midiaudio logo

Finale ir lietuvybė

Vakaris (IP Logged)
September 27, 2006 09:48AM

Kaip (ar galima?) priversti Finale rašyti lietuviškai įprastais fontais (tais pačiais kuriais galiu rašyti Worde). Anksčiau supildavau unicode tipo LT fontus (TimesLT, UniveristyLT) ir Finale prakalbėdavo lietuviškai. Ar yra koks kitas būdas? Kaip užrašyti tokias specifines raides kaip A ir virš jos brūkšnelis, e ir virš jos brūkšnelis. Naudojant charaketrs map tokius simbolius randu, bet Finale nerodo.
Pamenu Photoshopui reikėjo pakoreguoti registrą ir leisdavo rašyti įprastiniais fontais. Ar galima taip padaryti su Finale?
Re: Finale ir lietuvybė
tilva (IP Logged)
September 27, 2006 11:06AM

Ką reiškia "rašyti lietuviškai įprastais fontais"?
Jei turima galvoje OpenType - tai Ctrl+Alt+A, pasirenki Fonts ir iš dropdown menu Lyrics visiems nusistatai reikiamą OpenType fontą ir reikiamą "Script", šiuo atveju, kaip supratau reikalingos latviškos raidės, - Baltic. Tada Ctrl+T (Character Settings) taip pat nusistatai reikiamą fontą ir scriptą Baltic, spaudi OK. Toliau rašai, ir ko tūksta klaviatūroje įterpi iš Text > Inserts > Symbol...
Re: Finale ir lietuvybė
**Rimas G. (IP Logged)
September 27, 2006 03:20PM

Apskritai, jei Finalėje rašai LT klaviatūra, bet kuriame programos teksto redaktoriuje (Expression Tool, Text Tool, Lyric) pažymėjus visą tekstą ir Font lentelėje Script pasirinkus Baltic, viskas stoja į savo vietas. Arba reikia nepavykusį tekstą pasižymėti, pasirinkti Baltic ir rašyti kas reikia. Mažas nepatogumas, tačiau tai nėra problema. Tiesiog niuansas LT terpėje.

**Rimas G.
Re: Finale ir lietuvybė
Vakaris (IP Logged)
September 27, 2006 07:49PM

Ačiū vyrukai, padėjot. Elementaru pasirodo... :-D
Re: Finale ir lietuvybė
Vakaris (IP Logged)
September 27, 2006 09:16PM

Nenoriu kurti kitos temos, bet gal pasakysit kaip užrašyti nestandartines tonacijas? Pvz. LAb (la bemolis) vietoje visad pirmu būnančio SIb, arba FA diez, bet ant pirmosios FA oktavos natos (kaip parašyti diezą oktava žemiau)?
Re: Finale ir lietuvybė
**Rimas G. (IP Logged)
September 28, 2006 08:55AM

Pats niekada nedariau, tačiau reikia imti Key Signature Tool.
Spragtelėjus 2x ant penklinės lentelėje reikia pasirinkti ne Major/Minor key, o Nonstandard. Ten ir "paburti". Konkrečiau patarti negaliu, spausk F1.

**Rimas G.
Sorry, only registered users may post in this forum.