midiaudio logo

Tremolo Finale2006

aldas d. (IP Logged)
February 04, 2009 12:38PM

Klausimas:
Reikia, drum-set'e, leksteje parasyti tremolo. tai turetu buti toks zigzaginis (vingiuojanti linija) zenklas po natos. Esu rades, ko man reikia, tik tai vadinasi glissando. Kaip padaryti, kad zenklas liktu, o zodzio glissando virs zenklo nebutu?
Is anksto dekoju.
Re: Tremolo Finale2006
**Rimas G. (IP Logged)
February 04, 2009 03:16PM

Jei jau prakalbome apie "vingiuotą liniją", tai pirma reikia išsiaiškinti, ko iš tikrųjų reikia: TRELĖS ar TREMOLO?

Trelė yra naudojama melodiniuose instrumentuose pažymėti greitai (ne konkrečiai apibrėžtai) gretimų garsų kaitai. Paprastai tai žymima "tr" ant natos trumpesniam treliavimui arba "tr" su vingiuotos linijos uodega, kuri natose tęsiasi tiek, kiek reikalinga natą treliuoti. Su FINALE (bet kurios versijos) trelę pažymėti galima dvejopai:
Trumpą - Articulation Tool. Laikome nuspaudę "t" ir click ant reikiamos natos.
Ilgą - Smart Shape Tool. Laikome nuspaudę "t", click ir tempiame "uodegą tiek kiek būtina. Galima palikti ir vien "tr".

Tremolo paprastai reiškia greitą vienodo aukščio natų seką. Būdinga stygininkams. Fortepioninėje faktūroje tremolo vadinama greita skirtingo aukščio garsų seka, tačiau didesniu nei sekundos intervalu. Taip pat analogiškai ši praktika taikoma ir kitiems instrumentams.
Tremolo ypač būdingas mušamiesiems instrumentams. Čia yra tai, ką "liaudiškai" dažnai vadiname slavišku terminu "drob'".
Tremolo pažymėti paprasta:
Articulation Tool.

Laikome nuspaustą "6" ir click ant natos, jei reikia termolo su viena sija,"7" - dviem sijom, "8" - su trim.

Įvairiuose vertiniuose ir "konvertavime" tarp skirtingų kalbų terminologijos pasitaiko visokių kurijozų, tame tarpe ir painiavos tarp "trelės" ir "tremolo".

Jei jau reikia būtinai tempti vingiuotą liniją be užrašo "glissando", pasirenkame Smart Shape Tool.
Ctrl+Click ant Smart Shape Palette klavišo, pažymėto klaustuku. Iš ten pasirenkame vingiuotą liniją be užrašų. Beje, kol nepakeisite, šitam failui, aktyvavus klaustuko klavišą, ši nuostata galios nuolat.

Sorry už "pamokslavimą", tačiau šiuo atveju terminologijoje - būtent dėl "trelės" ir "tremolo" - praktiniame vartojime yra nemažai painiavos. Todėl ir buvo reikalingas patikslinimas. Tiesiog kad susikalbėtume. :)

Sėkmės!

**Rimas G.
Re: Tremolo Finale2006
aldas d. (IP Logged)
February 05, 2009 08:50AM

Aciu p.Rimai. Zinoma, jus teisus. Kazkaip iprasta musamuosiuose naudoti termina tremolo, tai apie termina "trele" visai ir pamirsau..8-)
Re: Tremolo Finale2006
**Rimas G. (IP Logged)
February 05, 2009 09:05AM

DĖl lėkštės - Jūs absoliučiai teisus: tremolo . Tačiau bet kokiu atveju "raštingai" tai žymima ne trelės ženklu. T.y. faktiškai reikia ant kiekvienos natos, jei tai sulyguota, kol tęsiasi tremolo, dar papildomai spragtelti pasirinkus reikiamą skaičių sijų, tačiau jokiu būdu ne tempti vingiuotą liniją. Taip, yra tekę matyti ir tokių užrašymo būdų, tačiau, nors ir suprantamos, tačiau čia tik "privačios iniciatyvos" ignoruojant ar net nežinant nusistovėjusios notacijos. Apskritai, man rodosi, kad vietoje "tremolo" žymėjimai su "trelės" atributika tiesiog susiję su tam tikrom aliuzijom į užrašymo patogumą. "Uodegą" pavingiuoti kur kas greičiau ir patogiau, nei ant kiekvienos natos brūkšniuoti.
Dar vienas įdomus momentas: praktikoje iki dviejų siju tremolo "šifruojamas" ritmiškai, t.y. aštuntinėmis ar šešioliktinėmis. Trys sijos praktiškai reiškia "taip greitai, kiek tik sugebi".

**Rimas G.



Edited 1 time(s). Last edit at 02/05/2009 09:08AM by **Rimas G..
Re: Tremolo Finale2006
aldas d. (IP Logged)
February 06, 2009 11:13AM

[i]Dar vienas įdomus momentas: praktikoje iki dviejų siju tremolo "šifruojamas" ritmiškai, t.y. aštuntinėmis ar šešioliktinėmis. Trys sijos praktiškai reiškia "taip greitai, kiek tik sugebi".[/i]
Siaip viskas lyg ir aisku, taciau mano natose kiek kitokia situacija. Lekstes tremolo reikia uzrasyti tik paskutiniame takte, ant fermatines natos. reikia uzrasyti dinamine banga - t.y. crescendo ir dimminuendo, ir visa tai atliekant ad libitum tempe (nes fermatine nata). Dinaminius zenklus, zinoma uzrasysiu, taciau kiek siju (tksliau bruksniuku ant natos kotelio) tokiu atveju reiketu det? Speju, kad logiskiausiai 3, nors bugnininkas noredamas "isvesti" lekste, pradzioje groje retesniais smugiais, po truputi juos tankindamas(crescendo), ir atvrksciai- retindamas (dimminuendo).
Re: Tremolo Finale2006
aldas d. (IP Logged)
February 06, 2009 11:29AM

Atsiprasau, bet dar vienas klausimelis...
Gedingai jauciuosi, bet nerandu fermatos... :S Kur ji slepiasi?

Oi, jau radau. Atsiprasau:)) Kartais tiesiog truksta, matyt, kantrybes ilgiau paieskoti:))



Edited 2 time(s). Last edit at 02/06/2009 11:33AM by aldas d..
Re: Tremolo Finale2006
**Rimas G. (IP Logged)
February 06, 2009 02:21PM

Taip, tokiu atveju - trys sijos. Tremolo konkretus dažnis apskritai gi natūraliai tiesiogiai priklauso nuo dinamikos :) . Jei nesugalvota kitaip.
Galima sumaketuoti tekstą taip, kad paskutinei fermatinei natai liktų patogiai tiek vietos, kad galima būtų aiškiai ir nesugrūstai surašyti visus niuansus. Vienas varijantų - Measure Tool. Click ant takto brūkšnio manipuliatoriaus ir tempiame tiek ir ten, kur reikia.

Apskritai fermatą patogiausia užkabinti shortcut'u.
Articulation Tool.
F+Click ant reikiamos natos.
Artitinkamai Staccato - S+Click, Akcentas - A+Click ir t.t. Logika - pirmoji termino raidė. Bent jau pagrindinei artikuliacijai. Toliau jau truputį kitaip.

Visus ženklams priskirtus shortcut'us galima pamatyti spragtelėjus, kai atsidaro "Articulation Selection" lentelė. Paryškintos raidės ar skaičiai viršutiniajame dešiniajame kampe kaip tik ir rodo Shortcut'o ženklą.

Nupasakoti - daug teksto, tačiau realiai tai labai paprasta ir patogu.

Dar vienas svarbus niuansas. Laikant nuspaustą reikiamo Shortcut'o klavišą, galima pele "užtempti rėmelį" ant grupės natų. Net ir keliose penklinėse. Tada norima artikuliacija atsiras visoje pasirinktoje zonoje.

Tarp kitko, lygiai ta pačia shortcut'ų "technologija" galima dėti dinamiką arba kitus ženklus iš Expression Tool.

Sėkmės! :)

**Rimas G.
Sorry, only registered users may post in this forum.