po vieną tašką, galima redaguoti rankiniu būdu. Įsijungiam sluoksnį, kuriame parašytas antrasis balsas, [b]Menu>Tools>Advanced Tools>Special Tools>Dot[/b]. Spragtelime reikiamame takte ir redaguojame, sutapatindami abu taškus. Galima tempti pele, tačiau tiksliau išeina naudojant krypčių klavišus up/down/left/right.
Re: Finale 2010
sauliusmick (IP Logged)
March 08, 2010 08:49AM

Dar priminkit dėl sijų keitimo į vėlevėles "rankiniu būdu" čia per specialtools?
Re: Finale 2010
RimasG (IP Logged)
March 08, 2010 10:55AM

Nežinau kokiu būdu Jūs rašote, t.y. kurį įrankį naudojate: Speedy Entry ar Simple Entry. Sijas ir vėlevėles rankiniu būdu patogiausia valdyti iš Speedy Entry. Tiesiog vertikalų kursorių (žymeklį?) pastatyti taip, kad norima prijungti/atskirti nata liktų kairėje. Spaudžiame "/" klavišą kiekvienam reikiamam sujungimui ar atskyrimui atskirai. Veikia tik tame sluoksnyje, kuriame parašytos natos. Natas rašant su Speedy tai labai elementari ir patogi procedūra.
Šiaip jau, jei kiltų klausimų, reiktų kiekvienam susikurti naują temą, nes čia pasidarė daug teksto be jokios sistemos. Jei nesunku, žinoma :)
Re: Finale 2010
sauliusmick (IP Logged)
March 12, 2010 06:40PM

Gerai sukursiu naujas temas, ačiū už atsakymus (tu)
Sorry, only registered users may post in this forum.