midiaudio logo

Garso problemos

Kanapis. (IP Logged)
February 10, 2012 05:32PM

Sveiki,
susidūriau su problema elektrinės gitaros. Esmė, kad pradėjau vis labiau naudoti neck nuėmėją, ir pradėjo totaliai nervint tas jo fonavimas. Pagalvojau, kad reikia ekranuot. Taip ir padariau, nusipirkau vario folijos ir išlipinau visą vidų. Bet nepasakyčiau kad padėjo. Fonuoja tiek ant clean'o, tiek kai draivą metu. Kuo daugiau metu garso, tuo žiauriau darsoi, nes radijas garsiai šniokšt pradeda per kubą (čia jau turbūt bėda bėdoje). Dar keli niuansai, kad kai sukinėju tono knopkę gitaroj, ji irgi šnypčia (tik kai nustatytas neck nuėmėjas), ir dar kai liečiu bet kokią metalinę dalį gitaroj ar tai būtų suktukas, ar tremolo 'lazda', pasigirsta trakštelėjimas, nepaistant nuėmėjų pozicijos.. Žodžiu skaičiausi, domėjausi, kas kaip, bet kuo toliau, tuo neaiškiau darosi. Pagal mano kol kas prastą suvokimą čia kalti keli faktoriai kogero, į kuriuos įeina gitaros bėdos, įžeminimo ar net srovės. Negaliu priprast aš prie tokių garso trikdžių. Ką tokiu atveju geriausia daryt?

(:
Re: Garso problemos
kwlw (IP Logged)
February 10, 2012 05:40PM

Jei pokshi liechiant metalines dalis - blogas stiprintuvo izheminimas. Jei neckinis nuemejas single'as - tai normalu, kad fonuoja, ir gaudo kitoki kaka ish eterio. Tam ir buvo sugalvoti humbuckeriai.

Ash pvz. gyvenu tokioje vietoje, kur LR laidine transliacija strojbatu yra sumaniai sulipdyta i antena ir transliuoja man i gitara. Del to su stratu galiu groti tik tarpinese pozicijose ala humbuckeris. Prieshingu atveju tenka dzhiaminti kartu su LR :).

O tu chia ant teliko naudoji neckini nuemeja? Ant teliko gal butu galima megint zhiuret ar teisingai ekranavimas nuemejo padarytas.

Sau

If you scratch surface of any skill - you will find thousands of hours developing it
Re: Garso problemos
Kanapis. (IP Logged)
February 10, 2012 05:51PM

Groju su Godin'u. Bet net juokas ima, kai grodamas neck'u girdžiu fonavimus tokius ganėtinai stiprius, radiją ir dar šiaip visi metaliniai varžtai, suktukai ir dalys priliestos šnypščia kaip gyvatės.. Ai, pamiršau paminėt, kad ir tas jungtukas, perjungiantis nuėmėjus irgi šnypščia. Gal ten su elektronika bėdų yra dar prie to pačio? Žodžiu viskas krūvoj susidėjo... Nepratęs aš prie tokių dalykų, nes visą laiką iki tol grojau su švarų garsą skleidžiančia klasikine gitara, kur garsas tik nuo manęs pačio priklauso, nenuo visų kitų faktorių.. Tai realiai sprendimas koks būtų, grot ganėtinai tyliai arba tik tik įjungus humbucker'į / bridge+neck? :DD



Edited 1 time(s). Last edit at 02/10/2012 06:18PM by Kanapis..
Re: Garso problemos
ebas (IP Logged)
February 10, 2012 07:49PM

O Tu folija su izeminimu sujungei? Ta prasme laida nuo potenso korpuso prilitavai?
Re: Garso problemos
albertas (IP Logged)
February 10, 2012 09:07PM

Nepamirshtam geru laidu. Nzn, gal pas tave ir geri laidai, bet jeigu tenkiniesi gatavais laidais ish lemonos po keliolika litu, tai juos butu verta pakeisti normaliais gitariniais su normaliais dzekais ir taip pashalinti bent viena triukshmu priezasti

________________________________________________________
Ignoruoju postus, kur i mane kreipiamasi daugiskaita (tame tarpe ir PM)
Re: Garso problemos
Kanapis. (IP Logged)
February 10, 2012 09:10PM

Dėkui, kad paklausei, nes apsižioplinau, ir neprilitavau.. Kaip suprantu, tą laidą, kuris yra prilituotas prie visų kitų galų reikia sakysim prilituot prie tremolo spyruoklių laikiklio. Taip? Nes ten tokia krūva laidų į vieną vietą pas mane gitaroj sulituoti yra ir prie tos krūvos yra laidas, kuris išvestas ten link tremolo. Nes iš tiesų, nebuvo ir gamykliškai ten nieko padaryta, tiesiog tas galas paliktas ir kembriku užtrauktas tebuvo..
Re: Garso problemos
laurynas.lt (IP Logged)
February 10, 2012 09:14PM

Taip, teisingai, reikia sujungti. Psigooglink wiring scheme, ten labai aiškiai matysi, kas su kuo kur.
Re: Garso problemos
Kanapis. (IP Logged)
February 10, 2012 09:23PM

Žodžiu iš ties, realizavau faktą, kad totali klampynė ten plonų laidų palikta, gal geriau pusę jų ten perlituot..

Padariau porą kadrų, kaip atrodo šiuo metu:

http://www.part.lt/perziura/bf35c63c89d99c842ff57a54bcafac9a855.JPG

http://www.part.lt/perziura/ba73aa16a17b55b8d94b81a8686917eb446.JPG
Re: Garso problemos
Kantautas (IP Logged)
February 11, 2012 12:45AM

Tos ertmės korpuse ,kur sudėti nuemėjai irgi turi būti ekranuotos.

Kad ekranas veiktų, Visi folijos lapeliai turi būti elektriškai susiję, dėl to naudojama, kaip įmanoma mažiau atskirų gabalėlių, o juos dažniausiai persidengimo vietose pašiaušia švitriniu ir sulituoja (yra ir kitų būdų).

[img]http://www.classicamplification.net/Guitar/Shield_05.jpg[/img]

Ir, kaip jau rašė kiti, ekranas turi jungtis su visos instaliacijos mase (būtinai vienam taške!).
Re: Garso problemos
ilmis (IP Logged)
February 11, 2012 12:49AM

Čia aš vienas girdėjau kad nifiga neveikia tie visi "ekranavimai"? :)
Re: Garso problemos
stratlt (IP Logged)
February 11, 2012 01:28AM

ilmis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Čia aš vienas girdėjau kad nifiga neveikia tie
> visi "ekranavimai"? :)

Aš skeptikas. Naudos yra, bet tiek, kad neverta pastangų. Geresnis būdas jei gitara pigesne su normalia medine baze - pasikeisti visus potencus ir nuemejų switcha i rimtesnius. Tikrai labiau pasijaus. Prastesnius laidelius pasikeisti kur įmanoma... Jei instrumentas pro su vintage nuėmėjais - tada taip jums ir reikia :)) O jei rimtai - jie tokie yra sutverti ir tiek. Kas nori gali keisti nuėmėjus į noiseless, bet aš jau su fonais geriau pagrosiu :) Jei norėsiu seno garso.

Robertas
Midiaudio Ltd.
robertas@midiaudio.com
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1453[/img]
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1964[/img]
Re: Garso problemos
laurynas.lt (IP Logged)
February 11, 2012 12:34PM

Nėra tai mitas. Tiesa, gaila savu laiku nesugalvojau before after įrašyt, bet efektas jaučiasi, kai jungi keletą efektų dažniausiai per kelis gain stage'us. Tada brudai lenda labiau apčiuopiamai. Laidyno keitimas į storesnį, varinį irgi turi racijos.
Re: Garso problemos
stratlt (IP Logged)
February 11, 2012 03:08PM

laurynas.lt Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nėra tai mitas. Tiesa, gaila savu laiku
> nesugalvojau before after įrašyt, bet efektas
> jaučiasi, kai jungi keletą efektų dažniausiai per
> kelis gain stage'us. Tada brudai lenda labiau
> apčiuopiamai. Laidyno keitimas į storesnį, varinį
> irgi turi racijos.


Tie brudai turi savo žavesio, sterilumas ne visada valdo:
http://www.youtube.com/watch?v=pvu7Y91xUKM

Robertas
Midiaudio Ltd.
robertas@midiaudio.com
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1453[/img]
[img]http://forum.midiaudio.com/file.php?0,file=1964[/img]
Re: Garso problemos
ilmis (IP Logged)
February 11, 2012 03:51PM

nustojau dėt to sukt galvą prieš gerus 21 metus :)-D
Re: Garso problemos
Kanapis. (IP Logged)
February 11, 2012 03:57PM

Nu gitara tikrai ne pro, paprasčiausias Godin Session'as, taip ir padarysiu, kaip stratlt sakė, pasikeisiu potencus ir switchą ir rimtesnius.. Dėkui visiem už patarimus.

(:
Re: Garso problemos
kwlw (IP Logged)
February 11, 2012 04:43PM

ilmis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Čia aš vienas girdėjau kad nifiga neveikia tie
> visi "ekranavimai"? :)

Girdejau nelygu supratau. Ekranavimai veikia, bet tik tiksliai taip, kaip jie turetu veikti. Yra tame pliusu ir minusu. Kam ko reikia. Tingiu rashyti, bet jei kam idomu ir kazkas skaitys - galechiau ishdestyt savo mintis/patirti shiuo klausimu.

Sau

If you scratch surface of any skill - you will find thousands of hours developing it
Re: Garso problemos
Kanapis. (IP Logged)
February 11, 2012 07:26PM

Kadangi man aktualu, tai būtų įdomu išgirst patyrusio žmogaus mintis.

(:
Re: Garso problemos
kwlw (IP Logged)
February 11, 2012 09:00PM

Na jei destyt ant pirshtu:

1. Single coil tipo nuemejai yra puikus imtuvai ivairiems elektromagnetinems (EM) bangoms, kurios puikiai sklinda oru, medzhiu. Ju priimos EM bangos (triukshmai) nuo gitaros ekranavimo [b]nepriklauso[/b].

2. Ekranavimas ish esmes skirtas tam, kad ivairus EM prigimties trukdzhiai - mazhiau girdetusi signalo kelyje. Ta reishkia, kad pvz. neekranuoti signalo laidai einantys ish nuemejo i elektronikos ertme - yra visai neblogos antenos. Net jei laidai ir ekranuoti - litavimo vietose ekranas yra pastumtas ir dirba kaip mazhos antenytes. Priimtas signalas puikiai girdisi kai nesigirdi gitaros stygu, ypach su hi-gain stiprintuvais ar pedalais.

3. Tam, kad ekranavimas butu efektyvus - jis turi buti padarytas teisingai. Grubiai tariant pradzhiai tai reishkia, kad jis uzhdengtu visas "antenas" nuo EM bangu. Bet tai dar ne viskas, norint, kad ekranas butu maksimaliai efektyvus - pageidautina ji sujungti taip, kad nesusidarytu kilpu (kurios dirba kaip antenos). T.y. jei vizualiai zhiureti, reikia siekti, kad ekrano elementai kaip ir kiti "zhemes" laidai - sueitu i viena tashka, taip, kaip medzhio shakos sueina i kelma. Paprastai tas tashkas yra potenciometro korpusas. Ekranuojant pageidautina, kad ivairus dangteliai, pickguardas, kurie ishkloti folija - turetu kontakta su vidiniu gitaros ekranu tik vienam tashke. Jei neisheina taip padaryti - reikia, kad kontaktas butu visu plotu. Kantauto duotam paveiksliuke matosi, kad ekranas padarytas vientisas, tvarkingai sulituota, kad nebutu tarpu.

4. Pilnai ekranavus gitara - sakoma, kad garsas shiek tiek keichiasi, del atsiradusio papildomo talpumo. Del ko reikia mest lauk ekranuotus laidus (nera prasmes daryti sviesta sviestuota) ir perdaryti gitaros pravodke i normalu varini laida. Tai dazhniausiai kompensuoja garso pokychius.

5. Jei gitara su humbuckeriais ir girdimi nepageidaujami triukshmai - reikia ekranuoti. Jei nera nepageidaujamu "efektu" - nera ko ten kishti nagus. Visokie skardiniai nuemeju dangteliai - yra irgi ekranai, todel reikia zhiureti, kad jie butu prijungti prie zhemes ir tik viename tashke arba visu plotu, t.y. zhiurint ish elektros puses nebutu skirtingu keliu jai teket.

6. Jei gitara su singlais - tai ekranuoti verta tik tada jei burzgimai ar radijas neishnyksta (ir net neprityla smarkiai) "humbuckerinese" pozicijose, kai singlai sujungti i prieshfaze. Nes tai reishkia, kad eteri gaudo ne per nuemeja, o dar kur nors.

7. Kreivi kitaiski komponentai gali turet irgi kokia nesamone del kurios koks nors potencikas ar nuemeju perjungejas gali buti puiki antena. Kaip rodo mano patirtis - butent elektronikos ertme, o ne nuemeju, buna ivairiu specefektu shaltinis.

8. Grafitinis ekranavimas nera kazkuom geriau ar blogiau uzh folgini (kaip ir varinis uzh aliumini geriau tik tuo, kad lituojasi). Problema, kad su laiku grafitinis ekranavimas gali sutrukinet (kaip ir folginis), ko pasekoje jo efektas gali prapult. Del to atsiradus nepageidaujamiems triukshmams - reikia pazhiuret varzha, skirtingose gitaros vietose. Gal ten jau begalybe :).

9. Kaip jau sake stralt - kazkiek fono yra iprasta, del ko nereikia sau sukt galvos. Visviena triukshmai girdisi tik kai negrojama. Reikia grot tiesiog :). Viska ishgaudzhius - gali nusipjauti ir dalis headroom'o, del ko garsas gali pasirodyti sterilus. Bet jei grojama su hambais, ant didelio geino - kartais buna situaciju, kai su neekranuota gitara - nelabai pagrosi.

10. Jei labai nervina burzgimas, radijos ir pan, o norisi singlu - mano akimis geriausias variantas - stacked humbuckeriai. Nebevisai singlas, bet dar ir ne humbuckeris...

Sau
P.S. Ash nesu labai patyres, visa ka ishsakiau yra mano IMHO, kas gali nesutapti su realybe. Galvokit savo galva.

If you scratch surface of any skill - you will find thousands of hours developing it



Edited 1 time(s). Last edit at 02/11/2012 09:02PM by kwlw.
Re: Garso problemos
Kanapis. (IP Logged)
February 11, 2012 09:19PM

Wow, dėkui Tau už informatyvumą :)

Man atrodo, kad neapsieisiu čia aš be kokio meistro pagalbos..

(:
Sorry, only registered users may post in this forum.