midiaudio logo

Kvailas klausimas Sibelius 3

Siaip ciuvas (IP Logged)
October 21, 2005 11:42PM

kaip kurinyje pakeisti tempą? Pradžioje kurdamas pražiopsojau, ir dabar niekaip nerandu kur tai padaryti. Helpas ir manualas irgi kažkokie neinformatyvus... :(
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
tilva (IP Logged)
October 22, 2005 09:56AM

Ctrl+Alt+T , click toje vietoj kur bus įrašytas tempas, įrašai ką reikia arba right-click - iš kontekstinio menu pasirenki reikiamą.
Jeigu jau buvo parašytas - double-click ant parašyto tempo teksto, trini seną ir rašai naują arba pasirenki...
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
Siaip ciuvas (IP Logged)
October 22, 2005 10:56AM

na, radau, bet leidžia įrašyti tik tekstą, o ne metronomo beat'ą :( Kažkaip keistai neintuityviai...

ir dar - gal kas gali pasakyti kur nurodyti tarpą kiek virš penklinės turi būti nutolusios akordų diagramos? Nes rankomis tampyti nepatinka :(



Edited 3 time(s). Last edit at 10/22/2005 11:34AM by Siaip ciuvas.
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
tilva (IP Logged)
October 22, 2005 11:51AM

"o ne metronomo beat'ą"
Leidžia. Taip pat iš kontekstinio menu... Pasirenki natos vertę, rašai "lygu" (angl. klav.), rašai skaičių.

Pirmoje eilėje reikia suformatuoti penklines ir puslapius:
Puslapio formatavimas yra Layout menu (Document Setup; Format; ir t.t.)
Koks turi būti atstumas pagal taisykles nežinau, bet yra default position:
Visi objektų dydžiai ir ju pozicijos yra House Style menu (Engraving Rules; Default Positions ir t.t.)
Po to Edit > Filter > Chord Diagrams
Ir Layout > Reset Position (arba tampyti viska iškarto ranka arba rodyklėmis aukšt., žem. arba nusistatyti savo poziciją House Style > Default Positions > Other objects > Chord diagram )

Sorry, nebeturiu laiko. Prie kompo galėsiu prieiti tik vakare.
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
Siaip ciuvas (IP Logged)
October 22, 2005 12:42PM

didelis ačiū, gerai ant kelio užvedei :)!
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
Donis (IP Logged)
October 24, 2005 05:47PM

Right mouse click/Text/Metronome mark/ ctrl+1,2,3,4,5,6(num pad) = 120. Pagal natografijos taisykles Metronome mark raschomas Bold,u. Aplink = isch abieju pusiu paliekamas tarpas(space).
Plug-ins/Text/Add chord symbols. Priesch tai pasizymejus norima eilute.
Pamirschkit Sibelius 3. Jau yra zyyyyyyyyyyyyyyymiai geresnis Sibelius 4.
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
Siaip ciuvas (IP Logged)
October 24, 2005 07:04PM

man kazkodel taip padarius ir pasirinkus ketvirtinės simbolį vietoje jo duoda raidę q... Gal kas žino problemos priežastį ir gydymo būdą?
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
tilva (IP Logged)
October 24, 2005 08:48PM

Teisingai - kol tekstas aktyvus redagavimui. Kai tik su pele spraktelsi tuščioje vietoje raidė q pavirs nata :)
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
**Rimas G. (IP Logged)
October 24, 2005 08:50PM

Taip, yra Sibelius 4, tačiau pačioje natografijoje jis perversmo tikrai nepadarė ir nepadarys. Kaip ir Finale 2006. Kai kurie nauji pribambasai visiškai mieli ir labai naudingi, tačiau muzikinio rašto kokybei tai tiesiogiai tikrai neatliepia.

Beje, ką tik patikrinau. Sibelijuje reikia tą "Q"(quarter) pasižymėti ir spausti Ctrl+4.



Edited 1 time(s). Last edit at 10/24/2005 08:56PM by **Rimas G..
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
Donis (IP Logged)
October 25, 2005 03:34AM

:) Bachas rasche prie zvakes ir apako, Juzeliunas rasche su plunksna ir tuschu, E. Balsys dantu krapschtukais, o kad jus pamatytumet V. Ganelino "Velnio Nuotakos" rankrasti... Svarbiausia pats muzonas. BET... REPETICIJOS LABAI UZKNISA ATLIKEJUS, KAI NEINA SUPRASTI KAS NORETA PASAKYTI IR GAISCHTASI BRANGUS KELIU AR NET KELIU SCHIMTU ZMONIU LAIKAS. AR ZINOT KIEK KAINUOJA "Valstybinio" VALANDA? :)
Rimai G./ Del linksmumo siulau forume uzvesti apklausa/ kas naudojasi Sibelium, o kas Finale. Amzinas klausimas... :)
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
**Rimas G. (IP Logged)
October 25, 2005 09:38AM

Doni, Doni, kad Tamstos balsas tiesiai ponui Dievui į ausį!...
Manyčiau, kad šiuolaikiniams kompozitoriams reiktų dėstyti sustiprintą natografijos kursą. Ne dėl paties raštingumo (nors čia toli gražu ne viskas tvarkoje), o tiesiog iš pagarbos amatui. Rankraščių laikais kompozitoriams lyg ir nepatogu buvo rašyti kaligrafiškai. Dėl daugelio snobiškų priežasčių. Dėl praktinių, žinoma, taip pat. Dėl to ir paplito "žemėlapiai" vietoj natų. Tą pačią aleatoriką galima didesne dalimi atvejų užrašyti tvarkingai notuojan, nekalbu jau apie tradiciškesnio skambėjimo dalykus (nors nebūtinai tonalius). Truputį šiurpteliu, kai mano pažįstami kompozitoriai atsainiai mesteli: ai, man natografija mažiausiai rūpi, nesuku sau dėl to galvos...
Galima suprasti rašymo ranka keblumus. Ypač didelių partitūrų. Vien kol pakeiti per visą vertikalę metrą ar kokias voltas sutvarkai... O jei dar prireikia į jau parašytą keletą taktų įterpti... Puikiai dar pamenu tuos skutimus ir klijavimus. Tačiau amatas toks. Ir ne abreviatūrų gausumas žymi kūrėjo intelektualumą.
Tačiau visiškai nesuprantu išlikusios "privilegijuotos" tradicijos daryti jovalą natose ir kompiuteriu. Kai reikia ilgai aiškintis, kas ten norėta parašyti, o po redagavimų natos vėl marguoja kaip topografiniai žemėlapiai generaliniame štabe. Tiesiog nenoriu dabar vardinti pavadinimų ir autorių vardais minėti... Dabar grojam operą, kurios partitūra ir partijos spausdintos iš Cubase natų redaktoriaus. Turiu galvoje, kad buvo rašoma ne natomis, o sekvenseryje. O tai vadinasi: NATOS, SPAUSDINTOS KOMPIUTERIU, kas turėtų reikšti aukščiausių technologijų produktą, nekalbant jau apie aranžavimo kokybę. Tiesa, tai latvių, ne lietuvaičių darbas.

Sibelius - Finale. Amžinas klausimas. Tačiau ne dėl vartotojų gausumo. Taip jau tradiciškai susiklostė, kad Sibelistai save laiko aukštesne kasta už Finalistus. Nemažai gali dirbti abiem varijantais. Aš ir pats esu sistemingai auklėjamas, kad pereičiau prie Sibo. Na, nemielas jis kažko man! Nors reikia pripažinti, kad iš techninės pusės yra stabilesnis, mažiau "lūžtukų". Tačiau galėtų būti ir mažiau automato. Žinoma, stabilumą bei automatizaciją daugelis ir laiko pagrindiniu Sibelijaus privalumu, tačiau daug ką atperka Finale grafinis lankstumas. Tačiau tos temos diskutuotos - perdiskutuotos. Dažnai ir vėl viskas pradedama nuo pradžių. Ir vėl be rezultatų...
Apklausa šiame forume vargu ar parodys realų rezultatą, juolab, kad daugelis naudotojų sistemingai internetu nesinaudoja. Įtariu, kad tėviškėlėjė Sibelistų santykis su Finalistais turėtų būti apytikriai 4:6 (Finale naudai). Periferijoje visgi, atrodo, Finale kiek populiaresnė. Nors ir nesu įsitikinęs, tai labiau nuojauta ir bendravimo patirtis.

**Rimas G.
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
karolizzz (IP Logged)
February 12, 2006 02:33PM

o kaip įrasyti kūrinio pavadinimą ir t.t., jei neįrašiau iš pradžių?
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
Gintas T. (IP Logged)
February 12, 2006 02:50PM

Pelės deš. klavišas/text/titles
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
karolizzz (IP Logged)
February 12, 2006 03:20PM

aciu labai ;)
Re: Kvailas klausimas Sibelius 3
raesmi (IP Logged)
April 16, 2006 08:01PM

Tik ka paciupinejau 4 sibeliju, verta pasikeist is 3, teks ieskot biudzeto, demo patiko, tiesa be reaktoriaus visgi silpnokai, transportuojant i sempleri midi, kaifas.
Sorry, only registered users may post in this forum.