midiaudio logo

Kaip improvizuoti?

Darius_ (IP Logged)
May 27, 2005 12:16PM

Gal kas kas galetut patart nuo ko man pradet mokintis improvizuot? Parashykit nuo ko patys pradejot ar siaip kokiu patarimu. Aciu :)
Re: Kaip improvizuoti?
Kandizijauskis (IP Logged)
May 27, 2005 01:07PM

norint kažką pasakyti, reikia mokėti abėcėlę (t.y. natas), tada reikia dar išmokti ir žodžius, ir, turint ką pasakyti, tiesiog sakyti :)) Improvizacija tai tiesiog būtų analogija tamstos pasakojimui, rašiniui, kalbai, istorijai, atpasakojimui. T.y. tu turi nemažą bagažą žodžių, tikriausiai esi skaitęs net ir knygų, iš kurių gali pramokt gražiai tuos žodžius sudėliot (be "eee.. mmm...nu tipo.. karočia, blia ka aš če norejau pasakit"). Taip ir improvaize - tam, kad galėtum laisvai pasakyti ką galvoji muzikine kalba, turi atlikt namų darbus - sukaupt didelį bagažą muzikinių žodžių, frazių, sakinių, gal net ir pasakojimų :) ir tada jau gali bandyt laviruot skersai išilgai po savo žodyną, ypač jei turi ką pasakyt :)) nes šiaip tai be to bagažo bus tik tuščias natų ieškojimas ir grabaliojimasis "vokrug da okolo" :)
reziumė - mokykis kūrinius, gabalus, rink įdomius muzikontų lick'sus (signatūrinius), tada juos naudok savo muzikoj, keisk savaip :) pridėk/atimk po natą, keisk ritmą, keisk frazuotę... blah blah blah :))
Re: Kaip improvizuoti?
Paragauk (IP Logged)
May 27, 2005 01:11PM

Reiskias taip. Pasiimi pora bulbu, kelias morkas, svogunu, pomidoru, na, dar gali agurka (nedaryk dideles ivairoves is pradziu, nes gali jovalas gautis! ;) ). Na, viska nuplauni, susitvarkai ir pradedi improvizuot - dedi viena prie kito, mankstini prota is pradziu (galvoji derinius), o po to, kai jau pajusi, kad pasitiki savimi, gali paimti peili ir i darba!


P.s. Zmogus parase forume "Kita", tai kaip supratau jo klausimas su muzikos instrumentais nesusijes, nes konkretaus nieko neparase... Mazdaug "A! Skyrelis "Kita"! Tai cia turbut kulinarines improvizacijos!" :D :D :D
Re: Kaip improvizuoti?
**Rimas G. (IP Logged)
May 27, 2005 05:06PM

Nepažįstu nei vieno solidaus improvizatoriaus, kuris "nenuiminėjo" iš įrašų savo kumyrų grojimo.
Pats primityviausias būdas: pabandykite "sukurti" visiškai naują melodiją pagal gerai žinomos dainelės harmoninį piešinį. Paskui tai pačiai dainelei (nors ir "Du gaideliai") dar vieną, o paskui ir dar vieną naują melodiją. Po keletos dienų atkaklių bandymų pamatysite, kad galite naudodamas tą pačią harmoniją net ir pakankamai nutolti nuo pradinio melodinio modulio. Jei pabandysite pamažu transformuoti ir harmoniją, netrukus paaiškės, kad galima iš esmės "improvizuoti ir naudojant tik vieną garsą (pvz "One note samba") ir t.t. O kiek pasipraktikavus visa tai bus galima daryti ir realiame laike.
O šiaip dar niekas nesugalvojo geresnio būdo tobulinti imrovizacinį mąstymą, kaip blues kvadratas. Rokistams - 8 taktų, jazzmenams - 12 taktų. O apie tai jau galima rasti pakankamai informacijos ir be mano trigrašio.



Edited 1 time(s). Last edit at 05/27/2005 05:08PM by **Rimas G..
Re: Kaip improvizuoti?
**Rimas G. (IP Logged)
May 27, 2005 05:10PM

Tiesa, po Kandzijauskio tekstu pasirašau BESĄLYGIŠKAI!
Re: Kaip improvizuoti?
Siaip ciuvas (IP Logged)
May 27, 2005 09:14PM

dar prie Kandzijauskio norėčiau pridurti - kai moki natas, gamas, reikėtų dar ir muzikos teorijos bent pagrindus (intervalai, diatoninė progresija ir t.t.), nes be to improvizacijai truks ziniu...
Re: Kaip improvizuoti?
**Rimas G. (IP Logged)
May 27, 2005 10:33PM

Jezaumarija, aš apie tai net bijojau priminti, kad nepalaikytų kokiu retrogradu, kuris stabdo jaunimo progresą! Nors "dasiprotėti" gal ir buvo įmanoma.

**Rimas G.
Re: Kaip improvizuoti?
Cerberis666 (IP Logged)
May 28, 2005 06:40AM

Prie viso ta ka isvardino atoretitingi kolegos :D galiu prideti tiek, kad neuzmirsk i visa sita "kose" ideti sviesto, t.y. dusios, nes priesingu atveju tavo imrovizacija bus panasi i gamu grajinima...o kai padrozi is dusios tai nereik galvoti kur cia flanzioleta, o kur dar kazka, viskas eina savaime...:)
Sekmes!
Re: Kaip improvizuoti?
Rami (IP Logged)
May 28, 2005 11:57AM

Ir tai tau uztruks tik metus arba penkis. Ziurint su kokiu pasiryzimu kibsi i darba ir koki pagreiti igausi. Nors kartais idomiems improvizams ir 10 metu nepakanka (idomus=ivairus=neatsibostantis=vis naujas=neatpazystamas=netiketas). Muzikine improvizacija - tai argumentai pasirinkta tema (jei prisipazineji meileje - buni svelnus, jei tra ta ta - tai tra tata)... Zodiu - improvizuok ir busi pirmas.
Re: Kaip improvizuoti?
Darius_ (IP Logged)
May 28, 2005 09:45PM

Suprantu kad reikia po biski kurti sawo lickus, kazka paimti is kitu gitaristu ir t.t. ir wiska lipdyti. Taciau teorija ismanau neipatingai ir manau kad be jos cia nieko nebus. Tai butu tikrai neblogai jei kas nors parasytumet koki gera adresiuka arba pasakytut kur ja galima mokintis. :)
Re: Kaip improvizuoti?
Siaip ciuvas (IP Logged)
May 29, 2005 06:57AM

geriau eik pas rimtą mokytoją. Internete pilna visokių vietų su teoriją pvz čia: http://www.8notes.com/theory/, bet ar tai tau duos naudos? Čia kaip fizikoje/matematikoje, teoriją žinai, bet tai dar nereiškia kad uždavinius spręsti gali :)
Re: Kaip improvizuoti?
inferno (IP Logged)
May 29, 2005 06:32PM

improvizacija tai ir yra toks stebuklas kuri visalaik pagroji nors truputi kazhkaip kitiap:) o svarbiausia ne diatonikos ir natos ir tt o tai kas pas tave galvoje ir shirdy... jei ten nieko nebus tai mokek tu nors uzhsimerkes nesvietishku greichiu gamas sugrot ir akordus ir visishkai tobulai, bet jei neis tas improvizas ish vidaus tai nieko nebus... turi girdet melodija viduj o meistrishkumas tai ka girdi savy pagrot gitara ar trimitu saxofonu ar kokiu tik nori instrumentu. zhmogus kuris aplamai gyvenime nelinkes improvizuoti ir gyvena pagal taisykles manau nelabai sugebes ir muzikoj ta padaryti....
Re: Kaip improvizuoti?
Siaip ciuvas (IP Logged)
May 29, 2005 08:29PM

inferno - na gerai. Turim tokią seką - Cm, Gm, Fm. Dabar pasakyk nuo pradesim dėlioti improvizą? Nuo melodijos galvoje? Ar nuo analizės kokia tonacija, kurie tonacijos laipsniai ir kokia gama labiausiai tiktu kiekvienai funkcijai arba bendrai visoms?
Taip tik atrodo kad profai skaldo iš galvos, bet kaip taisyklė jie pirmiau išsprendžia uždavinį pateiktą aukščiau, ir paprastai jiems tai sekundžių reikalas, o po to kala savo licksus reikalingų gamų rėmuose reikalingose tonacijose.
Taigi mano galva teorija comes first. Praktika - second. O "melodija širdyje" ateis po daug metu teorijos ir praktikos :)
Re: Kaip improvizuoti?
Maryte (IP Logged)
May 29, 2005 10:51PM

Jeigu nori improvizuoti, tai tiesiog reikia pirma kaip reikiant prasigroti (t.y. pramokti groti konkreciu instrumentu), kad nekliutum uz paprastu techniniu dalyku. O tada reikia vis daugiau groti ish klausos ir galiausiai pradet grot, kaip pachiam atrodo. Nors, aishku, koncertiniai profu improvizai bent ish dalies paruoshti buna (jeigu jie ne visishki plugai) - nors kai nezinai, kas gausis, tai dar idomiau.
Re: Kaip improvizuoti?
Sabas (IP Logged)
June 07, 2005 03:27PM

Svarbiausias dalykas, kad apskritai siame forume ziuriu yra daug profu baigusiu pora muzikos akademiju ir izymus jie labai ir dar kritikuoja vos nekiekviena apsilankiusi forume. Cia siaip parasiau nes jau metus skaitineju ir nervai nenesa paprastam zmogeliui norinciam savo malonumui pagroti neimanoma uzduoti klausimo reikia ji butinai papizdavoti.
Re: Kaip improvizuoti?
Kandizijauskis (IP Logged)
June 07, 2005 03:37PM

tokia jau tų forumų specifika.. :)
Re: Kaip improvizuoti?
**Rimas G. (IP Logged)
June 07, 2005 03:47PM

To Sabas.

Na, iš tikrųjų baigiau porą muzikos akademijų ir ką? O man dėl to nė trupučio negėda.
Jei žmonės normalius pasamprotavimus laiko pap..., tada sorry...
Jei mintis, kad muzika dar toli gražu nesibaigia trim akordais (o kartais ir dar mažiau),
Kad lakainčiam save muzikantu visai ne pro šalį nutuokti muzikos rašte,
Kad norint improvizuoti reiktų (suprask - pageidautina) bent jau padoriai valdyti instrumentą...
Visa tai kliedesiai, įžeidimai ir pap...?
Kodėl vairuoti reikia licenzijos, o žmonėms galvas kvaršinti DILETANTIŠKU popsu ne? Juk tai taip pat vyksmas mūsų visų bendroje erdvėje.
Matote, vėl kažką įžeidžiau...
Re: Kaip improvizuoti?
SID (IP Logged)
August 16, 2005 11:32AM

a xz
Re: Kaip improvizuoti?
Cerberis666 (IP Logged)
August 16, 2005 10:06PM

Sabas Parašė:
-------------------------------------------------------
> Svarbiausias dalykas, kad apskritai siame forume
> ziuriu yra daug profu baigusiu pora muzikos
> akademiju ir izymus jie labai ir dar kritikuoja
> vos nekiekviena apsilankiusi forume. Cia siaip
> parasiau nes jau metus skaitineju ir nervai nenesa
> paprastam zmogeliui norinciam savo malonumui
> pagroti neimanoma uzduoti klausimo reikia ji
> butinai papizdavoti.


Siaip normaliam muzikantui ar zmogeliui norinciam pamuzikuoti namuose protingas papy...vojimas ups kritika, eina i sveikata... :D Jeigu zmogu pavadino ziopliu, tai kas cia tokio, jei toks nesi tai irodyk tai savo darbais na, o jei
istikro toks esi, bet turi bent biski savigarbos tai brisk is to ziopliu liuno vel gi dirbdamas ir priimdamas kritika kaip dera :)

P.S. Patarimas (protingas) ar kritika (sveika) nieko nekainuoja, todel reikia tai priimti ir mokytis is to, nes jei kada nors uzlipsi ant scenos gali tekti priimti ant savo galvos daug tusciu buteliu :)

Peace for all...
Re: Kaip improvizuoti?
Ignis (IP Logged)
August 23, 2005 08:10AM

Galite pavaikštinėti po www.activebass.com
svetainę. Bent jau atsiras noras dar daugiau paimprovizuoti.
Sorry, only registered users may post in this forum.