midiaudio logo

Gerbiamieji

Donis (IP Logged)
October 15, 2005 06:38PM

Negi sis forumas toks neidomus, kad niekas nerascho. Gal bendrauja kitakalbiuose forumuose? Profai neturi laiko? Gaila. Kiek i rankas pakliuna kuriniu su l. prasta natografija. Noriu pareklamuoti: P. Jokubausko "Muzikos notacija ir natu grafika" super pradziamokslis (aciu Rimui G.). Vaikai muzikos mokyklose nuo pirmos klases mokomi rasyti natas, bet, kaip, pagal kokius principus ir taisykles jiems beveik neuzsiminama. Gyvas atlikimas gyvavo ir gyvuos. Vienintele kompozitoriaus kalba atlikejui-natos. Net kompiuterinemis programomis sugebama uzrasyti taip, kad brangu repeticiju laika tenka aukoti muzikinio teksto sifravimui.
Sekmes Rimai palaikant si foruma.
Re: Gerbiamieji
**Rimas G. (IP Logged)
October 15, 2005 10:54PM

Galiu dar anonsuoti P. Jokubausko ruošiamą "Muzikos notacija ir natu grafika" II dalį, kuri bus skirta moderniajai notacijai. Tik kadsa jis ją galutinai paruoš leidybai - sunku tiksliai pasakyti. Taip pat P. Jokubauskas ruošia muzikinių kompiuterinių terminų žodyną, darbas, kiek žinau, jau persivertė į pakalnę.
Apskritai leidyba Klaipėdos Universiteto leidykloje yra labai komplikuotas reikalas, nes leidybos centras visus laiko idiotais ir siuntinėja nuo einošiaus pas kaipošių net dėl savo techninių klaidų. Aš jau nekalbu apie elementarią pagalbą. Turi pats būti visų galų meistru, sugebėti maketuoti, atlikti visus spaudos ruošinio darbus ir dar įtikti visoms arogantiškoms ponioms.

Ačiū už palinkėjimus. Man labai norėtųsi, kad notatorių (kompozitorių, aranžuotojų) forumas galėtų virsti savotišku dalykiniu klubu, ne tik klausimų - atsakymų viktorina. Galima juk pasidalinti naujienomis, nuorodomis, savo ir kitų pasiekimais.

Kiek suprantu, skaitančių ne taip jau ir mažai, tačiau parašančių... Ar čia kuklumas, drovumas, ar tiesiog tinginystė? Kartais tiesiog stebiuosi, kaip p. Dalius dar neuždaro to mūsų kromelio...

O su natografijos kultūra mūsuose tiesiog tragiški dalykai. Labai dažnai rašantys kompiuteriu visiškai negalvoja apie tuos, kuriems reikės groti. Naujų kūrinių natos dažniausiai būna nesuredaguotos, nesuštrichuotos, neapgalvoti vertimai, net ignoruojamos elementaruos instrumentų tesitūros... panašu, kad galvojama, jog pakanka spustelti Extract parts. Toli gražu... Net ir finalemusic.com/forum forume didelė dalis diskusijų skirta grafinėms problemos ne tik technine prasme.

Taigi, kol kas pasidžiaukim, kad yra toks kampelis, kur galim pabendrauti ir lietuviškai. Gal ir smulkmena, tačiau vistiek malonu...

**Rimas G.
Re: Gerbiamieji
Gintas T. (IP Logged)
October 17, 2005 10:57AM

Negaliu nereguoti į "Gerbemieji". Taigi, gana seniai pradėjau užsukinėt į šį forumą ir labai džiaugiuosi, kad jis yra. Begalo daug naujo sužinojau skaitydamas kas čia yra priršyta ne vien apie notacijos reikalus, bet apskritai apie muzikos kūrimą, darymą, rašymą ir pan. Gyvenu tolokai nuo Lietuvos didmiesčių (provincija), todėl turbūt ir poreikiai mažesni gaidų maketavimui.Na ir tų gaidų matetuotojų kompiuterio pagalba manau, kad dar labai nedaug. Tą galima spręsti kad ir iš šio forumo lankytojų - vardai tie patys. Kita vertus,nebūtinai gi kiekvienas skaitantis turi rašyti, ar ne? O ir rašantis turi turėti ką pasakyti. Labai puiku, kad yra tokių žmonių, kaip p. Rimas, p.Dalius,ir eilė kitų, iš kurių bet kada gausi atsakymą bet kuria tema. Manau ne tik man tapo įpročiu, ryte pradedant darbą, užsukti čia. Ir manau kad tokių daugės,nes sunku įsivaizduoti ką prarastume, jei nebūtų to ką dabar turime. Baigiau.:) Gintas :)
Re: Gerbiamieji
fulleman (IP Logged)
January 07, 2006 12:19AM

Taip taip, bet kol neskaičiau šios knygelės, tai nepastebėdavau knygose klaidų, dabar jau jos akis bado :) Bent jau tarybinė tai nuolatos, pasitaiko ir užsienio leidyklų, o gal knygoj netikslumų yra? :O
Įtariu, kad vieningos sistemos pasauly tai nėr :(
Apie šiuolaikinės muz užrašymą net nekalbu.
Re: Gerbiamieji
**Rimas G. (IP Logged)
January 07, 2006 08:18AM

Teisybė. Vieningos sistemos nėra. Galioja tik bendri principai, kurie aptariami ir tikslinami tarptautinėse konferencijose, tačiau kiekvienas stambus leidėjas turi savo "religiją", kuri dažniausiai liečia ne principinę metodinę, bet labiau dizaino pusę. Čia kaip ir su kaligrafija - siekiama individualumo, nenusižengiant bendriems principams. Tai kas nėra griežtai reglamentuota, dažniausiai traktuojama laisviau.
Tarybinės natų leidybos nereiktų pernelyg peikti. Natose tėra tik muzika, ideologijos nėr. Akademine prasme tai visai geri leidiniai, klasika dažniausiai "perfotografuota" iš Peters'o ir kitų. O klaidų pasitaiko net ir akademiniuose didžiųjų pripažintų leidyklų leidiniuose. Štai su vengriškomis natomis kiek prasčiau: masė akivaizdžių klaidų, nekvalifikuotos kūrinių redakcijos ir t.t., nors poligrafinė kultūra (ko labai trūko rusams) visai gera.

**Rimas G.
Re: Gerbiamieji
Lordi (IP Logged)
July 18, 2006 11:35PM

gal as ir neprotingas, bet nesuprantu sitos temos....
Re: Gerbiamieji
**Rimas G. (IP Logged)
July 19, 2006 03:12PM

Lordi,
tai tiesiog diskusija apie muzikinį raštingumą ir su tuo susijusias bėdas.

**Rimas G.
Re: Gerbiamieji
Lordi (IP Logged)
July 19, 2006 04:09PM

nu, biski auskiau,aciu kad apsvietei ;)
Re: Gerbiamieji
kosh (IP Logged)
July 25, 2006 10:22PM

na tureceu papriestarauti kad vaikai mokykloje mokinami rasyti natas...na gal tam ir buvo skirta dvi pamokos 6 klasej...o siaip:/ mum net prie pianino neleidzia prieit o ka jau kalbet apie tai kad mokytoja mokintu natu... o esant vyresnese klasese tiesiog nelieka laiko muzikos mokykloms..beto muzikos pamokos yra visiskai neidomios, kam reikalinga daryti kruva referatu apie lietuvos kompozitorius jei ju yra prirasyta daxuja ir dar biskis ir vistek visi juos is interneto traukia, ir tiem referatam skiriama puse mokslo metu :D
Re: Gerbiamieji
Niurzgius (IP Logged)
July 28, 2006 01:47AM

dainavimas ir daugiau nieko, miegi stovedamas ir tiek

mokykla s dariaus ir s gireno shgimnazija ... nzn kaip viresnese klasese su ta muzika k-hash geriau zhino.
Re: Gerbiamieji
Metallica (IP Logged)
July 30, 2006 11:57PM

na musu mokykloje tai natas pradejo mokinti nuo 5 klases, nes pries tai buvusi mokytoja mokino tik dainuoti. o su naujaja mokytoja mokintis nebuvo imanoma del ypatingo grieztumo bei nusiteikimo pries mokinius ir keisto senamadisko mokymo metodo. dar kita mokytoja siek tiek bande mokyti, taciau pagrinde buvo popso dainavimas (kelias i zvaigzdes etc.). dziaugiuos kad bent kiek savarankiskai ismokau besimokydamas groti gitara.
Re: Gerbiamieji
Shred (IP Logged)
October 09, 2006 11:33PM

Šiaip ir man labai liūdna dėl muzikinio švietimo vidurinėse mokyklose :( kaip mano diedukas (labai neblogas muzikantas, baigęs mokslus pas gerb. Landsbergį su asmeniniu pagyrimu) sako: 'mokintis muziką yra privalu kiekvienam žomgui, nes ji padeda visai kitaip žiūrėt į pasaulį' (ar kažkaip panašiai :D) na bet esmė, kad dabar per muzikos pamokas mokiniai ruošia kitų dalykų namų darbus, rašinėja SMS ar dar kokius biesus išdarinėja :( krc kaip tik mažina susižavėjimą nuostabiu muzikos pasauliu ir (bent jau mano mokytojos atveju) bando įpiršti savo asmeninę nuomonę apie tai, kas yra gera muzika, o kas bloga. Nu blin mane tai biesina, kai pradeda V. Stakėną kelt į padanges :( pvz man nepatinka džiazas, bet tai aš suprantu, kad tai super sudėtinga muzika ir nestumiu, atseit, nesąmonė kažkokia, kakofonija, o ne muzika :D

Apie kažkokį muzikinį išprusimą (kartoju, bent jau mano mokykloje ir su mano muzikos mokytoja) nėra net kalbos. Prašo plot ritmą, prieš tai nepaaiškinus kas yra metras. Netgi paprasčiausių muzikinių terminų nemokina. Galima tęst ir tęst... krc BUKYNAS :(

Beje, galbūt čia yra koks žmogus kaip nors susijęs su švietimu ar muzikos mokytojas, ar panašiai? Norėtųsi sužinot kodėl yra tokia liūdna situacija ir kokia iš tikrųjų yra muzikinė programa moksleiviams?
Re: Gerbiamieji
**Rimas G. (IP Logged)
October 10, 2006 02:54PM

Užmirškim Stakėno propagandą ir kitokius nukrypimus.
Shred, o kaip Tu apskritai įsivaizduoji tai, ką būtų galima pavadinti muzikiniu auklėjomu mokykloje? Kaip turėtų atrodyti muzikos pamoka, kad nieks nerašinėtų SMS ir vietoje kitų pamokų namų darbų ruošimo? Nors čia ir ne MidiAudio problemos, bet vis dėl to?

**Rimas G.
Re: Gerbiamieji
Shred (IP Logged)
October 11, 2006 09:05PM

Manyčiau po muzikinio mokyklinio auklėjimo, žmogus turėtų bent jau pažinoti natas, keletą muzikinių terminų, kompozitorius ir muzikos istoriją ir taip moko kažkiek, žinoti kas yra tos 4/4, mokėti pagrot kažkokį nesudėtingą kūrinėlį keletą gamų klavišais, žinot kas yra akordas, kaip jis sudaromas. Apibendrintai maždaug tiek dabar tegaliu parašyt apie tai.

O dėl to, kad mokiniai susidomėtų muzika... Manau LABAI daug kas priklauso nuo mokytojos. Pvz mano mokytoja tikriausiai žino teoriją ir istoriją gan neblogai, bet mąstymas kaip kažkokios suvirintojos (nenoriu jos įžeisti, tiesiog šiaip palyginimas). Nereikia sausai dėstyt kaip pvz "tas ir tas gimė ten ir ten, tada ir tada, mirė ten ir tada". Juk muzikoj monotonija nėra itin mėgiama, tad ir mokinti ją reiktų įdomiau. Kadangi aš neesu mokytojas ir nebaigęs muzikos mokslų, tai negaliu pasakyt kaip tiksliai turėtų būti dėstoma pamoka, bet jei kai kurie mokytojai sugeba istorijos, matematikos ar fizikos pamokas padaryti įdomiomis, tai muzikos pamoka manau privalo būti įdomi, maloni.
Bet visa tai tėra mano vieno nuomonė ir visai nesistebiu jei ji yra neteisinga ;)

Kaip supratau, jūs jau suaugęs? Kokia jūsų nuomonė apie muzikos mokymą vidurinėse? Galbūt tai, ką aš išvardinau pradžioje yra nereikalinga kiekvienam žmogui, o kas norės, išmoks pats? Tikriausiai pagal tokią programą mus dabar ir mokina :D
Re: Gerbiamieji
Marrisguitar (IP Logged)
October 11, 2006 09:30PM

Shred, muzika, kaip ir daile ar tas pats stovejimas prie stakliu. Jeigu to nori - eini i profesine mokykla ar i konservatorija (muzikos atveju). Negi noretum, kad vietoj to, jog pasiruostum sekanciai pamokai, mokintis kaip taisiklingai laikyti kalta? Tas pats ir su muzika.
Re: Gerbiamieji
Shred (IP Logged)
October 11, 2006 09:42PM

O aš ir mokinausi kaip laikyt kaltą :) aišku man to nereikėjo ir tikiuosi, kad nereiks, bet jei yra pamoka, tai reikia mokintis- nepakenks ;) ane?
Re: Gerbiamieji
Marrisguitar (IP Logged)
October 11, 2006 09:45PM

Ziurint kam skiri prioritetus. Man svarbiau fizika pasimokinti, nei su kaltu dirbti...
Re: Gerbiamieji
Shred (IP Logged)
October 11, 2006 09:59PM


>jei yra pamoka, tai reikia mokintis- nepakenks ane?

Va mano nuomonė :)


Re: Gerbiamieji
**Rimas G. (IP Logged)
October 11, 2006 10:51PM

Shred,
Teoriškai Tu visiškai teisus.

Tarpukario (vadinamais Smetonos) laikais, kai mokėsi mano tėvai, eilinėje mokykloje žmonės pramokdavo net solfedžiuoti. Gal kompozitorių gimimo metus ir pamiršo, tačiau natų pavadinimai ir supratimas apie intervaliką liko. Šiandien problema matau kitur. Absoliutų visų vadinamosios akademinės muzikos apraiškų, kas, žinoma, būtinai susieta su muzikiniu raštu, neigimą. Ir vargšai mokytojai, neturėdami kitos išeities, pakimba ant to kabliuko. Tampa super demokratiškais, kad tik klasė kaip nors išsėdėtų tas nelemtas 45 min. Kam man tos natos, aš vistiek simfonijų neklausysiu! Laikai pasikeitė. Anksčiau norint kažką suformuluoti muzikos kalba neišvengiamai buvo reikalingas muzikos raštas. Dabar mes turime masę programėlių - žaidimų, kur šiokį tokį rezultatą galima gauti be jokios muzikinės patirties, juo jabiau be jokio muzikinio rašto, nes semplai įvardinami failų pavadinimais, o ne natomis.
Šiandien matau problemą: kaip normaliai supažindinti jaunus žmones be policininko klasėje su informacija, kad muzika ne vien tik rock, rap ar techno. kaip jiems parodyti, kad yra didžiulis kultūrinis plastas, yra sisteminė muzikinė kalba... Matematikos ir fizikos formulių reikia (valstybiniai bus, įstoti reiks), o bent žinoti kokiu principu išdėstytos natos penklinėje - ne. Minios muzikos mėgėjų ir vienetai elementariai raštingų.
Choras reikalingas vien tam, kad suvoktum totalinę muzikavimo energiją, kad muzikoje yra sąskambiai, intonavimas, o ne tik kick drum per super wooferius bagažinėje.
Aš taip pat mokau muzikos. Tik ne vidurinės mokyklos klasėje. Bet kai pas mane ateina net iš muzikos mokyklų vaikai su žemesniu nei mano mamos muzikiniu intelektu, kiek pašiurpstu. Muzika juk nesibaigia mp3 ausinuku.

**Rimas G.
Re: Gerbiamieji
Metallica (IP Logged)
October 16, 2006 06:33PM

To Shred: Pamoka neturi idomi. Pamoka turi buti reiksminga. Didziai gerbiamo mano mokyklos direktoriaus zodziai. Pakeitus kaimo mokykla i miesto situacija pagerejo, nes cia bent galima tiketis kazko daugiau nei chorinio popso dainavimo ir issidirbinejimo per pamokas.
Re: Gerbiamieji
Shred (IP Logged)
October 17, 2006 11:24AM

Sutinku, Metallica, bet vistiek, jei sugebi sudominti mokinį, jis neretai netgi papildomai domisi tuo dalyku ;) krc aš tenoriu, kad į muziką nebūtų žiūrima tik kaip į kakžkokį pasimaivymą pagal fonogramą ar panašiai. Nežinau kaip kitiem, bet man muzika padarė didelę įtaką. (pasisakykite kam taip pat taip yra) Noriu, kad žmonės nuo mažumės būtų mokinami vertinti gyvai atliekamą muziką ir patys išmanytų ją. Dabar netgi dailei kažkodėl skiriama daugiau dėmesio (bent jau mano mokykloje), o muzika... Ateini į pamoką, darai ką nori ir išeini :(

To Rimas G: labai visai sutinku su jumis. O ar yra būdas pataisyti šią situaciją? Ar reikia prasimušt iki švietimo nebent? :D
Kur jūs mokinate, jei ne paslaptis?
Re: Gerbiamieji
**Rimas G. (IP Logged)
October 17, 2006 03:38PM

Situacijos projektų kūrimais ar ministerijų įsakymais matyt nieko nepataisysi. Tai pirmiausia atspindys bendrosios mūsų kultūros. Galima suprasti situaciją vien iš parasto pavyzdžio, jei privačioje mokykloje ateina tėvai pas direktorių ir piktinasi, kad per muzikos pamokas vaikams mokytojai paisto apie visokius Mocartus ir Bethovenus. TĖVAI PAGREIDAUJA, kad vaikai tik KLAUSYTŲSI, o ne mokytųsi. Ir klausytųsi ne bet ko, o ŠIUOLAIKINĖS MUZIKOS, kas automatiškai reiškia Cicino, blogiausiu atveju Celin Dion, nes The Beatles jau ne muzikos istorija, o iškasena, kuri buvo aktuali tik jų seneliams. Va taip va. Kartais pagalvoju: nejaugi ne smalsu muzikaliam žmogui, kas buvo iki šiol? Juolab, kad informacija prieinama. Bet kad žmonėms savas tik tas, kuris su treningu ir baltomis kojinėmis, o ne su fraku ir peteliške. Žodžiu, visuomenė turėtų subręsti. Logika paprasta: nebadaujantis žmogus ima ieškoti kažko išskirtinesnio, dvasingesnio. Iš pradžių kolekcionuoja antikvariatą, dėl prestižo lanko simfoninius koncertus, o paskui... žiūrėk netyčia ir susidomi, jei nėra visai bukas, net melomanu tampa.
Kur mokau (be visos kitos veiklos) - jokios paslapties.
Klaipėdos universiteto Menų fakultete dėstau fleitą, kamerinį ansamblį ir aranžuotę, Šimkinėje fleitą.

**Rimas G.
Re: Gerbiamieji
Shred (IP Logged)
October 17, 2006 06:46PM

Paėmė net juokas pro ašaras dėl tėvų pageidavimų :D
Norit pasakyt, kad tereikia laukt kol nors kiek sukultūrės mūsų visuomenė?
Re: Gerbiamieji
Vakaris (IP Logged)
October 17, 2006 07:36PM

Shred, jo, imtų juokas, bet tai nėra anekdotas. tai realybė, kuri veda į neviltį. Šią situaciją žino visas muzikos "elitas" ir tik Valinskas pašiepęs ūsą iš to pelnosi. Laukiu nesulaukiu tokio "Valinsko" akademinėje terpėje, kur ant Lietuvos prastumtų vertingos muzikos projektą. Gaila, turbūt to nesulauksiu, nes visuomenei "užaugti" nuo ramunės baltosios iki Didžiosos muzikos prireiks kelių kartų tobulėjimo.
Šiaip nesistebiu, bendrauju su daug mokytojų, mokančių muzikos ir turinčių tą visuomenę tobulinti. Deja, ant rankų pirštų galiu suskaičiuoti tuos, kurie vakare užsideda geros klasikinės muzikos CD. Daugelis iš jų taip pat kinkuoja į ritmą pagal boomtchakus. Man visa tai asocijuojasi su gydytoju, sakančiu "rukyti nesveika" tuo pat metu traukiančiu dūmą...
"Bachas labai geras kūrėjas,taip, o gal turi Kučinsko CD?.."
Re: Gerbiamieji
**Rimas G. (IP Logged)
October 17, 2006 11:48PM

Apskritai visa šita kryptis kvepia of topic (about MidiAudio.lt), tačiau pakankamai skausminga. Gal dabar neplėškim marškinių ant krūtinės. Tiesiog palaukim. Tie, kuriems tai iš tikrųjų rūpi, žmonės pakankamai tolerantiški ir kantrūs. Arba išmirs, arba sulauks savo valandos.

**Rimas G.
Re: Gerbiamieji
Shred (IP Logged)
October 18, 2006 11:40AM

To Vakaris- deja neturiu :( bet užtat galiu gaut YVA :D:D:D (joke)

To Rimas G.- deja tikriausiai greičiau jau išmirs :( Na bet reikia džiaugtis nors tuo, kad yra nors keletas žmonių, kurie labiau išprusę muzikiniu požiūriu :)
Pritariu, kad reiktų baigt šią diskusiją ;) Vistiek rašydamiesi forume nieko nepakeisim.
Re: Gerbiamieji
Metallica (IP Logged)
October 30, 2006 11:50PM

Mūsų tautai reikia renesanso. kartą bandžiau pasiūlyti draugei paklausyti metallicos s&m diską. kažko sunkesnio nenorėjau siūlyt. pasakiau kad įsijungtų nothing else matters, nes ši daina sužavėjo ir užkabino ne vieną žmogų. kitą dieną sužinojau, kad jai nepatiko. tą pačią diena kompiuterių kabinete iš vieno kompiuterio girdėjosi bora bora juodas golfas šuniukas ne šuniukas ir panašiai. galbūt ne jiems suprasti tokią muziką. reikia keistis mentalitetui.
Re: Gerbiamieji
**Rimas G. (IP Logged)
October 31, 2006 01:44PM

Tauta dabar kaip kūdikis: terliojasi savo k**učiu ir entuziastingai džiaugiasi, tikėdama, kad tai pats didžiausias kultūrinis žygdarbis, kurį galima nuveikti. Gal kada supras, kad uogiene išsiterlioti kur kas skaniau, dar vėliau ateis laikas, kai ims suvokti, kad ir daugiau gerų dalykų aplink, pakanka ranką ištiesti. Ir nebūtinai tai turi būti tik Metallica, nors pradėti suvokti apie įvairovę ir galimybę sąmoningai pasirinkti, galima ir nuo to.
Tauta kaip tauta, tačiau didesnė bėda, kai tuoj pat atsiranda tuntas paslaugių shitmaker'ių, pasirengusių čia pat patiekti kokios nori spalvos, konsistencijos ir t.t., bet būtent k**utį ir iš to padaryti biznelį. Biznelio esmė - paslėpti galimybę bent paragauti uogienės. Logiška, nes jie uogienės virti nemoka, arba sąmoningai to nedaro, nes sąnaudos didesnės, o biznelis - be garantijų.
Tačiau nejučia vis grįždami prie to, kiekvieną kartą vis pradedam pasaką be galo. Kiek kartų jau apie tai dūsavom, bėdojom, godojom...
Vis dėl to laikau nesveiku reiškiniu, kai vaikas vos ne iš vystyklų įstumiamas į pop chorelių ir pop šokelių būrelių biznelį. Tas biznelis absoliučiai saugus: pelną neša ne rezultatas, o pats buvimas, kadangi tėveliai pasiruošę sumokėti bet kiek už skudurėlius, abejotino lygio pamokėles, kad tik pamatytų savo kūdikį scenoje (nostalgija: visą gyvenimą patys svajojo - nepavyko...) stypinėjantį, bandantį imituoti sex judesius (5-6 mečiai!) ir dainuojantį velnias žino apie ką. Pirmiausia tai vaikų psichikos luošinimas už nuosavus pinigus. Vis dėl to vaikų auklėjimas turi remtis kultūrine tradicija. Kitas reikalas, kad tauta nebelabai besuvokia, kas iš tikrųjų tradiciška, o tėvai nesiima absoliučiai jokios atsakomybės už tai. Žodžiu - debilėjam ir mankurtėjam planingai.


**Rimas G.



Edited 1 time(s). Last edit at 10/31/2006 05:14PM by **Rimas G..
Sorry, only registered users may post in this forum.