midiaudio logo

Natografija Lietuvoje - kas tai?

Lzutab (IP Logged)
April 06, 2007 08:45AM

1.Atskiru natografu verslas...
2.Kompozitoriu papildomas uzdarbis...
3.Dar vienas giminiu biznis Lietuvoje...
4.Natu kratinys pagal ikainius...
5.Ar kazkas daugiau...
6.?????
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
**Rimas G. (IP Logged)
April 06, 2007 11:21AM

Natografija - natų rašymo menas. Tam tikra prasme galima būtų lyginti su kaligrafija. Natografai, perrašinėtojai arba engraveriai, kaip juos vadina civilizuotam sviete, nebūtinai turi būti muzikantais. Pakanka gerai valdyti ranką, o šiais laikais kurią nors notacijos programą. Tačiau "gramatnas" natografas dažnai ištaiso kompozitorių ar aranžuotojų netyčines smulkias "vaikiškas" klaidas arba bent jas parodo autoriui, suredaguoja tekstą.
Natografija jokiu būdu ne papildomas kompozitorių uždarbis, greičiau tai, ko dažnai daugeliui kompozitorių pritrūksta: grafinio raštingumo. Apskritai kompozitoriai nemėgsta perrašinėti svetimų natų. Net ir savo juodraščius paversti švarraščiais ir suredaguoti dažnai samdo profi engraverį, nes natų raštas plačiaja prasme - ištisas mokslas su savo dėsniais ir taisyklėmis. Nuo teisingo užrašymo labai priklauso kūrinio interpretavimas, t.y. kaip jį perskaitys atlikėjas. Ta prasme natografija negali būti natų kratiniu pagal įkainius, nes natų grafika griežtai apibrėžta vizualinės informacijos forma, o koks "meniškas" natų bet tik kratinys, labiau priskirtinas būtų vaizduojamiesiems menams.
Šiais laikais atsiradus kompiuterinėms natografijos programoms natografija, kaip amatas, gerokai supaprastėjo. Nebereikia tokių kaligrafijos įgūdžių, kadangi viską išsprendžia paruošti šriftai, tačiau estetinė pusė labai priklauso nuo individualaus engraverio skonio ir supratimo. Ta prasme tai irgi menas. Kiekvienas save gerbiantis engraveris net ir kompiuteriu renkamuose tekstuose susikuria savo grafinį stilių, kuris neprieštarautų priimtoms normoms bei taisyklėms.
Apskritai natografija Lietuvoje sunku pavadinti bizniu. Tai labai kruopštus ir atsakingas darbas, reikalaujantis nemažai žinių, ypač jei kalbėsime apie tekstų ruošimą leidybai. Iš pirmo žvilgsnio viskas labai paprasta: kompas viską padaro, reikia tik nateles "suspaudyti". Tačiau pakanka pačiam pabandyti "paspaudyti" ir sudėlioti taip, kaip turėtų būti, o ne kaip automatas duoda, kad suprastum kuo tai kvepia. O kad giminių biznis... Lietuvoje bent tai nėra gerai apmokamos paslaugos. Vakaruose tai gana gerai apmokamas darbas, žmonės iš to net gyvena. Na, maždaug 25 amerikoniški centai už "freimą", t.y. natomis užpildytą taktą.
Deja, Lietuvoje iš kompozitoriaus arba aranžuotojo perkama partitūra ar klavyras niekad neįvertinami šiuo požiūriu. Kitaip tariant, už autorinį kūrinį dažniausiai mokama tiek, už kiek profesionalus engraveris to paties gabalo net nesiimtų perrašinėti. Todėl iš autorių reikalaujama viską pateikti "nuo iki", t.y. suredaguotą partitūrą, klavyrus, orkestro balsus ir t.t. už tą pačią kainą. Taigi, turint šitai galvoje, perrašinėtojams lyg ir nebelieka kas veikti. Anoks čia ir biznis...
Ar natografija dar kažkas daugiau? Tiems, kurie mėgsta šį darbą, gal būt. Tačiau čia jau jų reiktų klausti.

**Rimas G.
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
Lzutab (IP Logged)
April 06, 2007 01:48PM

As manau, kad natografas, plius muzikantas yra geriau. Nors negaliu sakyti, kad nera geru natografu ne muzikantu. Cia juk ne tas pats kas surinkti knygai teksta. Bet (avansu) lai buna 50% – 50%.
„Taiso klaidas“ – idomu..., gal geriau patarti, nes nezinau ka pagalvos korektorius. Jei klaida akivaizdi, tuomet kitas reikalas.
Nenoriu teigti, kad kompozitoriai perrasineja svetimas natas. Geriau jie dirbtu savo darba, ka moka geriausiai, o perrasinejima paliktu profesionaliems natografams. Bet deja...
Svetur moka geriau, noretusi tuom tiketi:). Bet tuomet is ko gyvena musu natografai?
Uz "freimą" = 0.25$, cia svetur, o ka moka Lietuvoje?
Kas tuomet diktuoja salygas natografams? Jei kitur natografija – pragyvenimo saltinis, o cia „sunku pavadinti bizniu“.
Kas tuomet Lietuvoje nugriebia grietinele?
Cia kazkas ne taip, nera logikos.
Entuziazmas?
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
**Rimas G. (IP Logged)
April 06, 2007 03:46PM

Lietuvoje gal tik popsistai turi savo kainą. Tiek ir tiek gabalų - ir jokių kalbų.
Natografijoje Lietuvoje grietinėlės niekas negraibo, nes jos paprasčiausia nėra. Nenusistojo, kaip kaime sakoma.
Iš esmės nėra pas mus nei įkainių, nei supratimo apie intelektualaus darbo kaštus. Mūsų "natografai" iš to negyvena. Dirba pripuolamai. Lyg ir žinau, kad gyvena vienas toks žmogus Kaune, kuris bando dirbti su Europos leidėjais, bandžiau, tačiau jis nepanorėjo užmegzti kontakto. Matyt per prasti mes jam čia rodomės. Mačiau keletą jo rinktų puslapių. Profis. Ar jis iš to pragyvena - nežinau.
Apskritai visos kainos šioje srityje - "sutartinės". O tai reiškia, kad užsakovas moka tik tiek, kiek jam pasirodo verta, arba kiek turi tam pinigų. Gaila, tačiau natografijos kultūros pas mus nėra. Tikriau ji nepripažįstama absoliučiai. Jei pažiūrėtumėte iš kokių natų groja orkestrantai Vilniaus, Kauno, Klaipėdos teatrų duobėse, pašiurptumėte. Klaikiai perrašytos negrabia ranka prieš 60 - 80 ir daugiau metų, kopijuotos, nuo tos kopijos dar mažiausiai tris kartus vėl kopijuotos, pribraukytos, taisytos, dar kartą pertaisytos... kai pasakau, kad nesąmonė XXI amžiuje iš tokių natų groti, man tuoj prikiša, kad išsidirbinėju. Ir šiandien dar gyva nuomonė, kad geras muzikantas iš bet kokių natų groja. Ne tik groja, bet ir privalo! Logika būtų tokia: kuo geresniems muzikantams kuo prastesnes natas! Ir dar vadams visada atrodo, kad prastam perrašinėtojui ranka galima mokėti mažai, nes jis prastas ir nesiskųs, o be to tai būna dažniausiai gana suvargę žmogeliukai, kuriems tos kelios kapeikos vos ne aukso vertės pasidaro. O už kompiuterinę natografiją rektų MOKĖTI! Todėl didžioji dauguma vadų kaip velnias kryžiaus baidosi naujovių. Mokėti niekas nenori! Geriau išknisa iš kur nors visai neįmanomos kokybės natas ir kopijuoja, kopijuoja, kopijuoja... kai ruošia kokį renginį ar pastatymą, muzikinė medžiaga niekuomet neįtraukiama į sąmatą. Pas mus NATOS NIEKO NEKAINUOJA! Tik kopijavimo mpopierių ir tonerį. Kai pasiūlau surinkti žmonių grupę ir apmokyti, į mane žiūri kaip į durnių, bijo kad turėsiu iš to naudos... Kokios ten naudos, tiesiog noriu, kad vieną kartą baigtųsi tas bardakas ir analfabetizmas. O su nekvalifikuotai perrašytomis natomis visada kartojasi ta pati istorija: sėdi paskui visas orkestras ir savo ranka taiso visas klaidas, įrašo tai kas praleista ir t.t. Sako laikas - pinigai. Tačiau pinigus mokėti - gaila, o laiko ir kitų žmonių nervų bei sveikatos - ne. Kas diktuoja sąlygas natografams Lietuvoje? Rinka. Kai ji prikišta š... kokybiškas produktas nereikalingas. Tiesiog dėl paniškos baimės, kad reiks sumokėti! Tai ir knisasi visi toje š... krūvoje. Mane labiausiai užmuša vienas argumentas: tiek garbingų žmonių kartų grojo iš tų natų ir visiems buvo gerai! O tau nepatinka... Gal nesveikas, negerbi praeities... o gal iš viso nemoki groti? Juk geras muzikantas iš bet kokių natų pagros.


**Rimas G.
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
Lzutab (IP Logged)
April 07, 2007 11:12AM

Jo !!! Perskaicius Jusu „gromatele“ nelabai linksma. Nors gyvenam 300 x 300 km2, o tvarkeles stoka. Netikejau, kad tokia padetis Europos centre, tuo labiau orkestruose. Kad sitaip yra ?!, patikek, netikiu, negali buti, juk ne 1980 m. kai visi perrasynejo natas rankytem. Tais laikais nieko nuostabaus, nieko geriau nebuvo, tik „kalke“ ko gero.
Negi orkestras siais laikais negali islaikyti vieno natografo? Po keliu metu koks kraitis butu sukrautas. „Lydekai paliepus“ ir natos kaip natos, nors i leidykla. Tai butu geras zingsnis, per sprindi nuo nosies:). Nemanau, kad taip nera.
Matau, esi pyktelejes, kad tokia realybe.
Kiek zinau MIC‘as, kompozitoriu sajunga ir kitos, rimtesnes organizacijos reprezentuodamos Lietuvos garbe pasaulinese parodose turetu puikiai zinoti sio darbo ypatumus, o tuo labiau ikainius. www.mxl.lt/lt/news/view/159?ref=%2Flt%2Fnews%2F80
Kas jiems renka natykes? Negi samdo is svetur, pvz. engraveri is Wienos ir uz viena „freima“ siulo 0.25 $:)? Jis net pirsto nepajudintu. Tuomet ir prasideda: sunus, broliai, giminaiciai, idomioji natografija, taisykles, sintakse bei gramatika, slur‘as ar tie‘a?– koks skirtumas, atrodo panasiai:). Taip gimsta „sedevrai“.
Ir tie kurie kalba, kad „tiek garbingų žmonių kartų grojo iš tų natų ir visiems buvo gerai!“ taupo pinigelius ne orkestro labui. Tai – senos nenuvalytos dulkes, laikinai sugebejusios prisitaikyti prie dabartines situacijos, neleidziancios jaunimui progresuoti. Gaila, kad tokia realybe.
Bet ne viskas jau taip blogai, kai kas neblogai pragyvena is natografijos, bet apie tai po svenciu.

p/s cia Natu maketavimo forumas?:)
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
Gintas T. (IP Logged)
April 07, 2007 08:20PM

Lzutab, nelabai supratau klausimo esmės,bet...
1,Verslas?kodėl gi ne. Kaip kam ir 10lt pinigai ir biznis
2. Kodėl gi ne- niekam papildomas litas kišenės nedrasko
3. Kodėl giminių-nesupratau
4. Čia kas kiek sugeba išpešti už tą "kratinį..."
5...
6.Prisipažinkit, kas rašėt dainų šventės ansamblių vakaro gaidas...
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
Tadas* (IP Logged)
April 07, 2007 11:00PM

1. Kada paskutini karta koks nors atlikejas ar kolektyvas, ir uz kokius pinigus pirko lietuviskus "produktus" ?
2. O ar yra Lietuvoje nors viena komercine (turinti didesne rinka) natu leidykla?
3. Kiek kainuoja ir ar imanoma Lietuvoje paruosti leidybines kokybes natas?
Jei geda atsakyti i pirmus du klausimus, tai prie treciojo butu galima dar prideti - kas uz si kruopstu darba galetu padoriai sumoketi?
Tad retorinis klausimas butu: ne "kas tai yra notografija Lietuvoje?", o "ar ji imanoma?".
p.Rimas netesiogiai uzsimine: "entuziastu deka- gal?"

Bet daina ne apie tai: Su sv.Velykom :)
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
Lzutab (IP Logged)
April 08, 2007 03:13PM

Skausminga vyrams svente:)

Niekada niekam nesakiau ir nesakau, kad pinigai drasko kisene. Ju paskirtis kitokia, tik reikia zinoti viena paslapti:)

O natografija yra biznis, visi tai puikiai zinom.

Apie gimines kalbu, nes zinau. Anksciau juk nebuvo sitiek programu programeliu. Pasakojo, kad vienas zmogus, rinko natas su Corell'iu. Rinko ir dare pinigelius, kas cia blogo. O kai atsirado daugybe ivairiu programeliu, dauguma draugiju, brolyju ir kitu muzika gerbianciu organizaciju pamate, kad cia galima daryti nemazas kapeikas, kam dalinti kitiems. Tuomet ir prasidejo, zmonos, vaikai, broliai, giminaiciai... net patys vadovai pradejo stuksenti i klaviautura. Bet greitai apkarto sis darbas, nes ne viska padaro programele, reikia laiko, kruopstumo, ziniu. Tais laikais mokedavo normaliaiu, uz A4 apie 20-30 Lt. Taip skaiciuodavo ir neziurejo i sudetinguma, penkliniu ar „freimu“ kieki, ar item‘u skaiciu.

Kas rase natas dainu sventei as nzn. Bet jei rase, reiskia reikejo, o jei reikejo, reiskia zmogus dirbo ne is entuziazmo. Kai reikia, randamos lesos kokios jos bebutu. As is tu, kurie tiki, kad is natografijos galima gyventi ir Lietuvoje.

Manau, kad didejant konkurencijai, musu leidyklos ieskos ivairiausiu budu aplenkti kitas, buti pirmaujanciomis. Jau dabar visos dairosi i vakarus, iesko partneriu.

Nera didelis siaubas paruosti rankrastines natas leidybai, nemanau, kad nustebinsi pinigine israiska pati autoriu. Ne cia esme, esme tame, kad aplinkui yra gudresniu, kurie padeda autoriams, siulydami savas paslaugas kompozitoriams, o natografas – niekis, ju pilna, daug stovi uz duru ir ikainiai pagal kokybe puikus:). Idomu ar yra nors vienas ikurtas natografo etatas Lietuvoje? Butu malonu susipazinti. Juk pirma pionieriu smagu zinoti:)

Geru svenciu

Nezinau, gal klystu, bet si tema mane senokai jaudino, todel ir noriu padiskutuoti.
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
**Rimas G. (IP Logged)
April 10, 2007 08:25PM

Kolega,
Apie natografo etatą niekur apskritai neteko girdėti. Paprastai profi ar kitokiame kolektyve "natografo" pareigas atlieka tas, kam visuomeniniais pagrindais arba už mizerną priemoką prie algos paskirta rūpintis kolektyvo natomis: jas išdalinti, sudėlioti, paskui surinkti ir padėti į lentyną. Automatiškai trūkstamomis partijomis taip pat reikia pasirūpinti jam. Už tuos pačius. Žinoma, toks žmogelis savo darbo vietoje neturi nei kompo, nei, juo labiau, licenzijuotos programos.
Taip, natografija biznis, kai šitai daroma profi lygyje. Tada gali rastis ir kažkokia nors minimali natografinė kultūra. Nepasakysiu nieko naujo teigdamas, kad natos turi teikti maksimalią informaciją apie kūrinio sumanymą ir būti parašytos taip, kad nebūtų gramatnam atlikėjui teisingai perskaičius tekstą galimybės sugroti konceptualiai kitaip, nei sumanyta (čia nekalbu apie interpretaciją "tarp eilučių"). Natos privalo būti vizualiai patogios. Juk jos skirtos SKAITYTI, o ne padėti bibliotekoje ant lentynos. Tam reikia parinkti akims priimtiną šriftų derinį, tinkamus rastrus ir t.t. Kitaip tariant teikti maksimalią informaciją ne vien apie natų aukštį bei trukmę. Didesnė dalis autorių ir, labai gaila, dar didesnė dalis engraverių šito tiesiog NESUVOKIA! Vien ko vertas kompozitoriaus teiginys: nėra artikuliacijos ir kokių ženklų tam, kad atlikėjai nebūtų suvaržyti ir pajustų laisvę. Ir tai simfoninėje partitūroje!
Iš to seka, kad kūrėjai tiesiog nesivargina įvaldyti programos, kad galėtų visavertiškai išreikšti savo sumanymus, o tiesiog notuoja lyg juodraštiniam varijante. Man yra tekę tokio tipo medžiagą ruošti leidybai. Nepaprastai sunku atrinkti galus, kai programa nesusvietiškiausiais būdai būna išprievartauta ir nepasiduoda net elementariam redagavimui. Kai kurie autoriai konsultuojasi su notacijos ir notacijos programų žinovais, kurių, beje, Lietuvoje ne tiek ir daug.
Vėl grįžtu prie notacijos kultūros. Šiandien iš esmės aktualu tik natos trukmė ir aukštis. Visa kita laikoma nebesvarbiu. Konkurencijos iš esmės nėra, nes mes šiandien nekalbam apie kokybę, o tik apie pinigus, kuriuos reikia pasidalinti kuo artimesniame rate. Yra koks nors projektas. Kažkas jį laimi. Kas jį įgyvendins - kokybės prasme nesvarbu. Tai draugelių, pusbrolių, tėčių ir dukrų ratelyje pasidalijama, kad "darys aranžuotes", kas natomis rūpinsis ir t.t. Reikia pavyzdžių? Ko verti vien įžymiosios D. Bilevičiūtės "projektai"! Iš tos pačios serijos klausimas, kas rašė liaudininkų natas... Šiandien atrodo, kad viską gali bet kuris nors truputį pažįstantis natas ir pakūręs kompiuterį.
Lietuvoje natų leidyba neturi perspektyvos. Visų pirma komerciniu aspektu. Tai ką parašo ir išleidžia po mūsų dangum mūsų brangieji kompozitoriai, yra minimalūs sponsoriniai tiražai. Šitas natas, kokios jos vertingos (aš čia visai be ironijos) bebūtų, platinti ne namie komercine prasme neįmanoma, nes nėra reikiamo prekinio leidybinio ženklo - leiblo. Ugdyti engraverius, redaktorius, kelti jiems reikalavimus tiesiog nėra prasmės. Rankraštines natas paruošti leidybai nėra kažkas sudėtingo. Tiesiog reikia viską deramai suredaguoti ir vizualine prasme išdėlioti. Tačiau... Net ir dirbant kompiuteriu reikalingas ne vien notacijos žinojimas, tačiau ir estetinis supratimas, muzikantiška pajauta, kad iš tų natų pačiam groti norėtųsi. Va čia giminės prie kompiuterio dažniausiai daro meškos paslaugą. Apskritai, kaip ranka, taip ir kompu profesionaliai rašantis engraveris privalo būti formoje. T.y. dirbti sistemingai, o ne priešokiais, kad neprarastų pojūčio. Net ir labai raštingi žmonės "iš šalies", dažniausiai būna prasti engraveriai.
Dar vienas dalykas. Šiandien kompu natas rašo visi, kas netingi. Mokytojai rašo savo kvalifikacijos kėlimo metodinius darbelius - segioja pele natytes, neturėdami žalio supratimo kaip su jomis toliau elgtis ir pan. Anksčiau buvo paprasčiau: jei rašai kaip su vištos koja, prašai ar samdai tai galintį padaryti kvalifikuočiau ir dailiau. dabar gaji nuomonė, kad kompas "viską gali", o jei jau surinkta kompiuteriu, tai iš vis nekritikuotina. Jau čia esu rašęs, kad Z. Liepinšo "Katedrą" grojam iš natų, kurios parašytos Cubase (kažkuriuo iš pirmesniųjų VST) ir išgautos gana originaliu būdu: sekvenseryje padaryta garsinė aranžuotė, kuri paskui tiesiog atspausdinta natomis! Be jokių redagavimų! Po keletą instrumentų vienoje eilutėje! Mums sako: o ko šiaušiatės? Natos RAŠYTOS KOMPIUTERIU! Va tokia va pas mus natografinė kultūra... Apskritai tai čia neišsemiama tema, tačiau matyt dar turime kiek suaugti, kad baigtume kaip mažvaikiai džiaugtis kompu, o parūptų ką ir kaip darome, kas tai gali daryti ir kam už tai verta mokėti, nors ir nedidelį, tačiau visgi pinigėlį.

**Rimas G.
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
Gintas T. (IP Logged)
April 12, 2007 11:08AM

Jo. Su Rimu negalima nesutikti. Tai apie tas liaudininkų gaidas, kurias tas kas rašė tikriausia šitam forume nesilanko. Tačiau kiek girdėjau neblogas "babkes" gavo už taip vadinamą darbą. Bet svetimų neskaičiukim... Tai tenai toks elementariausias dalykas, kaip partijos atskiriems instrumentams rašomos dvigubos gaidos(pvz. 1ir2 birbynės vienoje penklinėje, smuikai irgi)Tai apie kokį patogumą muzikantams galima kalbėti. Apie teisingą lygų sudėliojimą net kalbos negali būti.. Vien žo... grajykit kaip kas mokat. Vot tep.
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
Lzutab (IP Logged)
April 12, 2007 01:13PM

Ka as ir noriu akcentuoti,geru natografu nereikia, reik pigiu. Tai mane labiausiai erzina. As manau, kad cia yra pinigeliu plovimas ir kitaip nepavadinsi. O sis pvz pamokantis ir akivaizdus faktas kaip neturetu buti.Idomu kaip ilgai tai tesis?
Gal kas zinot ar yra kokia natografu draugija, klubas ar dar kas nors, kur bandoma spresti, esamas problemas? Ar cia atskiru leidyklu reikalas? O gal viska i "savas rankas" pasieme kompozitoriu sajunga, LMIC ar Kulturos ministerija?
Negi apie natografija kalbama, ir tai ne apie viska, tik siame forume? Kas galetu paaiskinti? O gal (Admin'as) galetu i si foruma pakviesti kompetetingu asmenu, kurie visa tai galetu paneigti ir paaiskinti kokia situacija yra is tikruju? Ar surengti koki "uzdara" vakareli (jei tai ieina i jo pareigybes:])?



Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
tilva (IP Logged)
April 12, 2007 01:36PM

"Ka as ir noriu akcentuoti,geru natografu nereikia, reik pigiu. Tai mane labiausiai erzina. As manau, kad cia yra pinigeliu plovimas ir kitaip nepavadinsi. O sis pvz pamokantis ir akivaizdus faktas kaip neturetu buti.Idomu kaip ilgai tai tesis?"

... O pigūs bus tol, kol egzistuos studentija ir giminės.
Pirmiesiems, gi, negręsia patekti į "Raudonąją knygą" (jie kaip skėriai...), o antrieji - Lietuva juk švogerių kraštas.
Taigi...???

(galvojau, kad susilaikysiu nuo šios diskusijos... Bet vat... Neišėjo...
Sorry...)



Edited 1 time(s). Last edit at 04/12/2007 01:53PM by tilva.
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
**Rimas G. (IP Logged)
April 12, 2007 03:15PM

Lzutab,
Pamiršk apie "kompetentingus asmenis". Pirmiausia dėl to, kad natų leidyba nėra prioritetinis nei Kultūros ministerijos, nei LLKC, nei, Kompozitorių sąjungos, nei, pagaliau, LATGA-A reikalas. Valstybiniu mąstu tai yra DZIN. Niekas oficialiai už tai neatsakingas. Bet taip ir turi būti. Kiek žinau, dauguma "viduriniosios" ir iš esmės visi "jaunesniosios" kartos kompozitoriai patys renka savo tekstus. Ar jie iš tikrųjų sugeba užrašyti tai, ką sugalvojo - jų galvos skausmas, kaip ir promotion. Tiek čia, tiek ir plačiajame pasauly. Bet kuris "užsieninis " leiblas pirmiausia stengiasi izoliuoti savo potencialų konkurentą. Reiškia geriausiu atveju jie gali išleisti vieną-kitą pavyzdėlį "lietuviškos produkcijos" su savo leidyklos prekiniu ženklu, jei kūrinys pasirodys komerciškai vertas dėmesio. Visas likęs "platinimas" per asmeninius ryšius, dykai siūlant paruoštą produktą. Pvz. po pavykusios premjeros sakykim O. Narbutaitės gabalas, sukurtas kokio nors pakankamai žymaus festivalio užsakymu, kokioje nors "firminėje leidykloje" gali būti išleistas padoriu tiražu, tačiau jei tai bandytų platinti kas nors iš lietuviškų leidėjų, niekas knygyne net nepakeltų nuo lentynos.
Dar kartą kartoju: pigūs, o tuo pačiu ir pačios žemiausios kvalifikacijos perrašinėtojai pas mus ir tėra dar šiek tiek reikalingi, nes Lietuvoje jau įprasta, kad NATOS NIEKO NEKAINUOJA! Paradoksas, tačiau net ir tuo atveju, jei kserokopija kainuoja brangiau už leidybinį originalą, pas mus yra ne perkama, o KOPIJUOJAMA! Kanceliarines priemones nurašyti daug paprasčiau, nei sumokėti už leidinį ar intelektualias paslaugas. Taip pat galima sumokėti bet kokią sumą už siuntimą paštu abejotinios grafinės vertės natų komplekto kopijavimui - ir tai bus visiškai teisėta, jokie revizoriai nesikabins. Jei užsakusi engraveriui - kur konkursas ir t.t. Konkursas automatiškai duoda žalią gatvę žemiausiai kainai.
Niekada iš principo neskaičiavau svetimų pinigų, tačiau iš tam tikrų nuomonių ir nuogirdų žinau, kad, kai aranžavimas ir natų rašymas vyksta "uždarame rate" (t.y. kai persiskirstomi pinigėliai, skirti kažkokiam projektui, laimėtam kažkokios grupės) honorarai tampa apie tris kart didesni, nei vykdant normalius užsakymus, kai pvz. skambina iš vakaro ir sako, kad "reikia jau rytoj iš ryto". Įdomu tai, kad tuos honorarus ima žmonės vos ne pirmą kart gyvenime darę panašų darbą. Čia kai kas gali ginčytis: duokim jaunimui kelią, lai būna sveika konkurencija ir t.t. Tačiau, kai išgirstų rezultatą, plaukai šiaušiasi. Organizatoriams nelieka nieko kito, kaip nekompetenciją pridengti "kūrybinių ieškojimų" vualiu. Gali ieškoti kiek tinkamas, tačiau produktas yra produktas. Juk prie torto niekada nesega instrukcijos, kad žinotum, jog tai turėjo būti skanu. Neskanu - pats durnas, atseit.
Iš esmės mūsų sistema net ir prieš "pigius perrašinėtojus" kompu. Nes jie, įgavę kvalifikacijos gali subrangti. Tiesa, vėliau jiems (pabrangusiems ir praregėjusiems) gali pasirodyti ir visiškai beprasmis toks Sizifo darbas. Todėl šiandien "ant Lietuvos" populiariausi suvargę žmogeliai, krapštantys kaip su vištos koja sunkiai įskaitomus su aibe klaidų natų tekstus, nes jiems pirmiausia galima pasakyti: tu nemoki rinkti kompu, reiškia... nieko nekainuoji. O kompu renkantys taip pat nereikalingi, nes jie.... Aišku, tai absoliutaus ubagų krašto logika, tačiau taip yra, deja.
Bijau, kad neklystu manydamas, jog jei vieną gražią dieną Vilniuj Brode atidarytų natografijos ofisą koks šarlatanas iš užpelkio, tuoj kaip mat požiūris pasikeistų ir pultų visi kas gyvas urmu. "Ką, tu neperrašinėji pas maestro Džimį? Fui, koks žemlygis..." Kodėl šarlatanas? Todėl, kad kiek iki šiol girdėjau užsieniečių "metodinių seminarų" ir panašių akcijų tuo klausimu, tai viskas metodine prasme buvo žemiausio lygio. Geriausiu atveju pažodiniai help'ų vertimai. Jie galvoja, kad mes visiška pelkė, o mes, kad ten tik proto bokštai.

**Rimas G.
Re: Natografija Lietuvoje - kas tai?
Lzutab (IP Logged)
April 12, 2007 05:05PM

Nenoreciau sutikti su tuo, kad valstybiniu mastu tai yra dzinn. Pasaulinio lygio parodos yra nedzin. Kas kita kaip mes ten (Frankfurto mugeje) atrodom. Pries kelis metus buvom apsijuoke kaip reta del savo nemoksiskumo, bet pirmokams atleistina. Deja siemet neskaiciau jokiu atsiliepimu, todel negaliu nieko komentuoti, o pats nebuvau.
Del natografu ofiso Brode as abejoju, nors jo uzuomazgos, seno “sukirpimo” jau stovi senokai http://www.muzikosbarai.lt/index.php?id=9 :)
Studentai yra studentai, jie tokie ir turi buti, tai lakmuso popierelis. Jie puikiai supranta rinkos desnius. Jei vyresni dirba uz skatikus, studentas velniui duse parduos, bet gaus zymiai didesnius honorarus ir ne Lietuviskais pinigeliais. Siu laiku studentija Lietuvoje – progresuojanti, tai ne tie laikai, kad tik i Lenkija, VDR ir Bulgarija kelias buvo atviresnis. As uz juos, tai ne pigi darbo jega, tai jau JEGA!
Na, o Lietuva ir bus Lietuva, ir puikuosis gimines siame kraste. (Kaip poetas :) )
Kiek kompozitoriu, atlikieju jau svetur, visi iesko kur geriau, nes Lietuvoje neturi giminaiciu, o pripazinimas po mirties – atgyvena.
Natografas svetur taip pat turi didesni pasirinkima, juolab, kad darbo yra uztektinai. Tvarkingas, planingas darbas su tiksliom datom ir normaliu uzmokesciu. Norint pasipinigauti, gali per vienam kuriniui skirta perioda, padaryti kelis. O ne taip, kad “natos buvo reikalingos vakar”. Jei tu esi engraver’is, tai ir gauni kaip engraver’is. Jie moka uz darba, jie rupinasi, kad darbas butu kokybiskas, todel tau padeda, isaiskina kokio rezultato jie nori. Ir jei tu tai padarai, tu esi komandos narys, pergyvenantis del rezultato. Pas mus iki tokio bendravimo dar toli grazu, bet tai yra uzkreciamas ir pamokantis pazvyzdys.
Nemanau, kad siuo metu nera darbo natu rinkejams, jo buvo, yra ir bus, gal ne visiems ir ne uz labia didelius honorarus. Sunku kai jo nera, tuomet ir entuziazmas silpnas padejejas.
Sorry, only registered users may post in this forum.