midiaudio logo

Sibelius 5

tilva (IP Logged)
June 11, 2007 02:27PM

Pasirodė nauja versija!!!

Jei kam įdomu - http://www.sibelius.com/home/index_flash.html ...
Re: Sibelius 5
**Rimas G. (IP Logged)
June 11, 2007 09:39PM

Teisingai kažkada pastebėjo Tadas Šileika: Sibelius "finalėja", o Finale "sibelėja". Va, ir Scroll View atsirado (tiesa, perkrikštytas į PANORAMĄ). Ir nustatymai, primenantys Human Playback ir t.t. Žiauriai neturiu laiko blusinėti, tačiau atrodo tikrai solidžiai.

**Rimas G.
Re: Sibelius 5
Gintas T. (IP Logged)
June 12, 2007 04:15PM

Ačiū,Tilva. Tuoj mes ją pačiupinėsim.. Tuoj.tuoj...:)
Re: Sibelius 5
Tadas* (IP Logged)
June 14, 2007 01:39PM

Sveiki,
Netyčia (ieškodamas engraverio plugin'ų) ir as pastebėjau šią "naujove". Jausmai- dviprasmiški... pirmas klausimas- ar Sibelijų vis dar tebekuria muzikantai? (sena sib ir finale karo teorija). Dėl šio teiginio kyla abejonių, nes Scroll View galėjo juk atsirasti ir antrojoje versijoje (Finale jau seniai turėjo), Defoltų nuo 3 versijos taip ir nesutvarkė (Finales natos automatiniame režime atrodo geriau dėl vienos labai paprastos priežasties- logiškai sutvarkyti tarpai tarp natų pvz. finalėje po natos tarpas = x tai po natos su tašku tarpas = x+(x*1/2) ,o sib‘e po natos su tašku tarpas = x+(tarpas po taško) vizualiai - finale programoje, jei taktą sudaro šešios ketvirtinės ar keturios ketvirtinės su taškais takto dydis nepakis kas darosi Sibelijuje? o kaip skiriasi sveikosiomis ir smulkiosiomis natomis užpildyti taktai? žinoma sib‘ę galima nustatyti įvairius defoltinius atstumus tarp natų, bet tie taškai….
Dar vienas žudantis momentas – taip iki galo ir nesutvarkytas dynamic parts: jei partitūroje ant vienos eilutes kabini kelias partijas, o vėliau jas reikia išskirti ir dar paruošti keliuose transponuose tai turi eiti aplinkiniais keliais (iš meniu dingo extract parts).
Kitas nesusipratimas- nuo pirmos versijos nesutvarkytos lygos – jei natų koteliai žiūri į skirtingas puses tai „slūra“ vis vien teks stumdyti rankiniu būdu. Gerai, kad bent jau dinamines „šakutes“ sutvarkė (naujoje eilutėje nebelieka šiukšlių, kurias reikėtu rankiniu būdu stumdyti.
Reference book (matyt pastarąją ir kuria muzikantai) vis dar pilnas patarimų kaip „apeiti“ programą. Asmeniškai man, tokie patarimai rodo programos trūkumus, ir tingėjimą juos spręsti.
Naujoves pagirtinos- man dar patiko, kad pagaliau galima normaliai sutvarkyti titulinį puslapį, įterpti tuščius, “špargalkių ruošimas“ , tik va baiminuosi, ar tik neatsitiks taip kaip su Microsoft ofisu – galimybių daug, o kaip jas surast? (pvz. mikseryje – reset sounds), ar nepraras programa paprastos logikos? Juk ankščiau užtekdavo tik perprasti programos filosofiją, dabar gi reikia įsisavinti kiekvieną momentą atskirai (kas naujiems vartotojams tolygu naujos kalbos išmokimui).
Asmeniškai norėčiau, kad Sibelius pirmiausiai gerai sutvarkytu automatizacijos procesą (kad nebereiktu galvot kaip apeiti programą), filtrus (jie labai padeda, bet trūksta kompleksinių sprendimų) ir įgautu geresnių engraverio savybių.
Ši programa man vis dar priimtinausia, bet jei ji ir toliau leis naujas versijas stengdamasi „įtikti“ platesnei rinkai ir netaisys minėtų klaidų, manau teks rimčiau pagalvot apie alternatyvas.
Re: Sibelius 5
**Rimas G. (IP Logged)
June 14, 2007 08:25PM

Sprendžiant iš Tado* komentarų, Tiek Finale, tiek ir Sibelius su kiekviena versija plėsdami technologinių galimybių arsenalą, tose lenktynėse ima dusti. Silpnos vietos neištaisomos iki galo, o naujos galimybės neatsveria senų trūkumų. 2007 Finale padarė visgi, gal ir nusižiūrėjusi į Sibelijų, stiprų žingsnį su partijų priršimu prie partitūros. Finale 2007 privalumas tas, kad pasidarius vieną kartą šabloną ir jį atidirbus iki tokių smulkmenų, kaip pvz. kelių partijų iš vienos partitūros eilutės filtravimas į atskiras partijas, tolesnis darbas pasidaro pakankamai ekonomiškas laiko ir darbo sąnaudų požiūriu. Tiesa, tas partijų išskyrimas turi nemažai bagų, pvz. dažnai dėl neaiškių priežasčių nenori rodyti Multimeasure Rests, tačiau tai nesunkiai pataisoma išektsragavus partijas. Juk vistiek galutiniam varijantui reikia redaguoti, kad nebūtų atsitiktinių grafinių nesusipratimų. Iš esmės logika viena: kuo tvarkingiau įvestas tekstas, tuo mažiau reikia redaguoti partijas, tačiau peržiūrėti vistiek būtina. Kad iš partitūros tiesiai į printerį - svajuko dramblionė. Pagaliau vargu ar to ir reikia, nes kiekvienas gabalas savaip unikalus. Sumaketavus pagal absoliučius standartus aklai patikėjus automatu, vistiek negausi grafiškai gero produkto. Nors daugelis rašančių iš programų tikisi būtent to.
Tai taip ir išeina: formaliai Finale sibelėja, Sibelius finalėja, tačiau vienas kito neatstoja visu 100 proc., nes ten, kur atsilieka vienas nuo kito, atstumas per laiką atrodo, kad nemažėja.

Apskritai vienas iš esminių dalykų, kas mane sulaikė neprėjus prie Sibo, nelankstus maketavimo procesas, penklinių makalavimas pele ir t.t., nors Finale trūkumai buvo mažumą ir užknisę. Dabar, kai jau Finale įvaldyta, pritaikyta savo reikmėms ir stiliui, susikurta sava shortcut'ų sistema, vargu ar kita programa padarytų pagadą. Nežinau kaip Sibelius 5, tačiau Finale 2007 turi dar vieną didžiulį privalumą: neribotą skaičiumi 16 MIDI kanalų kiekį, kas leidžia visavertiškai naudotis net ir didelių partitūrų playback'ais.

Žinoma, negalima lyginti požiūrio žmonių, kuriems notacijos programoje pakanka dirbti su keleto eilučių partitūromis ar klavyrais. Jų reakcija, darbo pobūdis ir poreikiai kiek kitokie, nei tų, kurie turi reikalų su didelėmis partitūromis. Štai čia aš renkuosi tik Finale, nors labai būtų šaunu, kad su laiku joje atsirastų funkcija panaši į Sibo "Focus on Staves", kad būtų galimą zoominti ne visą partitūrą, o tik tam tikrą plotą, pažymėtą pele, o padirbėjus jame be problemų grįžti atgal. natų perrašinėtojams vėl matyt savoje specifikoje kažko norėtųsi. Pvz. didesnių galimybių ir lankstesnio Expression Tool grafinio redaktoriaus. Tai ypač padėtų dirbant su šiuolaikine notacija, kur kartais daugiau piešinių, nei natų ir t.t.
O šiaip iš pirmo žvilgsnio man Sibelius 5 pasirodė labai simpatiškas ir pasolidėjęs. Su tuo ir sveikinu programos naudotojus.

**Rimas G.
Re: Sibelius 5
*Donatas (IP Logged)
July 10, 2007 11:02PM

[center]Sibelius 5- visiškas fiasko[/center]

Kuo toliau, tuo labiau stebiuosi, kad notacijos programos tampa nebe profesionalus darbo įrankis, o barškaliukas vaikams žudantis fantaziją ir išmonę. Nieko sudetingo sukomutuoti programos sekvensorių su mano skoniui šleikštulį keliančiu sunkiasvoriu GPO.
1. Kur šiuolaikinės notacijos pvz. aleatorikos įrankiai?
2. Kodėl negalima kaip Finalėj pastumti natos kur nori?
3. Kodėl viskas talpinama į taktus, o takto brūkšnys eina per visą puslapį. Takto brūkšnio neina stumdyti atskiram stav'ui kur nori.
4. Ta panorama senam sibelistui visiškai nereikalinga. Aplamai, rašyti panoramoje yra įdinga, nes norint pateikti dirigentui partitūrą reikia iš naujo tvarkyti puslapius.
5. Tie ideju lapukai... jei neturi, ideju jokie lapukai nepades.

Susidaro įspūdis, kad Sibelijaus kūrėjai visiškai neskaito forumų, kuriuos patys sukūrė. Į rimtų profesionalų prašymus visiškai nekreipiama dėmesio.

21 amžiaus kūrėjai stumiami į 19 a. Rimčiausi šiuolaikinės muzikos puoselėtojai vėl perėjo prie popierinės partitūros ir plunksnos.

Nuvylė sibelius.

Vienintelis geras dalykas-komutacija su VST. Tadai, ar kada girdėjai kaip skamba QUANTUM LIBRARY SILVER EDITION varis? O cia dar tiesiai per sibelijų. Gaila tik interfeisas labai nepatogus.

Na, dar pakrapštysiu tą 5-tą. Gal visgi rasiu ką gero.



Edited 1 time(s). Last edit at 07/10/2007 11:03PM by *Donatas.
Re: Sibelius 5
**Rimas G. (IP Logged)
July 11, 2007 09:47AM

Donatai,
Dėl šiuolaikinės nelimituotos notacijos esi visiškai teisus. Nei Finale nei Sibas tam nesuteikia universalių galimybių. Faktiškai reikia viską "piešti" pačiam. Apie Sibą šiuo aspektu nieko negaliu konkrečiau pasakyti, nes nesu tiek giliai rakinėjęs, tačiau Finale visi nestandartiniai notacijos grafikos dalykai sprendžiami gana sudėtingai. Tačiau nėra taip, kad apskritai nieko negalima nuveikti. Galima importuoti grafiką, galima daug ką piešti, slėpti, rodyti, keisti ir t.t. Apskritai tai, kas vadinama "šiuolaikine notacija" yra pakankamai keblus dalykas. Vos ne kožnas kompozitorius "piešia savo žemėlapius" ir tik savo susigalvotu būdu. Tai laikoma kūrybinio braižo ar stiliaus atributu. Šiuolaikinėje notacijoje iš esmės nėra aiškios tvarkos ir kanonų. Nebent tik sektini pavyzdžiai. Jei tai nesusisteminta, o juo labiau didelė dalis kuriančių realiai bet kokią egzistuojamčią sistemą laiko pirmiausia atgyvena, kaip tai suprogramuoti notacijos programose, kadangi programavimas iš esmės ir yra sisteminimo darbas? Gal tada reiktų naudotis tiesiog piešimo programomis, kurios grafiškai, suprantama, kur kas lankstesnės. Gal tik bėda, kad neturi playback'o. Tačiau aš taip pat sunkiai įsivaizduoju, kaip priversti pvz. Finale bent jau priimtinai pagal užrašymą groti sumanytą aleatoriką. Takto brūkšnių, bent jau Finale, galima nesunkiai išvengti. Galima susidėti ir savus kur tik nori ir kaip nori. Tiesiog reikia šiek tiek pažinti programą ir jos galimybes. Apaskritai daug kas galima, jei tik nesivadovauji nuostata, kad kompas viską pats turi padaryti už tave.

Kita vertus, gal kada atsiras ir ekstremalios notacijos programa. Reikia tiesiog, kad kartą vienam netradicinės notacijos kūrėjui, turinčiam programuotojo patirtį, nusibostų esamų programų "neįgalumas" ir jis parašytų tokią versiją, kuri leistų viską paversti grafika vien tik pagalvojus ir nuspaudus kokį stebuklingą šortkatą. Utopija? Maybe. Tačiau gal tik šiandien.

Finalėje natą gali stumti kur tik patinka. Čia ne problema. Tiesiog reikia geriau pažinti programą ir jos įrankius. Jei nori, be problemų galima parašyti nors ir 1/64 ar dar ką bet kurioje visiškai tuščio takto vietoje.

Takto brūkšnys visose notacijos programose yra tam tikras atskaitos taškas, sisteminė atributika, kaip ir visuose sekvenseriuose, kadangi apskritai bet kuri kompiuterinė programa yra pirmiausiai sisteminis dalykas. Jei jo nereikia, galima be jokių problemų slėpti, nupiešti kitoje vietoje ir t.t. Tačiau sustabdyti playback'e garsą laike jau kiek sudėtingiau, tačiau galima ir tai.

Panorama, arba Scroll View Finalėje yra pagrindinė darbinė būsena. Vien todėl pagaliau ir Sibas įsivedė šį režimą. Kol rašai(kuri) muziką, geriau, kai pašaliniai dalykai (pvz grafinis talpinimas lape ar eilutėje) netrukdo. Tai labai racionaliai galima padaryti paskutinėje - maketavimo - stadijoje. Man pvz. visada trukdė Sibo raktai su visais ženklais ir instrumentų pavadinimais kiekviename "puslapyje". Rašyti "Panoramoje" yra ne ydinga, tačiau progresyvu ir elementariai profesionalu. Paprasčiausiai vien todėl, kad tuo metu, kai dar nežinai galutinio (bent jau grafinio) rezultato nereikia rūpintis tilpo tau kas puslapyje, takte etc. ar ne. Už tave tai vistiek vėliau padaro automatas. Beje, maketavimo automatas Finalėje kur kas efektyvesnis nei Sibe. Be to, jei netinka automato sprendimai, Finalėje tai labai nesunku padaryti reikiamus parametrus įvedus ranka. Sibe tai kur kas problematiškiau. Stumdymas pele dažniausiai tik išveda iš kantrybės.

**Rimas G.
Re: Sibelius 5
*Donatas (IP Logged)
July 13, 2007 01:31AM

Taip taip Rimai

Finale leidybai zymiai geresne "tvarkingesne" programa. Labai gerai, kai skaiciukai parodo tikslia zenklo arba jų grupės vietą. Tas Sibo DEMO labai erzina... Niekas neissisaugoja, net nustatymai. Prisipazinsiu labai nekantrauju padirbet su "normalia" programa. Labai vilioja tai, kad galima issisaugoti VST instrumentu ansamblius ir nereikia kiekviena karta zaisti is naujo.Pasidarei sablona ir pirmyn...
Reikia pripazinti, kad ir natu spacing'as siek tiek geresnis. Kai pagalvoji kokius cūdus su Sibelius 1.1 darydavom, o dabar, kas pradeda nuo Sibelius 5... neribotos galimybes... Reikes orkestrams pasitempt(:P)
Re: Sibelius 5
**Rimas G. (IP Logged)
July 13, 2007 07:40AM

*Donatas Wrote:
-------------------------------------------------------

Labai vilioja
> tai, kad galima issisaugoti VST instrumentu
> ansamblius ir nereikia kiekviena karta zaisti is
> naujo.Pasidarei sablona ir pirmyn...

Vėl gi apie Sibą tuo klausimu negaliu pasakyti nieko, nes tokių dalykų nebandžiau, tačiau manau, kad jokių problemų failą be natų, bet su visais kitais reikalingais nustatymais išsaugoti kaip šabloną. Ten gatavų ruošinių nemažai, tačiau jei kokia labiau nestandartinė unikali sudėtis, tuomet šabloną reikia daryti pačiam.
Šiaip jau man Sibelius 5 demo versija paliko neblogą įspūdį. Iš demo nėr ko daug ir norėti. Juk ten ir nėra išsaugojimo funkcijos. O ir šiaip daug kas turėtų būti apkarpyta. Gerą įspūdį paliko, kad Demo aprūpintas gana išsamiu Handbook'u.

Finale yra nemažai standartinių ruošinių. Be to, jei failą formuoji per SETUP WIZARD, galima instrumentų rinkinį išsaugoti net iš karto - ten yra tokia opcija, tačiau patogiausia tai padaryti atsivertus dokumentą, tačiau dar nepradėjus rašyti. Tada pasidarai visą reikalingą grafiką: pagrindinių užrašų šriftus ir dydžius, importuoji visas reikiamas bibliotekas, susitvarkai, jei tik būtina, Instrument List papildomus nustatymus, pasidarai pradinį layout'ą, jei tai 2007 ir vėliau, susitvarkai visas reikiamas DOCUMENT funkcijas - partijų išskyrimą ir t.t. ir seivini: Save as....Program files/Finale/Templates su atitinkamu failo standarto įvardinimu FTM (Finale Template File) formatu. Visokiem papildomiem teksto tvarkymam: dinamikos lygiavimui, spacing'ui, pauzių skirtinguose sluoksniuose "suvedimui" ir t.t. labai tinka TGTools, tačiau veiksmingesnė ir patogesnė TGTools ne integruota, o pilna "firminė" versija. Jei dar pagrindiniams įrankiams ir operacijoms pasidarai shortcut'us, darbas tampa paprastas, patogus ir operatyvus.

**Rimas G.
Sorry, only registered users may post in this forum.