midiaudio logo

Finale. Atstumai tarp natų.

mantas2541 (IP Logged)
March 22, 2015 05:36PM

Ką reikia daryti, kad automatiškai atstumai tarp natų būtų vienodi ar bent jau natos neliptų viena ant kitos? Iš anksto dėkoju už pagalbą.
Re: Finale. Atstumai tarp natų.
**Rimas G. (IP Logged)
March 22, 2015 06:01PM

Šiaip jau neturėtų taip būti. Pataisyti galima pasižymėjus reikiamą plotą (arba viską) su Selection Tool (Esc klavišas) ir paspaudus "4" iš skaičių klaviatūros.

Pačiam įdomu pasidarė :)

Padariau keletą "tyrimo eksperimentų", kurių išvada galėtų būti tokia:
-----Natų "susigrūdimai" atsiranda, kaip taisyklė, kai keliuose taktuose parašoma daug smulkios vertės natų, sakykim 32-trinių ar 64-tinių. Tokiais atvejais Finale natų paskirstymo "automatas" Page View režime neretai laikinai pablūsta. Tačiau mano patirtis apskritai būtų tokia, kad stambesniuose dariniuose, sakykim visą partitūrą parašius Scroll View režime, pabaigoje Page View viskas tvarkingai pasiskirsto be jokių problemų. Kartais natų susigrūdimų atsiranda išskiriant atskirų instrumentų partijas.
Apskritai rekomenduotina rašyti viską Scroll View režime. Visų pirma todėl, kad matomas tik muzikinis tekstas tarsi abstrakčioje erdvėje ir vizualiai neerzina tai, kas iš karto grafiškai netenkina puslapio maketavimo kontekste.

Natų susigrūdimai Page View gydomi gana paprastai keliais būdais.
----Kai takte (ar taktuose) vietos tarsi pakanka, tačiau alteracijos ženklai, smulkios natos tarsi lipa viena ant kitos, "gydymui" pakanka mano mkinėto "4" iš skaičių klaviatūros.
----Kai paskutinis taktas penklinėje tarsi nebetelpa, dažnai pakanka perjungti iš Page View į Scroll View ir atgal.
----Jei perjunginėjimas nepadeda, su Selection Tool pasižymime reikiamą plotą, spaudžiame Ctrl+M. Lentelėje pasirenkame mažesnį taktų skaičių eilutėje, nei tuo metu realiai yra. Apskritai šiuo būdu yra patogiausia maketuoti natų tekstą. Dažnai paties pasirinktas taktų skaičius eilutėje vizualiai būna optimalesnis už automato suformuotą. Rankinis natų teksto maketavimas penklinėse ypač parankus, kai galvojame apie patogesnį smulkaus teksto skaitymą, optimalius vertimus ir t.t.

**Rimas G.



Edited 1 time(s). Last edit at 03/25/2015 10:27AM by **Rimas G..
Sorry, only registered users may post in this forum.