midiaudio logo

Dėl softo akustikai

doo (IP Logged)
September 06, 2010 04:33PM

Girdėjau, kad yra įdomių programelių, kurias pasijungus galima susikurti akustiskai tvarkingą aplinką. Tai mitas ar tikrovė? :-)
Gal pasidalinsite kas ką apie tai girdėjęs ar mėginęs?
Re: Dėl softo akustikai
ramil (IP Logged)
September 06, 2010 09:08PM

mitas. dalinai padet gali bet problemos neispres
Re: Dėl softo akustikai
(IP Logged)
September 06, 2010 10:56PM

doo, o ką reiškia prgramėlė, kurią pasijungus galima susikurti akustiškai tvarkingą aplinką ? Gal nesupratau klausimo ? Šiaip yra visokiausių protingų kalkuliatorių, kur nubraižius ar įkėlus AutoCAD'inį patalpos modelį, galima sienas pasidengt medžiagomis ir paskaičiuot sugertis, rezonansus ir pan. Gan neblogai paskaičiuoja, bet gal neteisingai supratau tavo klausimą ?
Re: Dėl softo akustikai
doo (IP Logged)
September 07, 2010 09:23AM

Kiek girdejau yra toks softas. Pastatai mikrofoną, leidi garsą ir kompiuteryje paišo kreives. Vat ir idomu pasidare.
Re: Dėl softo akustikai
doo (IP Logged)
September 07, 2010 09:24AM

Laimiuz, o koks tavo minimas softas?
Re: Dėl softo akustikai
ura (IP Logged)
September 07, 2010 10:13AM

Tai yra tu softu kur pagal mikrafa braizo kreives, bet tos kreives pacios is saves nieko gero neduoda, reikia moketi jas skaityti, o paskui tureti iranga jas koreguot.

Man tai pasirode, kad tu cia kalbi apie toki varianta: Mano pazystamas turi suroundini Yamaha receiveri, tai ten komplekte yra mikrofonas, pastatai ji sedimoj vietoj ir jis pragroja kazkokius garsus ir nustato garso procesoriu kaip reikia. Ar ne?

----------------------
Have you ever heard?
http://www.startfm.lt/ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.174641382578273.33558.100000972361855&type=1&l=0afdbcb510
Re: Dėl softo akustikai
doo (IP Logged)
September 07, 2010 05:00PM

Jau dabar pats susimaisiau. Na o ar nera tokio softo, kad nustatytu ar vokalisto aplinka yra "svari"?
Re: Dėl softo akustikai
(IP Logged)
September 07, 2010 05:05PM

Aaaa :D

Jau aiškiau. Dažniausiai nėra įmanoma pasiekti gero rezultato jei kuris nors iš komponentų prastos kokybės. O komponentų daug:
Patalpa
Garsiakalbiai
Stiprintuvai
Procesoriai
Komutacija
Čia krūvos parametrų - reaktyvinė varža, pereinamojo proceso ilgis, įtampos užaugimo greitis ir t.t.

Kalbant paprasčiau - labiausiai garsą gadina patalpa. Norint tai sušvelninti, patalpoje matuojami keli dalykai - atspindžių kiekis ir rezonanciniai dažniai. Matavimams reikalingas matavimo mikrofonas, notebookas su normalia garso korta ir specializuotas garsinis pistoletas. Statai patalpoje mikrą, šaudai iš pistoleto, impuslą įrašinėji. Toliau neši mikrą į kitą vietą, vėl šaudai. Geram rezultatui reikia apie 10 šūvių. Rezultatus analizuoti galima su... na pvz. http://www.eaw.com/products/software/AcousticTools/index.html
Išanalizavus būna aišku kokius dažnius ir kiek reikia gerti, kad atitiktų normą. Turint matavimų rezultatus galima modeliuoti patalpos akustiką (kokiomis medžiagomis dengti sienas, lubas grindis, kad išgauti norimą rezultatą). Tam dalykui geriausiai tinka http://www.auralisation.de/home/ease40.php
Pasidarius remontą vėl bandom kelis kartus pasprogdint ir pažiūrim ar realus efektas gavosi toks, kaip ir sumodeliuotas EASE. Dar galime kažką pasikoreguoti, bet esmėj patalpos akustika kaip ir baigta. Toliau vežam į vietą aparatą (kolonkes, stipralus ir etc.), statom, kur stovės, jungiam prie kompo, klausytojo (nebūtinai) vietoj statom matavimo mikrą ir žiūrim dažnuminę charakteristiką. Šitam reikalui programų yra gan nemažai. PC platformoje žinau kelias - http://www.rationalacoustics.com/pages/Smaart_Landing_Page, http://www.trueaudio.com/rta_abt1.htm, http://www.wavecapture.com/ ir t.t.
Čia matomi neišvengiami patalpos rezonanciniai dažniai, kuriuos procesoriaus EQ pagalba pakoreguojam taip, kad dažnuminė būtų daugmaž lygi ;) Žinoma sudėtingesnėse sistemose reik žiūrėt ir fazes tarp juostų ir dar gali tekti patalpos geometriją kesti, bet čia jau daug pasakot... :)
Re: Dėl softo akustikai
doo (IP Logged)
September 08, 2010 08:43AM

Dekui Laimiuz, tikrai daug naudingos informacijos man suteikiai.
Sorry, only registered users may post in this forum.