midiaudio logo

Skirtingi metrai partitūroje Sibelius

tpuskinas (IP Logged)
November 20, 2009 03:57PM

Sveiki, norui paklausti ar įmanoma Sibeliaus programoje tame pačiame takte skirtingiems balsams rašyti skirtingus metrus tarkim smuikas 3 ketvirtines, o bosas 6 aštuntines. Suprantu kad principe skirtumas ne didelis, bet kartais prisireikia dėl natų grupavimo ir šiaip atlikėjui vizualiai atrodo paprasčiau. Būtų fantastika jei balsuose išeitų rašyti tarpusavyje nesusijusius metrus (pvz. 2/4 ir 9/8), bet tam turbūt reikia grįžti prie popieriaus ir pieštuko:)
Re: Skirtingi metrai partitūroje Sibelius
RimasG (IP Logged)
November 20, 2009 04:39PM

Ar būtinas akivaizdžiai parašytas dvejopas metras? Gal pakanka pergrupuoti reikiamose vietose sijas?
Re: Skirtingi metrai partitūroje Sibelius
tpuskinas (IP Logged)
November 23, 2009 12:05PM

Gal nevisai gerai išsieiškiau, tiesa 6/8 ar 3/4 nėra didelio skirtumo, bet tarkim viename balse 2/4 o kitame 4/4 t.y.vieno balso taktas atitinka kito balso du taktus. Tai labai primityvus pavyzdys, bet tokių atvejų praktikoje pasitaiko.
Re: Skirtingi metrai partitūroje Sibelius
RimasG (IP Logged)
December 24, 2009 08:48AM

Jei jau sibelistai taip ilgai neatsiliepia...
Nemanau, kad Sibe būtų mandriau nei Finale.
Paprastai technologija tokiais atvejais primityvi: Muzika rašoma takte, kurio dalių skaičius atitinka norimų gretinti taktų "bendrą vardiklį". T.y., jei nori gretinti 3/4 su 2/4, imama 6/4, jei 3/4 su 4/4 - 12/4, jei 5/8 su 2/8 - 10/8 ir t.t. Tas "nestandartinis metras", suprantama, slepiamas, o pagal reikiamą takto dalių skaičių primityviai rankiniu būdu piešiami ten kur reikia nauji takto brūkšniai. Naują metrą grafiškai tikrai nebus sudėtinga parašyti naudojant būtent teksto ar grafikos, tačiau jokiu būdu ne "metro" įrankius.
Esu kažkada tuo klausimu domėjęsis forumuose. Buvo smalsu, ar mano paties "išradimas", remiantis "dedukcijos metodu" yra visiškai kvailas, primityvus ir nenaudotinas. Pasirodė, kad kitokio būdo ir nėra. Šiaip jau notacijos programose takto brūkšnys - šventas reikalas. Nepajudinama vertybė :) "Poliritmiją" pripažįsta tik vienu aspektu: kai pagal vertikalę takto brūkšniai sutampa, o takto viduje gali manipuliuoti kaip išmanydamas. Tačiau tokiu atveju įmanoma parašyti tik varijantą, kai vertikalėje per tą patį liako vienetą, kuris skirtas taktui, gali ties 2/4 montuoti nors ir 17/16. tačiau tokia galimybė faktiškai beturi mažai prasmės: visą "ekvilibristiką" paprasčiau užrašyti elementariomis priemonėmis.
Sorry, only registered users may post in this forum.