midiaudio logo

Nuskenuoto muzikinio teksto skaitymas su Finale ir Sibelius programomis

civitas (IP Logged)
June 29, 2005 04:27PM


Labai atsiprasau, jei kartojuosi. Anksciau lyg ir maciau forume patarimu siuo klausimu, dabar neberandu. Butu gerai, kad kas nors issamiai paaiskintu visa procesa nuo pradzios iki pabaigos. Nes surinkti visa archyva ir naujai atsirandancia muzika po viena nata - vargu ar uztektu 10 gyvenimų :-)
Re: Nuskenuoto muzikinio teksto skaitymas su Finale ir Sibelius programomis
**Rimas G. (IP Logged)
June 29, 2005 06:23PM

Apskritai natų skenavimas nėra labai patikimas ir praktiškas dalykas, nors pati galimybė ir viliojanti.
Priemonės integruotos į Finale ir Sibelijų duoda apgailėtinus rezultatus.
Esu iš smalsumo bandęs Smart Score ir Photo Score pilnas (demo) versijas - rezultatai ne paguodžiantys. Pats tobuliausias šios rūšies produktas šiandien yra Sharp Eye:

http://www.visiv.co.uk/dload.htm

Ši programa nuskenuoto failo transportavimui į Finale ir Sibelijų naudoja Music XML formatą. Finale (nuo 2005) turi integruotą Music XML konverterį, tuo tarpu Sibelius 3.1 tuo pasigirti negali. Jam konverterį reikia instaliuoti atskirai. Jis vadinasi Dolet for Sibelius.

Sharp Eye skenuoja palyginti kokybiškai kol faktūra gana elementari. Atsiradus melizmams ir kitokiems mandrumams, pasipila totalios klaidos. Tiesa, klaidų redagavimas gana patogus, tačiau dažnai patikimiau yra surinkti tekstą, nei nuskenuotą redaguoti. Įsitikinau ant savo kailio. Dabar net nebebandau to daryti.

Procesas? Labai paprastas:
-pasidarom TIF'ą maždaug 600dpi,
-įsikeliam į bet kurią natų konvertavimo programą: Sharp Eye, Smart Score ar Photo Score,
-pagal galimybes redaguojam, seivinam formatu, kurį gali atpažinti notacijos programa,
-galutinai redaguojam notacijos programoje.
BTW, TIF'ą atskirai daryti nebūtina, galima skenuoti tiesiai iš nuskaitymo programų, tačiau taip kartais patogiau.

Kaip matote, gana daug tarpinių procedūrų. Turint galvoje, kad skenavimo procesas ne iš pačių greičiausių, o redagavimui natų nuskaitymo programoje reikia nemažai laiko (net ir tam, kad įsitikintum, kad viskas OK), o dar galutinis redagavimas Finale arba Sibelijuje... Perspektyva tampa nebe tokia "ružava". Svarbiausia, kad kuo daugiau medžiagos, tuo klaidų tikimybė didesnė. Net ir elementariame tekste. Atitinkamai, didelėje "drobėje" ieškoti elementarių klaidų taip pat rekia žiauriai įtempti dėmesį (kas tikrai nepaprastai vargina). Gal dėl to natų nuskaitymas kompiuteriu nėra labai populiarus. Tai toli gražu ne ABBYY Fine Reader'is. Forumuose kartais diskutuojama ta tema, tačiau specialistų atsiliepimai gana skeptiški.
Tai tiek agitacijos ir propagandos. Parsisiųskit, išbandykit - įsitikinsit pats.
Tiesa, Sharp Eye for free galėsite naudotis tik 30 dienų.

Sėkmės!

**Rimas G.
Re: Nuskenuoto muzikinio teksto skaitymas su Finale ir Sibelius programomis
Tadas* (IP Logged)
July 05, 2005 04:32PM

Sveiki,
Ne taip jau seniai is tingulio surinkineti natas bandziau si varianta - kazkas, bet ne stebuklai - gavosi. Tad keli asmeniniai pastebejimai:
SharpEye - mano manymu, tikrai toliausiai pazengusi ir nemazai ateityje zadanti programa (vok. variantas, berods, vadinasi Vivaldi scan), deja - ji neintegruota, beje, ir nelabai orientuota nei i Finale, nei i Sibeliu. tad kyla konvertacijos problemu. Rodos, XML formatas - neblogas atradimas, Finale ji gali importuoti ir exportuoti, o Sibelius - tik exportuoti. Tad Sibelius is SharpEye gali "pasiimti" tik NIF formato failus, kuris, mano manymu, labai ribotu galimybiu. Trumpiau tariant, jei "grobsite" tik natas (be artikuliacijos, dinamikos, texto ir pan.),tiketina, kad laiko sutaupysite,o jei noresite konvertuoti kuo daugiau informacijos, tuo turesite daugiau taisymo,ir tai uzima kur kas daugiau laiko, nei uzrasyti tai, ko jus is tikruju norite.
Sakydamas, kad si programa nepritaikyta minetosioms notacijos programoms,noriu paaiskinti. Finale ir sibelius apie tuos pacius dalykus kalba skirtingais terminais. Tad kol nebus tiesioginio exporto i MUS ar SIB - Bus daug "vazones",(t.y. visokio pervadinimo ir taisymo).
Esu bandes ir Photoscore (suderinamas su Sibelium). Privalumai: Panasus programos valdymas (t.y. redagavimas vyksta kaip ir su Sibelium); Tiesioginis exportas i Sib formata. Trukumai: Puse bedos atpazistamos Sibelium rinktos natos, bet labai prastai kitu notacijos programu. Skanuoti failai uzima daug vietos (berods, naudojama 256 pilku atspalviu palete); gan letas atpazinimas.
Ir paskutinis pastebejimas- jei partituros eiluciu skaicius kinta ar originalas bent kiek prastesnes kokybes - gal geriau skanavimo ir nesiimkite :).
Re: Nuskenuoto muzikinio teksto skaitymas su Finale ir Sibelius programomis
Gintas T. (IP Logged)
July 10, 2005 10:51PM

Dėl skanavimo 100 proc. pritariu aukščiau išsakytoms mintims. Taipogi apsidžiaugęs galvojau, kad jau tinginiausiu tai tinginiausiu. Koregavimui daugiau laiko reikėtų negu rašymui. Bandžiau net kelis gan neblogus skenerius, bet gavosi kruglas š----as. Ach. O gaila :(:(:(



Edited 1 time(s). Last edit at 07/10/2005 10:52PM by Gintas T..
Sorry, only registered users may post in this forum.