midiaudio logo

Bibliotekos vargas

Darijo77 (IP Logged)
January 21, 2013 03:21PM

Norėčiau pasidalinti su forumiečiais viena aktualia tema.Mano kolegė turi tvarkyti viso teatro gaidas.Neseniai sužinojau koks tai kruvinas darbas.Negi šiais laikais neįmanoma pagelbėti.Kiekvieną naują spektaklį (operoje) reikia chorui (ir ne tik) padaryti gaidas.Pasirodo jas daro taip:iš partitūros išdidina gaidas,atšviečiama ir iškerpama po vieną eilutę. Ir taip klijuojama naujame lape.Tada šį juodraštį šviečia ir daugina choristams (apie 50 vnt.).Ar galit įsivaizduoti kiek darbo,kruopštumo, kantrybės reikia? Negi dar neatsirado būdų kaip tai padaryti skenuojant gaidas, gal atsirado naujų programėlių? Forume iki šiol nieko gero nepasiūlo.Aišku tai būtų revoliucija nototekoj.Daug kam nebereiktų perrašinėtojų.Gal kas žino naujienų? O kaip kiti ,,didmeniniai'' kolegos dirba panašų darbą?
Re: Bibliotekos vargas
Gintas T. (IP Logged)
January 21, 2013 06:12PM

Taip, tai kruvinas darbas. Teko taip irgi daryti, kol neatsirado notografinės programos. O kolegė dirba su notografinėmis programomis? Manau, vietoj to laiko , ka jinai sugaišta karpydama ir kopijuodama, tikrai persirašytų (kompu)ne vieną partitūrą ...Nėr ten jau taip sudėtinga. Na o kad skenavimo programa nuskenuotu tinkamai ir be redagavimo, dar taip nėra buvę. O dar jeigu originalo kokybė, kad lupos reikia, tai...utopija
Re: Bibliotekos vargas
*Donatas (IP Logged)
January 22, 2013 09:25AM

:D

Nezinau apie kuri cia operos teatra eina kalba, bet, cia LIETUVA!!!=akmens amzius.

tikriausiai cia neina kalba apie Ipolito Gregorjeviciaus niekam nezinoma vaikystes metu parasyta opera "Svoguno asaros".

Visos rimtesnes leidyklos yra isleidusios zinomu ir ne tokiu zinomu operu partijas, tame tarpe ir chorams ar atskiriems choro balsams.

Ten dazniausiai buna labai patogiai viskas surasyta, su orkestro instrumentu ar solisto partija pries choro ar choro balso istojima ir t.t.

Reikia eiti pas administracija ir prasyti, kad nupirktu arba issinuomotu bent viena :) egzemplioriu (cia reikia ziureti ar ta pati redakcija, kaip dirigento partituros, nes daznai nesutampa skaitlines ir t.t.) choro partijos(-u), nuo kurio butu galima padauginti 50 egz. Zinoma< civilizuotame pasaulyje butu perkamas arba nuomojamas visas natu komplektas. Ir, jei tai klasikinis kurinys, o jo autorius mires pries 70 m. (nereikia moketi dideliu autoriniu mokesciu) ne taip jau ir brangiai kainuoja (dauginimas, popierius, milteliai irgi brangiai gaunasi, kai reikia tiek daug padauginti).

Suprantu kaip sunku. Turekite drasos, esate auksciausio lygio profesionalai, tai reikalaukite administracijos bent kiek pagarbesnio poziurio ir elgesio.

Pagarbiai
Re: Bibliotekos vargas
RimasG (IP Logged)
January 23, 2013 01:19PM

Jo, karpyti partitūrą ir iš to klijuoti orkestro balsus - absoliuti nesąmonė. Aš dar labai žaviuosi entuziastingu aiškinimu, kad, jei kokios grupės I ir II balso partijos yra vienoje eilutėje, tai absoliutus gėris, bo matyti, ką groja kaimynas!
Visos tos nesamonės kyla iš to, kad nuo seno egzistuoja valdžios (teatrų, orkestrų, etc.) nuomonė, jog natos nieko nekainuoja. Arba kainuoja tik tiek,už kiek sunaudojama popieriaus bei tonerio kopijavimui. Tereikia "gauti" ir nusikopijuoti. Niekada dirigentų prioritetu nebuvo ir, matyt, dar ilgai nebus, orkestro balsų grafinė kokybė. Pats jau esu daugybę kartų susidūręs su reiškiniu, kai solistai atsiveža natas, kuriose nuo "taupaus" nekokybiško daugybinio kopijavimo jau sunku ką dorai ir beįžvelgti. O pvz. to kūrinio ne tik partitūrą, bet ir orkestro balsus prieš kiek laiko esu daręs aš pats. Man pakiša po nosim mano paties produktą, kurį jau sunkiai beįskaitau :)



Edited 1 time(s). Last edit at 01/23/2013 01:20PM by RimasG.
Re: Bibliotekos vargas
aldas d. (IP Logged)
January 23, 2013 01:48PM

Siaubas...
Re: Bibliotekos vargas
Silvestras (IP Logged)
January 23, 2013 08:50PM

Siaubas, kaip ir tai, kad laikas išnaudojamas padejavimams, o ne tam kad pasimokyt naudotis natų redaktorium, kiek kartų kolegei sakiau, jog klijavimas neturi ateities. Taip yra sudėtingos partitūros, kurioms reik įgudžių, bet kad kartais ima siutas, kai elementarios gaidos karpomos, klijuojamos, o kai pasiulau pamokyt, oi ne dabar...Be to su PhotoScore, gan tvarkingai importuojami pdf failai, gal tiesiog kartais truksta noro tobulėt.

p.s. atleiskit už siutą :)
Re: Bibliotekos vargas
Darijo77 (IP Logged)
January 24, 2013 03:11PM

Taigi,mano kolegė yra sinjorė ir labai kruopšti ir darbšti bibliotekininkė visų mėgstama ir gerbiama.Ir ji visai nesinaudoja kompu.Užtat ir gaila pasidarė sužinojus kaip ji karpinėja ir klijuoja.Ačiū už mintis ir patarimus.Būtinai pasinaudosiu Donato patarimais.Reiks pareikalauti iš administracijos.Beje iš tiesų NATOS NIEKO NEKAINUOJA(ypač darbas):(
Re: Bibliotekos vargas
RimasG (IP Logged)
January 24, 2013 06:35PM

Jei dar į temą. Žinau, kad pvz. patekstavimą lietuviškai daro ne keverzodami ant viršaus ranka, o Photoshop'u.
Ir dar vienas įdomus dalykas: kiekvienoms pareigoms yra konkretūs pareigybiniai reikalavimai, tame tarpe išsilavinimo cenzas ir specialūs profesiniai įgūdžiai. Bet iki šiandien, galvą duodu, nėra kompiuterinio raštingumo bei darbo su konkrečiomis programomis įgūdžių reikalavimų muzikinių kolektyvų bibliotekininkams. Kai tuo tarpu net ir eilinei buchalterei jie yra.
Ir dar apie natas, kurios nekainuoja, t.y. pakanka tik "gauti" ir nusikopijuoti. Klaipėdos muzikiniame spektaklius grojame iš natų komplektų, kurie surinkti iš keletos (2-3-4) redakcijų ir absoliučiai neatitinka cifros, skirtingose partijose skiriasi kupiūros, nekalbanta jau apie tai, kad perrašinėta visais atvejais su vištos koja. kaip tyčia, tiems, kurių darbinės tesitūros ganosi penklinės zonoje, dar ir ranka ne tokia kreiva. Kaip tyčia, fletų partijos būna klaikiausios. Neįgudę "pulko" perrašinėtojai nei iš tolo nesusitvarko su pridėtinėmis linijomis ir t.t.



Edited 1 time(s). Last edit at 01/24/2013 06:36PM by RimasG.
Re: Bibliotekos vargas
*Donatas (IP Logged)
January 27, 2013 08:21PM

...teatras prasideda nuo rubines, orkestras matyt nuo natotekos, o Lietuvos chultura pasak dabartinio ministro prilyginta 19 km kelio asfaltavimui...
Re: Bibliotekos vargas
Darijo77 (IP Logged)
January 28, 2013 03:27PM

Na dėl pareigybinių reikalavimų tai tikrai gerb.Rimas teisus:ar moki rašyti gaidas kompu? Moku,tai gerai - gali dirbti nuo rytojaus.....Tik pažintys ir asmeninės sąvybės..:)Vis dar viduramžiški laikai visame kame...
Sorry, only registered users may post in this forum.