midiaudio logo

Sibelius

arunelis44 (IP Logged)
August 29, 2009 09:21AM

Sveiki! Gal galėtumėt paaiškint kaip į penklinę surašyti natas be takto brūkšnių ? Kitaip tariant, noriu mokiniams padaryt natų grupavimo užduočių, bet negaliu panaikint takto brūkšnių... Ir dar klausimukas: kaip viename lape surašyt kelias skirtingas užduotis penklinėse-pav.dvi eilutės trijų dalių metre, tada nauja vienos eilutės užduotis kitokiam metre ir t.t. Aciū!
Re: Sibelius
**Rimas G. (IP Logged)
August 29, 2009 09:46AM

Surašyti natas, pasižymėti takto brūkšnį, Menu>Create>Barline>Invisible.

Panaši procedūra per Menu>Create ir su metro pakeitimu.

Paskaitykit Manualą (F1). Ten viską galima nesunkiai rasti. Bent aš, nebūdamas "sibelistu" taip dariau :) .

**Rimas G.
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
August 29, 2009 09:56AM

Ačiū(tu) Ale tikrai išeina:)
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
September 02, 2009 08:20AM

Atskirti užduotis - parašius pirmąją,pažymime paskutinį taktą, einame i Layout>Break>System Break, penklinės atsiskiria, pažymime paskutinę pirmos užduotiės penklinės vertikalią liniją (ji pasidaro violetinė), Creat>Barline>Final. Kad pakeisti metrą, spaudžiame T, išsirenkame reikalingą, nuiimame varnelę nuo Allow countionary ir pirmyn, sėkmės :)
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
September 02, 2009 08:24AM

Gal būt tiksliau, pažymime paskutinio takto vertikalią liniją:)
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
September 04, 2009 08:43AM

Aciu Silvestrai! Viska pameginau-puikiai gaunasi.Taciau kuomet istrini taktu bruksnius, ju vietoj lieka siek tiek didesnis, matomas tarpas.Tikiuosi, kad nei Tu nei as "nesuvoktume" jog sioje vietoj reiktu det takto bruksni>:D<. Bet mokiniai ta supras po pirmos uzduoties. Gal kaip nors ta tarpa galima sumazinti? Aciu!
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
September 04, 2009 10:28AM

Malonu, jog pasisekė, na aš kiek kitaip elgiuos,nei gerb.Rimas, jei man nereikia taktų linijų. Tiesiog einu Create>>Bar>Other, Bar Lenght nustatatau Irregurial ir žinodamas kiek natų grupėje, tiėsiog parenku reikiamą vertę, gal tiktų šis variantas? Nes tada tarpų nelieka.
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
September 04, 2009 10:40AM

O jau norint po to sugrupuoti, pažymime paskutinę reikiamo takto natą Create>Barline>Normal ir vertiname ar mokinukas teisingai sugrupavo :)
Re: Sibelius
**Rimas G. (IP Logged)
September 04, 2009 12:07PM

Silvestrai, su Sibu aš niekaip nesielgiu, nes su juo nedirbu :) Naudoju tik tiek, kiek reikia atsidaryti failams. Na, kartais dar paredaguoti truputėlį vieną kartą per du metus...

**Rimas G.
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
September 04, 2009 01:34PM

Gerb. Rimai, tikrai nepriimkit to, kaip asmeninio įžeidmo, pats nesu Sibo asas, tiesiog retkarčiais tenka susidurti, tai ta kuklia patirtim ir bandau pasidalinti.
Re: Sibelius
**Rimas G. (IP Logged)
September 04, 2009 03:37PM

Silvestras Wrote:
-------------------------------------------------------
> Gerb. Rimai, tikrai nepriimkit to, kaip asmeninio
> įžeidmo, pats nesu Sibo asas, tiesiog retkarčiais
> tenka susidurti, tai ta kuklia patirtim ir bandau
> pasidalinti.

Kad tikrai čia jokių įsižeidimų. Tiesiog tenorėjau pasakyti, kad galima panašaus tipo programose rasti šiokių tikių technologinių paralelių. Ir tiek.
O kad čia užsukat ir pasidalinat - šaunu. Patirtis yra didelis turtas.

**Rimas G.
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
September 08, 2009 09:37AM

Silvestrai- darau,kaip parasei, bet viskas gaunas su takto bruksniais, o juos panaikinus lieka matomi tarpai:S Gal ka ne taip darau? Kam tos natos atsidaranciame langelyje Bar lenght lange ? Ir taktu skaicius? Jei nustatau pvz 8 taktus, visvien man rodo pilna lapa...Cia tikriausiai pas mane kompe kazkas negerai.Ar pats kaunietis ?
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
September 08, 2009 11:11AM

Na aišku, nematant sunku, ką ir pasakyti, gal pabandysiu viską nuosekliau, New Score renkuosi tuščią lapą (blank), paklausia ar noriu įkelti instrumentą spaudžiu yes,įkėlus instrumentą - finish, po to pažymiu paskutinį taktą, ir kaip jau rašiau nustatau reikalingą natų vertę, paspaudus ok, atsiranda dviguba violetine linija apibrėžtas taktas, va ten ir rašau be linijų, o su instrumentu įkeltus taktus (jie lieka kairėje pusėje) papraščiausia ištrinu :)
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
October 04, 2009 09:11AM

Aš vyručiai atsiprašau, kad kvailai klausinėju, bet... Sakykim parašiau liet l.dainos melodiją E-dur tonacijoje.Padėjau finalinį takto brūkšnį, tada >Enter.Visos likusios tuščios penklinės nusikėlė žemyn. Dabar noriu pakeist tonaciją, metrą ir tam pačiam lape rašyt naują dainą.Ir tonacijos ženklus ir metrą įvedus jis rodomas ankstesniame kūrinyje ir Finalinis brūkšnys pasikeičia į dvigubą .Jei tai butų tik tonacijos ir metro kaita - viskas OK. Bet aš noriu užrašyt skirtingą kūrinį...Kaip čia reik padaryt ? Ačiū .
Re: Sibelius
RimasG (IP Logged)
October 04, 2009 09:57AM

Va. Būtent maketavime baigiasi sibelistų kaifas ir prasideda elementarios bėdos 8-) .
Re: Sibelius
Gintas T. (IP Logged)
October 04, 2009 01:35PM

http://forum.midiaudio.com/read.php?5,78466
Man padejo!
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
October 04, 2009 03:19PM

Nu bliamba ! Spaudinėjau gera pusvalandi- nenusiima zenklai nuo I eilutės .Gal dar pusvalandi teks pasėdėt(:P) Bet visvien aciu:)-D
Re: Sibelius
Gintas T. (IP Logged)
October 04, 2009 06:50PM

Ta zenkla padyk"HIDE"nematoma
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
October 05, 2009 10:16AM

arunelis44 Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nu bliamba ! Spaudinėjau gera pusvalandi-
> nenusiima zenklai nuo I eilutės .Gal dar
> pusvalandi teks pasėdėt(:P) Bet visvien aciu:)-D


Keičiant metrą, nuimame varnelę nuo "Allow countionary", keičiant tonaciją pažymime "Hide"
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
October 06, 2009 11:25AM

Ačiū vyručiai- va dabar viskas OK gavosi, tik tose penklinėse kur nereikalingi ženklai budavo (iki ju padarymo nematomais) lieka tarpelis.Kaip tą finalinį brūkšnį "nutempt" iki penklinės pabaigos. Ir jei nesupyksit- tai pasakykit kaip tam paciam lape vis naujo kūrinio I-ą eilutę truputį patraukt dešiniau. Tada jau galėsiu ir su gerb. Rimu ir su gerb Silvestru bei gerb.Gintu varžytis(:P)
Re: Sibelius
Gintas T. (IP Logged)
October 06, 2009 11:58AM

[img]http://img14.imageshack.us/img14/5593/86754779.png[/img]
As darau taip
Re: Sibelius
RimasG (IP Logged)
October 06, 2009 01:02PM

Arūnėli44, kam varžytis? Verčiau dalinkimės :) .
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
October 06, 2009 05:12PM

Kad patraukt dešiniau, reikia pelės kursorium spragtelėti netoli paskutinės takto linijos, atsiranda du violetiniai kvadratėliai, už jų ir tampau, beje ta pati funcija galioja ir pirmam taktui
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
October 06, 2009 08:51PM

Na Rimai man iki varžymosi labai labai toli:S Noriu tik pramokt elementarių dalykų- dirbu muzikos m-kloj, tad pats žinai, kad šiuolaikiniam jaunimui ranka nebeparašysi...Reik kompiuteriu naudotis.Tai ir mokausi senatvėje: fonogramą pagamint ir egzų pratimus užrašyt ar kokį testą sugalvot.
O kadangi šios temos vyrai tikri profai,tai kilus neaiskumams vėl sutrukdysiu.Jūs jau nepykit. Pagarbiai Arūnas
Re: Sibelius
RimasG (IP Logged)
October 06, 2009 09:32PM

Tai, Arūnai, ir sakau: dalinkimės :)
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
October 26, 2009 12:39PM

Sveiki vyručiai! Dabar štai kokios bėdos: tarkim užrašiau melodiją ir apačioje renku tekstą. Jei skiemenuoju, tai tarp skiemenų dedu brūkšnelį, jei reik tarpo tarp žodžių- space bar..Taciau jei reik skiemenį tęsti per 2 natas, tai space baras uždeda ilgą brūkšnį po tomis abiem natomis. Ar teisingas toks užrašymas ?
Kitas klausimas : jei pirmo posmelio tekste skiemuo atitinka pvz. pusinę natą, o toje pačioj vietoj tik II posmelio tekste jau reik 2 ketvirtinių. Kaip čia reik padaryt, kad būtų pagal taisykles? Ačiū 8-)
Re: Sibelius
RimasG (IP Logged)
October 26, 2009 04:47PM

Taip, teisingai. Brūkšnys iš esmės žymi tęstinę natą (balsę) iki sekančios artikuliacijos.
Antru atveju, tekstavimui reikia pasiruošti, t.y. susitvarkyrti muzikinį tekstą. Būna visokių pribambasų-pluginų, kurie ir natą gali "perskelti", tačiau nei viena notacijos programa nesugeba ir, manau, nesugebės būtent natas sudėlioti pagal skiemenis, nes kol kas tekstas dėliojamas skiemenimis pagal natas :)
Vienintelė reali išeitis, kai prienate probleminę vietą, pataisyti tinkamu būdu natų tekstą, o paskui grįžti prie patekstavimo. Sibelijuje tai neturėtų būti labai problematiška, nes Finale tai nesudaro jokių problemų.
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
October 26, 2009 06:48PM

Tai p.Rimai- ar spausdinat natas su tuo brukšniu ilgam skiemeniui?
Jei teisingai supratau, tai antrąjame klausimo atsakyme reik daryt taip: rašau 2 ketvirtines vietoj pusinės ir jas sujungiu ligos ženklu ?
Re: Sibelius
RimasG (IP Logged)
October 27, 2009 12:04PM

Visa ir visų notacijos programų patekstavimo logika remiasi vieninteliu kriterijumi: nata=skiemuo. Jei Jūsų netenkina by default, reikia galvoti, kaip "apgauti" programą. Jei teisingai suprantu, ant pusinės tiesiog neverta žodžio suskiemenuoti. Dar yra vienas niuansas. Tą patį tarpą ar skiemens brūkšnį galima įvesti naudojant Alt klavišą ir atitinkamą skaičių seką. Brūkšnelis iš kompiuterio klaviatūros turi vieną reikšmę, o įvestas kaip simbolis - kitą. Šiaip jau Alt grafines reikšmes labai paprasta pamatyti atsidarius Word'e shortcuts'ų lentelę. Manau, netgi Sibe tai turėtų atsidaryti (Finale tai yra) per Text>Inserts. Sąmoningai nerašau skaičių kombinacijų tarpui bei brūkšneliui, nes bijau suklysti - seniai benaudojau.
Sorry, only registered users may post in this forum.