midiaudio logo

Laney CUB10 + tarybines lempos = ?

kwlw (IP Logged)
April 08, 2012 09:23AM

Kas tingi skaityt daug raidzhiu - ish karto eikit prie antro posto.

Kaip daug kas girdejo, yra toks daiktas kaip NOS lempos (New OLD Stock). T.y. nenaudotos, bet ilgus deshimtmechius praguleje lempos, kurias per tranzistoriu karshtine nekurie zhmoguchiai pamirsho/tingejo ishmest (skirtingai nuo nekuriu mano pazhystamu ir giminaichiu, damn!). Burzhujai jas perka kibiriukais pas visokius diedukais ir kisha i savo ampus, stumdo ebejuje ir pan. Ir aishkina, kad jos labai geros visaip. Tuo nesunku patiket, atsizhvelgiant i tai, kad lempu gamyba buvo tolygiai tobulinama, ishmokstama taupyti, ko pasekoje nereikejo deti storesnio ivairiu brangiu medzhiagu (chemikalu, aukso) sluoksnio. Bet butent tie tvirtesni, storesni komponentai yra vieni svarbiausiu faktoriu, kodel dede Fenderis galejo ramiai elektrishkai prievartauti lemputes gamyklinemis apimtimis. Internetas padejo shita suprasti visiems kam reik, ir dabar NOS'ines burzhuishkos lempos (populiariosios) yra brungios.

Bet tuo pat metu buvo tokia nenormali shalis kaip USSR, kuri praktishkai nieko pati nemokejo pasigaminti, o jei ir pagamindavo tai su nesamoningom darbo/medzhiagu sanaudom (2 sovkodrocheriai - ash gyvenau ir TADA, bei turiu gan. gera atminti, galit nesivargint komentuot, nes tema gili ir nesusijus su lempom). Taigi ji kopijavo burzhujus kaip galejo/mokejo. Ta proga deshimtimis milijonu prigamino minetu oldschooliniu lempuchiu kopiju. Ne visos gavosi tikslios kopijos, ne visos po ivairiu pakeitimu - atitiko orginala, t.y. gavosi kazkas nuosavo, bet tai labiau ishimtys. Zhodzhiu turime milijonus post sovietineje erdveje plaukiojanchiu tarybines gamybos lempu. Priesh kelis (5-10) metus - jos nekainavo nieko, dabar, kai internete yra sochiai datasheetu, aishku kas ka atitinka - jos kazkiek pabrango, bet vis dar kainuoja kapeikas.

Bebraidydamas po audiofilinius forumus, netychia pamachiau, kad yra gaminami perejimai preampo lempoms. Tai reishkia i 12AX7 (ECC83) skyle - galima ikishti rusishkas 6n1p, 6n2p, 6n23p lemputes (keichiant ne per perejima - reikia palituot kaitinimo grandine, kas jau intervencija i stiprintuva, o tai sucks, net jei tai ir yra vieno laiduko perlitavimas).



Edited 1 time(s). Last edit at 04/08/2012 10:06AM by kwlw.
Re: Laney CUB10 + tarybines lempos = ?
kwlw (IP Logged)
April 08, 2012 10:01AM

Taigi, nuejau i dirbtuvele (brrr, kaip ten shalta), pasisemiau ish kibiro rusishku lempu, atsirinkau jau minetas 6n1p (nera 1:1 burzhujishko analogo), 6n2p (~ECC83), 6n24p (~E88CC). Amzhius 50-30 metu.
[IMG]http://i142.photobucket.com/albums/r118/kwlw/kolazhiukas.jpg[/IMG]

[b][color=#FF0000]Kishant belenkokias lempas i ampa yra tiesus kelias ji sudeginti[/color][/b]. Na man tai nera labai baisu, nes nors ir nesu kosminio levelio wizardas kaip koks Laurutis, bet turiu pakankamai zhiniu ir igudzhiu sutaisyti ta CUB10. Kad ir kas ten pareitu. Taip dar idomiau >:D<.

Bet visgi pasizhiurim i [url=http://music-electronics-forum.com/attachments/13144d1300228974-cub-10-2009-.pdf]ampo schema[/url] ir lempu datasheetus. Netiketumai - smagiau malonus, bet shiuo atveju ju nera. Akivaizdu, kad lempu darbo rezhimai bus neoptimalus (na 6n2p dar nieko, nes ji itin artimas analogas 12AX7/ECC83), bet nieko tokio :).

Pasimatuojam kelias lemputes (nezhinoma lempa gali trumpinti kur nors vidineje strukturoje, gali buti nutrukes arba uzhsitrumpines kaitinimas ir pan.). Nematuojant yra shansu gaut per nagus, sudegint gitaros nuemejus (na su lanejum nelabai gausis, nes stovi skiriamasis kondikas) ir pan spec efektai.

Truputi pasiknisam su lempos fiksacine vielute ir vualia - vazhiuojam:
[IMG]http://i142.photobucket.com/albums/r118/kwlw/6n2p.jpg[/IMG]

Shiaip NOS'ines lempas sveika butu "pratreniruoti" priesh ijungiant. Net ir mazho galingumo triodus. Tik ne taip zhiauriai kaip transmisijos lempas aishku. Chia jau meistro reikalas, nesiplesiu, bet tam tikra laika, lempa yra pajungiama tam tikrais rezhimais, kad procesai, kurie joje vyksta - veiktu kaip suplanuota gamykloje. Bet kai lempos pirktos po 50ct, tai kazkaip nebuvo nei noro, nei galimybiu (shhaaalta brrr.) lipdytis tam prietaisa. Butu koks 40 metu senumo telepunkenas - gal ir pajudinchiau pirshta. O dabar - shviechia kaitinimas ir gerai:
[IMG]http://i142.photobucket.com/albums/r118/kwlw/6n2p-ev-glow.jpg[/IMG]

Kadangi neturiu galimybiu sugroti kazka idomaus, bei neturiu galimybiu irashyti normaliai (nors mikrafa isijungiau, dali garso ishsisaugojau), tai ispudzhiai ish esmes zhodiniai. Esminis dalykas - rusishka lempa preampe skamba kaip lempa. Normalus lempinis garsas. Uzhskaitom.

6n1p(-ev):
Kaip ir reikejo tiketis - draivo ner. Clean'as grazhus, sodrus, net ishsukus gain rankenele iki praktishkai maximumo. Lempa yra gerokai mazhesnio stiprinimo koef. nei 12AX7. Kas ir jauchiasi. Be to lempute visai ne savo schemoje. Bet skamba. Tarp skirtingu versiju - nelabai pajauchiau skirtumo.

6n2p(-ev):
Shitos pas mane ivairiu konstrukciju ir gamintoju (TSRS - dazhnai skirtingos gamyklos gamino ivairias lempu konstrukcijas, kaip ir pas burzhujus kokie Telefunkenas ir G.E.). Truputi dirbusi 6n2p su "dideliais langeliais" skambejo idomiai, bet taip, ka muzikantai vadina thin. Draivas kazkoks irgi toks juokingas. Gali buti, kad per 50 metu (na gerai 49, 1962 IX menuo) - sedo emisija. Jos prabangesne sesuo 6n2p-ev (ale karine/industrine versija) - sakychiau kiek pasedusi jaunesnes EH 12AX7 (turbut tam pachiam fabrike daryta) versija. Jauchiasi, kad analogas, bet tuo pachiu lyg gaino mazhiau, niuansai kitokie. Bet pilnai vartojama. Draivas net idomus pasirode ir ne ant dzh dzh, o ant plonu stygu. Net uzhsiseivinau irasha.

6n23p:
Audiofilai vertina shita lempechka labiau nei 6n2p, bet gitariniam reikale - smarkiai jauchiasi, kad jai truksta stiprinimo koef. Gaina ishsukus iki galo, ten kur 6n1p dar kazka ale crunchint bande, tai chia praktishkai shvaru :). O shiaip skamba sakychiau labai panashiai kaip 6n1p. Kas nera keista, nes lempute visai ne savo schemoje. Pakeitus aplinka - manau turi nemazhai shansu gitariniam ampe, tiesa lempu gali tekt ideti dvi ten, kur ish esmes pakaktu vienos 12AX7. Ir ju kaina parduotuveje kazkodel 5x didesne nei 6n1p (15lt vs 3lt). Bet pas diedukus vis dar max po lita-du eina :).

Taigi reziumuojant - Laney CUB10, valgo belenka preampe (i fazika kisht lempos nemachiau prasmes), norint sudegint - reikia stengtis. Nors stratlt ir karksejo tipo "Zhiurek, kad dumu nesigautu" ar panashiai :)

Power to the music:
[IMG]http://i142.photobucket.com/albums/r118/kwlw/power-to-the-music.jpg[/IMG]

Tarybines NOS lempos turi savo tona, ir pilnai panaudojamos gitariniuose reikaluose ne ka praschiau nei dabartines made in Russia. Tiesiog amp'as turi buti sudizainintas joms. Turesim omenyje ;).

Samplu nebus, nebent kazkas labai norit ishgirsti randomini stygu barshkinima mano kreivais pirshtais, kai ampas prijungtas prie neizhemintos rozetes (prailgintojas ishvezhtas) ir irashinejama i onbordine AC97 garsaplokshte.

Sau



Edited 3 time(s). Last edit at 04/08/2012 03:36PM by kwlw.
Re: Laney CUB10 + tarybines lempos = ?
stratlt (IP Logged)
April 08, 2012 01:57PM

kwlw Wrote:
-------------------------------------------------------

> Taigi reziumuojant - Laney CUB10, valgo belenka
> preampe (i fazika kisht lempos nemachiau prasmes),
> norint sudegint - reikia stengtis. Nors stratlt ir
> karksejo tipo "Zhiurek, kad dumu nesigautu" ar
> panashiai :)

Kiti sugeba netik dūmus išgauti, bet ir įkaitintos lavos upę, taip kad ne be pagrindo :)

> Samplu nebus, nebent kazkas labai norit ishgirsti
> randomini stygu barshkinima mano kreivais
> pirshtais, kai ampas prijungtas prie neizhemintos
> rozetes (prailgintojas ishvezhtas) ir irashinejama
> i onbordine AC97 garsaplokshte.
Fender vicepresident White prisiminimuose raso kaip jį užknisdavo už sienos Leo Fender brazdinantis su nesuderinta gitara koki tai nauja ampo prototipą :) (Leo Fender nemokejo groti gitara).

Robertas
Midiaudio Ltd.
robertas@midiaudio.com
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1453[/img]
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1964[/img]
Sorry, only registered users may post in this forum.