midiaudio logo

Sibelius

arunelis44 (IP Logged)
January 29, 2015 10:07PM

Ačiū Raimondai. Viskas dabar OK. Dar klausimukas- parašau puslapį natų ir Layout nustatymuose staff size parašau 8,2 dydį. Kada eksportuoju į Tiff formatą atspausdinus kūrinį kraštuose mažai vietos/šonuose/. Ar tai priklauso nuo Layout nustatymų ir kaip padaryt, kad tiff variante natos būtų tvarkingos? Gal yra kokie standartiniai nustatymai kad viskas gautusi normaliai? Ačiū ir nepyk, kad trukdau ir esu žioplas.
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
January 30, 2015 05:44AM

Sunku kalbėt apie maketavimą, nematant pačios medžiagos, juo lab, kad tai labai subtilus dalykas, kuriam be abejo labai svarbūs "layout" nustatymai. Jei skaitote rusiškai, galėčiau atsiūst į pm vadovėlį, kuriame visas skyrius skirtas maketvimui. Taip pat labai rekomenduočiau Petro Jokubausko "Muzikos notacija ir natų grafika", išleistą 2005 Klaipėdos Universiteto leidyklos, kurią šiam forume kažkada rekomendavo šios srities asas Rimas G. Nežinau, ar ją galima dar kažkur įsigyti, bet jei esate Vilniuje, galėčiau paskolinti. Tik nereikia atsiprašinėti, juk smagu, jei kažkam padeda kuklios mano žinios:)
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
January 30, 2015 06:42AM

Taip gerb. kolega- rusiškai skaitau ir būt labai miela gaut tokios informacijos. Deja esu Kaunietis, tad teks apsieiti be lietuviškos knygos.Kas dėl atsiprašymo, tai pačiam noriu pastebėti, jog visuomenė labai keičiasi - vis daugėja žmonių, kuriems įgytos žinios yra NUOSAVAS TURTAS , o juo dalytis neskubama. Patikėk - 40 metų praleistų mokykloje man tikrai leidžia daryti tokias objektyvias išvadas.
Aš, tikriausiai nuolatiniai forumo lankytojai žino, jau ne pirmą kart prašau patarimų ir man labai miela, kad čia susirinkę tikrai geranoriški žmonės,kuriuos norisi vadinti bičiuliais, nors asmeniškai nė vieno nepažįstu. O prisipažinti jog kažko nežinai nėra blogas darbas protingiems žmonėms.Tą visada galima ištaisyti, ką ir darau su Jūsų pagalba. Ačiū.
Re: Sibelius
**Rimas G. (IP Logged)
February 01, 2015 10:42PM

Bet kuriuo atveju, jei spausdinamuose formatuose (TIFF, PDF) šonuose ar kitur lieka per maža erdvės, pirmiasia turėtų būti "kalti" puslapio paraščių (page margins) nustatymai. Panašu, kad bandėte juos "pajudinti", nes paprastai su gamykliniais nustatymais čia problemų nebūna. Ir penklinių dydis čia turėtų būti nei prie ko. Tiesiog pabandykite palyginti paraščių parametrus su kokiu nors "teisingu" failu.
Nors jau seniai nedirbau su TIFF, tačiau, jei teisingai pamenu, vizualiai failas atrodo šiek tiek kitaip, nei gatavas spaudinys. Turiu galvole būtent paraštes, tačiau galiu ir klysti. Išbandyti ir patvirtinti po ranka kol kas neturiu kuo, nes mano "varstotas" namie, o aš kol kas - ne.

**Rimas G.
Re: Sibelius
Silvestras (IP Logged)
February 02, 2015 10:54AM

Išties, pagal nutylėtus nustatymus Sibelius į Tiff formatą eksportuoja užpildydamas visą erdvę, tačiau nuėmus grafikos parinktyse varnelę nuo Size- Use smallest bounding box, viskas Tiff formate atvaizduojama, kaip nustatome Layuout- Document Setup- Page Margins ( Trumopoji kombinacija Ctrl+D ). Sėkmės :)
Re: Sibelius
*Donatas (IP Logged)
February 02, 2015 11:21AM

Sveiki

Kartais ir Sibelijuj viska nustacius TIFF printinasi blogai, nes atidarius TIFF buna uzdeta varnele "Fit to Page". Kartais ta varnele yra ir printerio dialoge. Reikia ja butinai nuimti. Tada kartu su Sibelijaus teisingais nustatymais viskas turetu issiprintinti teisingai.


Sekmes
Re: Sibelius
**Rimas G. (IP Logged)
February 02, 2015 11:58AM

Tiesiog smalsu: o kam reikalingas būtent TIFF? Leidybai? Šiaip jau galima tiesiog spausdinti be tarpinės konvertacijos tiesiai į PDF.

**Rimas G.
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
February 13, 2015 06:01PM

Tiesiog kolege paprase perrasyt kelias pjeses kurias nori isleisti atskiru leidinuku ir pageidavo tiff formato. Beje, p. Rimai noriu paties paklausti stai ko: sakykim rasau F-dur tonacijoje ir kazkuriam takte panaikinu Si bemol.Pagal viska kitam takte vel grojama pazeminta, t.y. Si bemol nata. Programa tai primena takte pakartodama bemolio zenkla. Kai kada tas ,,atstatomasis`` zenklas buna skliausteliuose, o kai kada ne. Ar yra cia koks skirtumas? Aciu is anksto.
Re: Sibelius
**Rimas G. (IP Logged)
February 13, 2015 07:04PM

Esminio skirtumo nėra. Elementari muzikos teorija teigia, kad alteracija galioja tik tame takte, kur buvo parašytas ženklas. Po takto brūkšnio teoriškai nebūtų jokio reikalo priminti apie alteracijos galiojimo pabaigą, tačiau... natos skirtos skaityti ir duoti maksimalią informaciją. Daugumoje leidyklų redaktoriai primena apie tai. Skliausteliuose reikštų gal ne tokia primygtina forma. Tačiau muzikantui vizualiai maloniau ir aiškiau, kai nebereikia sukti galvos dėl buvusio takto alteracijos peripetijų. Mane pvz. nervina, jei takte parašyta sveika nata, sakykim, re-bemol, o po takto brūkšnio sveikoji re be jokio ženklo. Spontaniškai, net ir žinant elementariosios teorijos tiesas, tokiu atveju norisi skaityti su bemoliu. Su tuo rašytojai turėtų skaitytis. Taigi, su skliausteliu ar be - esminio skirtumo nėra. Gal tik skliaustelis labiau reikštų tam tikrą kompromisą tarp teorijos ir praktikos - faktiškai nereikia, bet dėl visa ko parašysiu :)

**Rimas G.
Re: Sibelius
arunelis44 (IP Logged)
February 13, 2015 07:54PM

Dabar aišku.Ačiū.Aš ir manau, kad primint ženklą reikėtų, ypač pedagoginiam repertuare.Tik kai rašiau natas Sibelius deda ženklą be skliaustelių, o kolegė primygtinai reikalavo juos uždėt - kaip užrašyta originale. Užtai norėjau pasitikslint kaip yra iš tikrųjų. O įdomu kaip rašo Finale - su skiausteliais ar be ?
Re: Sibelius
**Rimas G. (IP Logged)
February 14, 2015 04:20PM

Ir taip ir taip. Kaip pasirinksi.

**Rimas G.
Sorry, only registered users may post in this forum.