midiaudio logo

Swing

aldas d. (IP Logged)
September 15, 2010 11:47AM

Sveiki visi.
Nors ir dirbu su Finale, bet klausimas būtų apie estetinį natų vaizdą.Taip, kad sibelistai irgi laukiami su savo komentarais:)
Situacija tokia: Rašau Gillespie jazz temutę su improvizacija muzikos mokyklos mokiniams. Duetas: ksilofonas - piano. kaip siūlytumėt užrašyti svinginį pulsavimą?

1. paprastom (lygiom) aštuntinėm, teksto pradžioje nurodant, kad dvi aštuntinės lygu aštuntinių triolėm su aštuntinių pauze viduryje? (man, žinoma, toks užrašymas būtų pats patogiausias, bet dabar kalba eina apie vaikus, kurie svinginio frazavimo ir pulsacijos regėt neregėję);
2.rašyti visur aštuntinę su tašku ir šešioliktinę;
3.kankintis, ir rašyti aštuntinių triolėmis su pauze viduryje.

Ir dar. Čia , turbūt, klausimas Rimui. Kažkada žaisdamas su Finale, radau ( gal pluginuose?) funkciją, kai mano užrašytos lygios aštuntinės ėmė svinguot. Dabar neberandu, ir nepamenu, ar tik playback svingavo, ar ir natų grafinė išraiška pasikeitė...

Laukiu geranoriškų pastebėjimų ir patarimų.

Aldas
Re: Swing
RimasG (IP Logged)
September 15, 2010 12:44PM

Galutinė pozicija būtų tikriausiai tokia: Slow swing - išrašyti natomis: aštuntinėmis su taškais+šešioliktinėmis, nurodant, kad tai yra Swing. Fast - rašyti paprastomis aštuntinėmis, nurodant, kad "dvi aštuntinės yra lygios triolinei ketvirtinei su aštuntine" Šitas žymėjimas yra jau paruoštas Expression Tool.

Triolės su pauze viduryje rašyti nederėtų, nes toks užrašymo būdas labiau atspindi 6/8 maršą, nei swingą. Suprantama, jei faktūroje atsiranda specialių figūrų, kur pauzė viduryje būtina, tai reikia būtinai užrašyti.

Jei dėl ksilofono.
Yra tokia natų trukmės užrašymo metodika "pagal skambėjimą" (pats esu šio būdo nuoseklus šalininkas - reikia mažiau visokių papildomų pagalbinių artikuliacinių ženklų ir yra gerokai informatyviau. "Senosios mokyklos" atstovai su tuo nelabai nori sutikti, nes Glen Miller'io laikais būdavo notuojama su begalinėmis užlyguotomis sinkopėmis, bei krūva artikuliacinių ženklų - atseit, reikia laikytis tradicijų). Tačiau ksilofonas bet kokiu atveju, jei tik negroji tremolo, duoda trumpą natą. Ir psichologiškai yra labai svarbu, koks tos natos "turinys": iš tikrųjų trumpa, ar po ja slepiasi ilgesnis skambėjimas. Ta prasme, triolė su pauze viduryje nesufleruoja tolygaus swingo. Jei užrašyme yra kažko very special, geriau rinktis 6/8 ar 12/8 (kaip patogiau) metrą, nei "lesti" nepabaigiamomis triolėmis. Šiaip jau natų grafikoje reikėtų stengtis vengti įmantrių užrašymo būdų, nes natų tekstas yra skirtas ne rašyti, o skaityti. Taigi, kuo mažiau liks "tarp eilučių", nebūtinos papildomos informacijos ir t.t., tuo tekstas bus informatyvesnis, suprantamesnis ir lengvesnis skaityti. Apskritai, playback yra labai geras indikatorius: parašyk taip, kad skambėtų kaip nori su "kuo mažesnėmis sąnaudomis".

[u]Swingavimo funkcija slepiasi [b]Human Plyback[/b][/u]. Išsišaukiam [color=#3333CC][b]Playback Controls[/b][/color], spaudžiame pačią dešiniausią ikoną "dinamiką" ir iš dop-down menu [color=#3333CC][b]Human Playback Style[/b][/color] pasirenkame [color=#3333CC][b]Jazz[/b][/color]. [color=#006600]Swing Value[/color] galima reguliuoti.

Sėkmės!

**Rimas G.
Re: Swing
aldas d. (IP Logged)
September 15, 2010 01:16PM

Ačiu, p.Rimai. Kaip visada:). Nors mano klausimas nevisai susijęs su natų maketavimu, bet vis tiek, šioks toks pajudėjimas šioje skiltyje...

Kadangi tai bliuzas, ir pakankamai lėtas (Birk's Works, ketvirtinė lygu apie 100), nei aštuntinių, nei triolių neprireiks. Rašysiu aštuntinė su tašku ir šešioliktinė. Žinoma. pasinaudosiu Human Playback. Tiesiog laukia atskiras darbas su vaikais, kaip interpretuoti užrašytą tekstą...

ir Jums Sėkmės.

Aldas
Re: Swing
linutisp (IP Logged)
September 15, 2010 09:59PM

100 nėra lėtai.Rašyčiau aštuntinėmis.
Sorry, only registered users may post in this forum.