midiaudio logo

mažos natos Finale

sauliusmick (IP Logged)
December 02, 2011 09:48PM

Sveiki gyvi, rašinėju natas ir vėl turiu probemėlę. Kaip muzikinį tekstą parašyti mažomis natomis ( kada reikia groti vienam instrumentui, bet galėtų groti ir kitas)
Re: mažos natos Finale
aldas d. (IP Logged)
December 03, 2011 03:16PM

Kalbate apie "išrašą"? Kaip sumažinti natas visai partijai žinau, o kaip tai padaryti atskiroje vietoje - ne. Man irgi įdomu. Čia, turbūt, p. Rimas G. pagelbės...
Re: mažos natos Finale
RimasG (IP Logged)
December 04, 2011 12:03AM

Čia toks ne visai technologiškai konkretus klausimas. Ar tai varijantas, kai tuo pačiu instrumentu galima būtų groti alternatyvią partiją vietoje pagrindinės, parašytos "didelėmis natomis" ir abi būtų matomos vienoje penklinėje tuo pačiu metu, ar tai galimybė groti alternatyviai kitu instrumentu pvz. Sax pakeitus į fleitą? (Ta prasme, kad, jei yra fleitistas, saksofonistui tuo metu galima būtų matyti natas ir, sakykim, negroti?)

Pirmu atveju reikia naudoti plug-in'ą [b]Scoring and Arranging>Add Cue Notes[/b].
Ten belieka lentelėje pasižymėti viską, ką ir kur norėsite matyti. Tiesa, jei egzistuoja tik viena penklinė, alternatyviam parašymui reikės susikurti papildomą penklinę, kurią vėliau bus galima ištrinti. Lygiai taip pat partitūroje iš bet kurios penklinės informaciją "alternatyvai" galima papildomai patalpinti bet kurioje eilutėje.

Tą patį galima padaryti ir kitu būdu.

"Alternatyvų" tekstą rašome betkuriame kitame sluoksnyje. Būdami tame pačiame sluoksnyje spaudžiame [b]Alt+Shift+S[/b]. Dabar matysite tik tame sluoksnyje parašytą tekstą.
[color=#FF0000][b]Selection Tool[/b][/color]
Pasižymime reikiamą vietą.
[b]Menu>Plug-ins>Note, Beam and Rest Editing>Resize Noteheads[/b]. pasirenkame pageidaujamą procentinę sumažinimo/padidinimo išraišką. OK.

Į normalų vaizdą, kur matyti visi sluoksniai grižtame tokiu pat būdu: [i]Alt+Shift+S[/i]

Jei reikia parodyti galimo keisti instrumento testą tme pačiame sluoksnyje, tik kitame pvz. derinime, derinimą keičiame su [b]Staff Tool[/b]: pasižymimime reikiamą vietą, Right click ir pasirenkame reikiamą derinimą. Sumažinti/padidinti galima tuo pačiu metodu, kauip ir minėjau aukščiau - [i]Beam and Rest Editing>Resize Noteheads[/i].
Re: mažos natos Finale
aldas d. (IP Logged)
December 04, 2011 01:16AM

Fantastika(tu)(tu)(tu)
Ačiu.
Re: mažos natos Finale
RimasG (IP Logged)
December 04, 2011 06:56AM

aldas d. Wrote:
-------------------------------------------------------
> Fantastika(tu)(tu)(tu)
> Ačiu.

Nėr už ką, kad tik mačytų :)

Bet visgi smalsu, būtent kokį konkretų notacijos atvejį, jei ne paslaptis, norėta išspręsti.
Re: mažos natos Finale
sauliusmick (IP Logged)
December 05, 2011 11:44AM

:) Visai nepaslaptis. Perrašinėju partitūrą ir kompozitorius nori kad pariją grotų saksofonas, bet ir fleitos eilutėje parašyta ta pati partija tik mažomis natomis (na jei "silpnas" saksistas tai tą vietą gali pagroti ir fleitistas :) va dar ir susirimavo :) ) tai turbūt antrasis varijantas - fleitos partijoje dar yra prierašas cue A.Sax ir po mažomis natomis pauzės.
Re: mažos natos Finale
sauliusmick (IP Logged)
December 05, 2011 11:54AM

Vėl didelis AČIŪ P.Rimai, viskas pavyko iš pirmo karto. Priėjau išvados , kad reikėtų pagilinti anglų kalbos žinias, gi ten viskas parašyta :)
Re: mažos natos Finale
sauliusmick (IP Logged)
December 05, 2011 12:35PM

Ta pačia proga dar vienas klausimas, partitūroje parašau du balsus fleitoms vienoje eilutėje, išextrakuoju partitūrą ir aišku parašo abudu balsus viename lape, bet muzikantams ypač jaunesnio amžiaus geriau matyti lape tik vieną partiją. Ar yra galimybė Finale ištrinti vieną balsą "centralizuotai", ar reikia baksnoti trintuku po natą?
Re: mažos natos Finale
RimasG (IP Logged)
December 05, 2011 03:29PM

sauliusmick Wrote:
-------------------------------------------------------

> Ar yra galimybė Finale ištrinti vieną
> balsą "centralizuotai", ar reikia baksnoti
> trintuku po natą?

Taip, yra.
Reikia padaryti nustatymus [b]File>Document>Manage Parts[/b].
Ten viskas intuityviai gana suprantama. Tiesiog reikia pablusinėti. Pats taip dariau, kol susigaudžiau kas ir kur. Fantastiškas instrumentas, leidžiantis iš vienos partitūrinės eilutės normaliai išfiltruoti iki keturių partijų ir dar su parametrų pasirinkimu. Į [i]konkrečius[/i] klausimus apie nustatymus galėčiau atsakyti.

Jei tai kiek senesnės Finale versijos (tipo 2002-2007 ar pan.), filtravimas daromas paprastai: imame konkrečią "dvigubą" partiją. [b]Ctrl+E[/b].

[color=#990000][b]Staff Tool[/b][/color].
Pasidarome antrą penklinę (į kurią iškelsime antrąją partiją). Tam reikia tiesiog spragtelti kiek žemiau esančios penklinės.
[b]Mass Edit[/b] ([i]Selection[/i]) [b]Tool[/b].
Pasižymime visą eilutę su redaguojamu turiniu. Spaudžiame Keypad'e skaičių "[b]2[/b]". Dažniausiai pakanka "OK", tačiau, atįdžiau pažiūrėjus, yra ir daugiau filtravimo galimybių. Ir ne tik į du balsus.

Išsaugome kiekvieną eilutę atskirai įvardindami failą.
Re: mažos natos Finale
sauliusmick (IP Logged)
December 07, 2011 01:26PM

Pabandžiau, bet išėjo truputėlį kitaip - pažymėjus eilutę ir paspaudus 2 iškart išmeta lentelę ir klausia kiek eilučių reikia, pagal nutylėjimą iškart duoda 2 eilutes tik reikia pakoreguot raktą, viską išsaugoju ir extraktuoju reikiamus balsus po to galima koreguot. Taigi pamokos eina į naudą :) rašyti sekasi vis lengviau, dar kartą didelis AČIŪ p.Rimui.
Re: mažos natos Finale
RimasG (IP Logged)
December 07, 2011 03:40PM

Tai tas [b]2[/b] yra šiek tiek kitos paskirties. Jis labiau taikytinas, kai kokį nors akordą partitūroje reikia išmėtyti po eilutes. [b]Manage Parts[/b] iš karto filtruoja į atskiras partijas be papildomų spaudymų. Reikia tik tesingai pasidaryti nustatymus. Iš vienos penklinės galima išskirti iki 5 atskirų partijų. Nepamenu nuo kelintos tik versijos tai atsirado. Gal nuo 2009? Kai dar nebuvo tokio įrankio, taip pat naudojausi Jūsų paminėtu būdu :)
Re: mažos natos Finale
sauliusmick (IP Logged)
December 08, 2011 11:29AM

Aš bandau 11 metų versiją. Programa du balsus išskiria, bet jeigu vietomis eina unisonas, tai antram balsui surašo pauzes , ar taip turi būti ar reikia papildomų nustatymų? Aišku nesunku patvarkyti bet...:)
Re: mažos natos Finale
RimasG (IP Logged)
December 08, 2011 03:10PM

[b]Menu>Document>Manage Parts[/b]
Edit Part Definition
[i]Linked Parts[/i] skiltyje sudarome sąrašą visų reikiamų individualių arba partijų grupių, nepriklausomai kaip jos būtų sudėliotos partitūroje.
Paprastai by default jau būna matomos visos partitūros penklinės.
Analogiškas sąrašas matomas ir dešiniojoje skiltyje [i]Available Instruments.[/i]
Technologija tokia: jei dešinėje yra visi dvigubi ar net 'n-gubi balsai, tai kairėje darome sąrašą to, ko mums reikia. tam reikia susikurti naujas partijų pozicijas, kai ką įvardinti iš naujo, kai ką pervardinti. [color=#FF0000]Naujai partijai sukurti spragtelim New Part[/color]. Partijas pervardinam [color=#FF0000]Edit Part Name[/color].
Sekantis žingsnis. [b]Filtravimas[/b].
Pvz. mums reikia partitūros Ob. 1.2. išskirti į Oboe I ir Oboe II.
Pasižymime Oboe I partiją. Dabar įsikeliame iš [i]Available Instruments[/i] į vidurinę skiltį [i]Staves And Groups In Part[/i] Ob. 1.2.
[b]Edit Voicing[/b].
Renkamės opciją [color=#006600]Selected notes[/color]...
Žymime [color=#006600]Top Note[/color]. OK.
Pasižymime Oboe II partiją. Viskas kartojasi.
Skirtumas: [i]Edit Voicing[/i].
Renkamės opciją [color=#006600]Selected notes...[/color]
Žymime [color=#006600]Bottom note[/color]. Jei buvo antroje partijoje panaudoti kiti sluoksniai, būtinai juos pasirenkame iš [i]In Mesures Containing Multiple Layers...[/i] Dažniausiai automatiškai verta psirinkti ir 2-ą sluoksnį, nes tada filtras reaguos ir į 1-ą, ir į 2-ą sluoksnius.
Nenumatytų pauzių neturėtų likti.
Jei reikia išfiltruoti daugiau balsų, pagal šią technologiją intuityviai nesunkiai rasite ką daryti [i]Edit Voicing[/i] lentelėje.

Kol neįpranti, gali pasirodyti painoka, tačiau tai kur kas mažesnės darbo sąnaudos, nei filtruoti per minėtą "dvejetuką". Partitūrų rašymui paprastai pasidarau standartinį ruošinį, tai to darbo lieka ne per daugiausiai.
Beje, jei failas konvertuotas iš senesnių Finale versijų, pirmiausia reikia pasinaudoti mygtuko [b]Generate Parts[/b] paslaugomis.
Re: mažos natos Finale
RimasG (IP Logged)
December 08, 2011 03:14PM

Jo, nepaminėjau. Filtruodamas su "dvejetuku" unisonų vietoje visuomet gausite pauzes visuose kituose balsuose, išskyrus pirmą. Kažkokių specialių nustatymų ten tiesiog nėra kur padaryti :)

Ir dar pamiršau vieną patį parasčiausią filtravimo būdą:
Menu>Plug-ins>TGTools>Process Extracted Parts.
Pasižymi viską (arba tik tiek, kiek reikia) ir tiesiog pasirenki kurį balsą palikti. Unisonai garantuoti. Tačiau vistiek nuo partijos failo pervardinimo šiuo atveju nepabėgsi.
Pamiršau todėl, kad šį plug-in'ą naudoju kitai paskirčiai.



Edited 1 time(s). Last edit at 12/08/2011 03:32PM by RimasG.
Sorry, only registered users may post in this forum.