midiaudio logo

Kaip paslėpti (padaryti nematomus) tuščius taktus Finalėje?

Vakaris (IP Logged)
March 14, 2007 07:50PM

Ieškojau visą pusdienį, niekaip... Gal žinote kaip paslėpti tuščius taktus. Yra dvi eilutės. Viršutinėje melodija - apatinėje ritminis dviejų taktų ostinato, kuris visame kūrinėlyje kartojasi. Žodžiu šį ritmą reiktų užrašyti tik dviejuose taktuose, o toliau paslėpti. Kaip tai padaryti?
Re: Kaip paslėpti (padaryti nematomus) tuščius taktus Finalėje?
**Rimas G. (IP Logged)
March 14, 2007 09:01PM

Rašai iš pradžių kaip ir priklauso: dviejose eilutėse. Ritmą rašai tik keliuose pirmuosiuose taktuose.
Toliau kalbam apie tik Page View režimą.
Susimaketuoji taip, kad ritm. piešinys liktų tik pirmojoje eilutėje. Paskui ten galima parašyti "simile". Kitose reikia ištrinti. Dabar neturiu Finale po ranka, tai rašysiu iš atminties (naujas kompas vis garantiniame). Jei koks taktelis ir liktų su piešinio dalimi, jį galima paslėpti iš Staff Tool Right click pasirinkus "Invisible..." ar kažką panašaus. Gaila, patikrinti dabar negaliu, bet turėtų veikti, jei ką.
Toliau Page Layout Tool. Pasižymi visų sistemų, kur nebereikalinga tuščia antroji eilutė, manipuliatorius. Right click an bet kurio. renkiesi Optimize Staff Systems. lentelėje faktiškai burti nieko nebereikia .OK. Turėtų suveikti, nors ta optimizavimo funkcija gana kaprizinga, kartais nei iš šio, nei iš to nenori suveikti. Tada jau reikia žiūrėti konkrečiai. Svarbiausia, kad optimizuojamose eilutėse nebūtų absoliučiai nieko! Jei kartais nesuveiktų totaliai, bandyk po vieną sistemą. Technologija ta pati. Kartais tai padeda.

**Rimas G.
Re: Kaip paslėpti (padaryti nematomus) tuščius taktus Finalėje?
Vakaris (IP Logged)
March 15, 2007 08:28PM

Na, ne viskas paaiškėjo...
„Susimaketuoji taip, kad ritm. piešinys liktų tik pirmojoje eilutėje“ - pirmoje eilutėje 5 taktai o ritmo man reikia tik po dvejais. Tai padaryti šiuos du taktus per visą eilutę?

„Kitose reikia ištrinti“ - Kaip? Ištrynus vienoje eilutėje, kartu išsitrina ir aukštesnėje/viršutinėje eilutėje esantis taktas. Arba aš ne taip „trinu“.

„...jį galima paslėpti iš Staff Tool Right click pasirinkus "Invisible..." - nerandu, nėra.

Galvoju gal visa tai reiktų daryti su Ossia Toll įrankiu. Bet kaip tuo atveju nubrėžti jungiamąjį brūkšnį tarp eilučių (pradžioje)?
Re: Kaip paslėpti (padaryti nematomus) tuščius taktus Finalėje?
**Rimas G. (IP Logged)
March 15, 2007 09:53PM

Vienžo...
Susiinstaliavau į sumautą skolintą laptopą 2005. dabar galiu paaiškinti kiek išsamiau, nei iš kepurės. Gali pirmojoje eilutėje varyti taktų kiek širdis geidžia. Pirmoje sistemoje nereikalingus antros eilutės taktus slepiam:

Staff Tool

Pasižymi tuos nelemtus nereikalingus taktus. Rigt click "ant" pažymėtos zonos. Iš submenu pasirenki HIDE STAFF. Kad tie pora rifo taktų atrodytų dailiau, juos galima paėmus už manipuliatoriaus Staff Tool režime truputį pastumti į viršų, taip pat galima su Resize Tool kiek sumažinti.

Jei nesiskundi, suprantu, kad Page Layout Tooll>Optimize Staves išėjo be problemų?

Jei pasirodys, kad paslėpus pirmosios sistemos antrąją eilutę tarpas per didelis, jį mažinam:

Page Layout Tool

Right click ant apačioje esančios sistemos manipuliatoriaus. Edit margins. Sumažiname DISTANCE BETVEEN SYSTEMS reikšmę.

Daugiau problemų neturėtų kilti. Sorry, "iš kepurės" komentuodamas buvau ne visai tikslus.


**Rimas G.
Re: Kaip paslėpti (padaryti nematomus) tuščius taktus Finalėje?
Vakaris (IP Logged)
March 16, 2007 08:44AM

Labai ačiū už pastangas. Viskas gavosi. Jei būčiau buvęs pastabesnis, būčiau anksčiau susitvarkęs. Niekaip neradau HIDE eilutės.
Re: Kaip paslėpti (padaryti nematomus) tuščius taktus Finalėje?
**Rimas G. (IP Logged)
March 16, 2007 02:07PM

Vakari, dabar supratau Tavo "nesupratimą". Ištrinti informaciją takte, bet ne patį taktą! Taktą reikia slėpti. O jei liks kokios nors informacijos taktuose, jų bus neįmanoma paslėpti optimizuojant. Casus lingva.

**Rimas G.
Sorry, only registered users may post in this forum.