midiaudio logo

Repeticijų studijos akustika

roswell47 (IP Logged)
September 24, 2011 01:08PM

Sveiki visi! Būčiau dėkingas jei galėtumėte patarti dėl repeticijų studijos vidaus įrengimo. Kadangi patalpa statoma būtent šiam reikalui, tai yra galimybė daug ką pakoreguoti. Iš vienos pusės norisi pasidaryti ilgesniam naudojimui, iš kitos pusės norėtųsi apsieiti be penkiaženklių sumų, nes visgi tai nėra įrašų studija ir nėra aukštų reikalavimų dažninėm charakteristikom. Pagrindinis reikalavimas - norėtųsi kuo aiškiau girdėti visus instrumentus, o kadangi pagrinde grojamas stilius yra "geležis", tai gali būti pakankamai sunkiai įgyvendinamas :) Taip pat gan svarbus faktorius - kuo mažesnis garso patekimas į išorę (norėtųsi turėti galimybę pagroti ir nakties laiku).

Šiek tiek apie patalpą. Tai yra 20 m2 priestatas, išmatavimai maždaug 5mx4m. Grindys betoninės, taip vadinamos juodgrindės. Sienos - karkasinės, iš išorės apmūrytos apdailine plyta. Karkase (einant iš išorės į vidų) 15cm akmens vata, tuomet priešvėjinė plėvelė, tuomet dar 5cm akmens vata. Stogas - medinė konstrukcija dengta skarda, iš vidaus - 20 cm akmens vata ir OSB plokštė.

Žodžiu, norisi panaudoti akmens vatą tiek apšiltinimui, tiek ir garso sugėrimui (bent jau žemų dažnių). Ant grindų galvojau tiesiog patiesti storesnį kilimą. Didžiausia problema dėl sienų. Paprasčiausia gal būtų dėti dar vieną plėvelę ir tuomet dengti kilimais. Dar svarsčiau vieną variantą sienas dengti Isover akustine medžiaga pvz. Ecophon Opta. [url=http://www.isover.lt/products/default.asp?aid=25&bid=27&cid=37&val=1]ISOVER ECOPHON[/url] . Gal teko susidurti su ta Isover produkcija kažkam? Šiaip Ecophon Opta yra skirtas lubom ir jo storis tik 15mm. Tačiau skirtų sienom 40mm Ecophon Wall Panel tiesiog nelabai įperku, nes kvadrato kaina yra 155 Lt., o kvadratų (vien tik sienų) pas mane apie 50 :) Kitas variantas - dengti tuo piramidiniu akustiniu porolonu. Bent nesinori visiškai užsiglušinti, nes yra tekę prisižaisti su per dideliu kiekiu akmens vatos. Gavosi keistas efektas kuomet nesigaudavo taip išdėstyti instrumentų, kad visi vieni kitus gerai girdėtų. Jei kubas būdavo atsuktas tiesiai, tuomet girdėdavosi puikiai nors aštriai, tačiau šiek tiek nusukus į kitą pusę, nesigirdėdavo visai :)

Dar viena problema yra lubos. Nes kiek suprantu, uždėjus OSB plokštę, prarandu bet kokią akustinę naudą iš viršuje esančios akmens vatos. Tačiau kažkokiu būdu tą vatą reikia prilaikyti pakabintą. Ar patartumėte vietoj OSB darytis kokį nors karkasą vatos prilaikymui? O gal yra kitų būdų? Arba gal tiesiog užtektų Isover akustinių lubų ant OSB, tikintis kad žemus dažnius sutvarkys sienos?

Žodžiu milijonas klausimų. Labai norėtųsi kad pasidalintumėte savo patirtimi, patarimais. Nesinori paskui visko perdarinėti iš naujo. Žodžiu būsiu dėkingas už bet kokią suteiktą informaciją :)

T.
Re: Repeticijų studijos akustika
mystic flower (IP Logged)
September 28, 2011 02:55PM

Del garso patekimo i isore -jei desi langus, daryk kelis (minimum 2) stiklo paketus per tarpa, geriau atskiruose remuose, ir dar gerai skirtingo storio stiklai kad butu - patikrinta, lauke bus 'dead silent'. Su durimis tas pats, dvigubos kaip minimum. Neturiu labai daug patirties, bet zinau kad kalbant butent apie garso izoliavima oro tarpai tarp konstrukciju arba skirtingu medziagu sluoksniai veikia geriau negu grynas konstrukcijos uzpildymas viena medziaga (tarkime, akmens vata, kad jos ir daug butu). Del akustikos nzn, tegul pasisako kas labiau nusimano. Neuzglushink visko, ir butinai panauduok medzio kazkiek, siltina garsa. Sekmes!



Edited 1 time(s). Last edit at 09/28/2011 05:18PM by mystic flower.
Re: Repeticijų studijos akustika
roswell47 (IP Logged)
September 28, 2011 05:55PM

Dėkui mystic flower už patarimus. Dar šiek tiek norėjau paklausinėt dėl durų. Šiaip jau planuoju dėti plastikines lauko duris. Neteko matyti kad kas dėtų jas dvigubas. Viengubos padoriai kainuoja (~2000 Lt.), ar tikrai būna dvigubų? Ar tiesiog dėti dvejas duris? Vienas iš vidaus, kitas iš išorės? Dar klausimas ar būna tokių stiklo paketų su skirtingo storio stiklais? Ar tiesiog siūlai vienų durų stiklus daryti storesnius, o kitų plonesnius? Kiek esu pastebėjęs specifikacijose, tai triukšmo slopinimo skirtumas tarp 2 stiklų ir 3 stiklų paketų yra labai mažas. Ten daugiau gal duoda geresnę šiluminę varžą. Ar visgi praktikoje 3 stiklų paketas daug tylesnis? Ir dar gal gali konkrečiai pasiūlyt kas tokias duris užsiimtų pagamint?

T.



Edited 1 time(s). Last edit at 09/28/2011 05:58PM by roswell47.
Re: Repeticijų studijos akustika
mystic flower (IP Logged)
September 29, 2011 03:49PM

Turejau omenyje dvejas duris, vienos atsidaro i lauka kitos i vidu. Kuo didesnis tarpas tarp ju, tuo geriau. Vienos vieninteles durys tokio efekto neduos. Durys butinai su visom tarpinem, su uzlaida, su slenksciu. Aisku, jeigu uzsakineti lauko tipo plastikines duris, tai investicija... nzn kokio lygio to pastato eksterjeras/interjeras, bet viduje galima ir kuklesnes duris sudeti, medines ar faneruotas. Jeigu be stiklu, tai lauke metalines galima deti, jos pigesnes. Del langu - standartiniu sprendimu tokiu pas mus beveik negamina, cia reikia uzsakinet individualiai. Anksciau viena firmele gamino dvieju remu vokiska standarta (viename stiklopaketas, kitame stiklas), db nebegamina. Jeigu nebutina kad langai atsidarytu, galima paciam pasidaryt - statyti stiklo paketus tiesiai i karkasa ant makroflekso, sakykim 3 stikopaketai su keliu cm tarpais, aplink lentelem/apvadais apeiti gausis pigiau. Stiklo paketus uzsakant paprasai kad padarytu skirtingo storio stiklus (4, 5, 6mm) - rezonansiniai dazniai bus skirtingi, dar tarpus padarius skirtingus garsa slopins zhostkai. Vienas paketas ar 2 ar 3 stiklu tiek efekto neduos, cia svarbiausia - tarpai. Del gamintoju, pazistu ju labai daug (turiu reikalu su statybomis), reikia pagalvoti, apskambinti.
Sorry, only registered users may post in this forum.