midiaudio logo

Noise gate ar compresor

MASSACRE (IP Logged)
April 25, 2012 02:51PM

Taigi, besidomint tiek noise gate , tiek limiter ar compressor funkcijų skirtumais iškilo klausimas į kurį kolkas nerandu atsakymo, o empiriškai patikrinti taip pat neturiu galimybės.

Grojant ant scenos arba repeticijose neretai gitara fonuoja kai nustoju groti, dėl didelio garso ko gero. Stygų "priglušinimas" ranka nelabai padeda. Gitara ekranuota. Galvojau pirkti noise gate pedala, tam kad išspręsčiau šią problemą. Tačiau dabar pamąsčiau, jog yra du skirtingi triukšmai: 1) tas pedalų sukeliamas zvimbiantis žemas fonas, kurį turėtų sutvarkyti noise gate. 2) aukštas fonavimas, gitaros žviegimas, spygčiojimas kai stygos nėra užgaunamos. :)

Taigi klausimas žinantiems arba norintiems teoriškai pamąstyti - kaip susitvarkyti su antruoju triukšmu? Ar tam reikalingas compressorius ar užtenka ir noise gate pedalo? Noise gate turėtu pagal idėją užglušinti visus signalus esančius žemiau threshold'o ribos, o kompresorius aukščiau. Tai kaip yra?



Edited 1 time(s). Last edit at 04/25/2012 02:55PM by MASSACRE.
Re: Noise gate ar compresor
[kustas] (IP Logged)
April 25, 2012 03:09PM

Tau reikia noise gate pagal mane. Tada galesi ramiai pakelt rankas nuo gitaros. Gitara pradeda fonuot po truputi - t.y. uzdejus ranka ant stygu jos pradzioje nutyla, tada po truputi pradeda fonuot; Tai tuo nutilimo momentu noise gatas ir nusodins signala.

O del veikimo principo - kompresorius pritildo signala esanti virs treshholdo pagal uzduotus parametrus. Noise gate'as - signala, kuris nesiekia treshholdo uzmutina.
__________________

Any Ideas are Welcome
Re: Noise gate ar compresor
albertas (IP Logged)
April 25, 2012 04:05PM

Uzmauk ant grifo minkshta gumuka plaukams tarp nuto ir pirmo ar antro lado

________________________________________________________
Ignoruoju postus, kur i mane kreipiamasi daugiskaita (tame tarpe ir PM)
Re: Noise gate ar compresor
Tadas! (IP Logged)
April 25, 2012 08:21PM

Taip, kompresorius pritildo garsą kuris yra virš nustatytos ribos, bet užtai pagarsina tą, kuris yra žemiau jos. Taigi gaunas taip, kad jis pritildys tavo grojamus akordus, o pagarsins visas nežymias "kliurkas" ir triukšmą. Nesu tiesą sakant girdėjęs kad kompresoriumi kas nors kovotu su triukšmu - jį kaiptik dažniausiai stato efektų grandinės priekyje (prieš visus overdraivus ir tt.) todėl kad jis padidina visus nereikalingus triukšmelius :)-D



Edited 1 time(s). Last edit at 04/25/2012 08:23PM by Tadas!.
Re: Noise gate ar compresor
fiddler (IP Logged)
April 25, 2012 09:41PM

Rekomenduoju ISP decimator pedaliuka.
Re: Noise gate ar compresor
kumpiz (IP Logged)
April 25, 2012 09:43PM

Rekomenduoju uzsukt volume potenca
Re: Noise gate ar compresor
k-hash (IP Logged)
April 25, 2012 11:35PM

Ukiskai taupant babkes galima maziau naudojama pickupa pritildyti labai (mano atveju tai yra neck), o naudojama itin - atsukti pagal skoni. Persijungsi tarp daciku ir bedos nebeliks...
Re: Noise gate ar compresor
Domantas (IP Logged)
April 26, 2012 01:38AM

Maišot skirtingus dalykus - noise gate ir kompresorius yra visiškai priešingi dalykai. Kompresorius pagarsina tylius garsus, o noise gate nukerpa. Šiuo atveju reiktų tik geito, ir tik geitas tepadės.

Kompresorius priduoda mėsos prie grojimo, nes pagarsina tylius garsus (kurie dažnai būna žemo dažnio gitaroj) ir patylina garsius (tai yra dažniausiai pikai, kurie atsiranda dėl atakos). Iš esmės kompresorius apriboja grojimo dinamiką, bet gitaristai dažnai naudoja kompresorių tokiu rėžimu, kuriuo kompresorius dažniausiai nenaudojamas niekur kitur (gitara perkompresuota). Kaip pavyzdį galėčiau paminėt David Gilmour soluškes clean kanalu. Ten gitara kaip reikiant paspausta su kompresorium. Tai duoda savotišką skambesį. Ir šiaip gitaristai keista liaudis, naudoja efektus taip, kaip niekas kitas (pvz reverbą ar chorusą).

Schematiškai kompresorius nuo geito nedaug skiriasi, tik tiek, kad priešingai veikia (vienas virš thresholdo pagarsina, kitas patylina).

Baigiant savo girtą rašliavą galiu pasakyt, kad tau reikia noise gate pedalo. O dėl žemo dažnio fono reiktų pasižiūrėt rozetės įžeminimą



Edited 1 time(s). Last edit at 04/26/2012 01:39AM by Domantas.
Re: Noise gate ar compresor
laurynas.lt (IP Logged)
April 26, 2012 02:14AM

"priduoda mėsos prie grojimo, nes pagarsina tylius garsus"

kurie gitariniai kompresoriai pagarsina tylius garsus?


Autoriui: tau nereikia jokio geito:
1. Dirbk su Volume suktuku.
2. Dirbk su gainu.
Re: Noise gate ar compresor
MASSACRE (IP Logged)
April 26, 2012 08:30AM

Dėkui visiems už nuomones ir patarimus.
Aš ko gero ne taip supratau compressoriaus veikimo principus. Galvojau, kad jis nukerpa triukšmus (panašiai kaip limiteris), kurie yra virš thresholdo tam, kad nebūtų noise peak visokių. Ir primečiau, kad tie spygčiojimai turėtū būti virš thresholdo ;]

Deja abu humbus grodamas naudoju, todėl su jų volume triukas nepadės ;]
O dėl gaino ir volume suktuko, tai gain level mano nėra didelis, sakyčiau vidutinis, o suktuku galima dirbti, tačiau pvz jei pauzė tarp natų yra 2 aštuntinės, tada jau čia reikia itin miklių rankų prisukinėt ir vėl atsukinėt garsą, tai gal nėra nei labai patogu nei labai racionalu.
Albertai, nebandžiau gumytės plaukų dar užsidėt, bet būtinai pabandysiu ;]
Ko gero reiks įsigyti gate pedala kaip ir planavau.

Dar kartą dėkui už patarimus. Kaip visada operatyviai, įdomiai ir kompetentingai. Dėl to ir mėgstu šį forumą.(tu)
Re: Noise gate ar compresor
laurynas.lt (IP Logged)
April 26, 2012 08:34AM

Dar altenatyva. Volume pedalas. Visaip kaip vengčiau gate'ų. Bet čia tik aš.
Re: Noise gate ar compresor
jumbo (IP Logged)
April 26, 2012 09:10AM

Jo, gate'ai gerai kai turimas tik ne per didžiausias baltas triukšmas, Ir iš tam tikro pedantizmo jį imi ir eliminuoji. Taip žiauriai kištis į garsą, kad nukarpyt net stygų ar nuėmėjų parazitinį feedback, ar eliminuot žemo dažnio triukšmą nuo maitinimo šaltinio nėra geras sprendimas. Reik ieškot priežasčių, o ne slėpt pasėkmes :)
Tarp kitko, "žemas dažnis tarp pedalų" - kaip rašai, tai čia greičiausiai miliamperų trūksta jei nuo vieno maiteko jungi.



Edited 1 time(s). Last edit at 04/26/2012 09:11AM by jumbo.
Re: Noise gate ar compresor
[kustas] (IP Logged)
April 26, 2012 09:30AM

Domantai - ta jau rasiau :)

tik cia tai neteisingai, nereikia klaidint zmoniu: "Schematiškai kompresorius nuo geito nedaug skiriasi, tik tiek, kad priešingai veikia (vienas virš thresholdo pagarsina, kitas patylina)" Kaip jau rasiau: "O del veikimo principo - kompresorius pritildo signala esanti virs treshholdo pagal uzduotus parametrus. Noise gate'as - signala, kuris nesiekia treshholdo uzmutina" "

Kazkas minejot limiteri - tai tas pats kompresorius, tik su didele ratio reiksme. Sitam forume rasau jauciu koki 10karta :D

laurynas.lt: kurie gitariniai kompresoriai pagarsina tylius garsus?

visi. toks principas; nustatai treshholda, kompresorius pagal atack, release ir ratio parametrus signala esanti virs tresholdo patylina (is spygliuoto weivo gaunasi labiau deshra :) ir tada pagal atitinkama parametra viska pagarsina, nes gautas signalas turi maziau piku. To pasekoje signala galima pagrsinti daugiau, ir tylus garsai pagarseja.

Paprastai zmones naudoja noise gate arba kill swicha; arba paprasciausiai uzsukt garsa - kas jau buvo mineta. visokios gumutes cia netinka :)
_____________________

Any Ideas are Welcome
Re: Noise gate ar compresor
laurynas.lt (IP Logged)
April 26, 2012 09:41AM

"To pasekoje signala galima pagrsinti daugiau, ir tylus garsai pagarseja."

Na tvarkoje, bet kur čia kompresorius kažką garsina.

Atsakysiu netrolinęs. Visuose gitariniuose kompresoriuose, pats kompresorius nieko negarsina.



Edited 1 time(s). Last edit at 04/26/2012 09:46AM by laurynas.lt.
Re: Noise gate ar compresor
[kustas] (IP Logged)
April 26, 2012 09:58AM

tai tada paaiskink, kaip gitariniuose veikia..? Jei kitiem neidomu - gali i PM :)

Softe, supaprastinus kompresoriaus veikima rankomis butu galima padaryt daug maz taip:

atsidarai audio faila (tarkim clean gitara). Ji normalizuoji - gauni max garsuma be klipinimo. Tada rankomis pereini visa faila tylindamas pikus, kuriu svarioje gitaroje labai daug, nes labai dinamiskas signalas. gerai padirbejes - pazymi viska vel ir normalizuoji - wuolia - signalas pagarsejo be klipinimo ir tuo paciu tylus garsai tapo garsesni. Cia labai supaprastintai. Bet tylus garsai pagarseja. Visiem manau zinomas pvz, kai irasai akustine gitara ar vokala ir labai pasigarsines girdi, kad metronomas lenda. bet aj - gal pranisjot >:D< O suvedinejant ir gerai pakompresavus - metronomas daug labiau islenda ir reikia arba su tuo taikytis, arba perrasyt.

Tai man idomu, kuo gitariniai skiriasi..?
____________________

Any Ideas are Welcome
Re: Noise gate ar compresor
laurynas.lt (IP Logged)
April 26, 2012 10:10AM

"pazymi viska vel ir normalizuoji"

Būtent. Gitariniuose yra atskiras garsumo valdymas, outputui reguliuot. Tad šitą pagarsinimą atlieka muzikantas, o ne kompresorius.

FAQ:
Koks skirtumas?
Neturėtų kilt klausimas, ar yra skirtumas tarp muzikanto ir kompresoriaus bei to, kas ką veikia.

Tai man idomu, kuo gitariniai skiriasi..?
Kai kurie studijiniai turi auto make up gain funkciją, tad šitoj vietoj jau galima kalbėt, kad kompresorius kažką garsina.

Cheers
Re: Noise gate ar compresor
[kustas] (IP Logged)
April 26, 2012 11:04AM

be make'upo signalas taptu tylesnis, negu pradinis. Neteko girdet, kad gitaristas naudotu kompresoriu butent taip - isijungi ir signalas tampa tylesnis, bet pakompresuotas. Nesakau, kad negalima - tiesiog nelabai naudinga mano galva. vistiek kaip minimum susireguliuoji, kad signalas butu bent jau tokio pat garsumo kaip pradinis.
Anyway, cia jau niuansai su kompresoriaus veikimu tiesiogiai nesusije. Peace :)-D
____________________

Any Ideas are Welcome
Re: Noise gate ar compresor
ISG (IP Logged)
April 26, 2012 11:19AM

Gincai del ginco :) Visi kompresoriai vienodi. Galima sakyti, kad kompresorius pagarsina tylesnes vietas, nes pritildo garsesnes. Ty sumazina garsiausio ir tylesnio signalu santyki :) O make upas pakelia visa lygi, kad garsiausia vieta isliktu tokia pat kaip iki kompresoriaus ijungimo. Taigi, pilnai galima sakyti, kad tylesne vieta yra butent PAGARSINTA, o garsesne vieta palikta tokia pat. O gitarinis ar ne gitarinis, tai cia pofik, pakeisti pavadinimai rankeneliu ir tiek... isvis pas mane yra mikseris su kompresorium, tai valdymas apskritai vykdomas su 1 rankenele, bet tai nereiskia, kad kai ja suki keiciasi tik 1 parametras... nesvarbu...
Autoriui: tau reikia TIK noise gate. Jokiu zaidimu su jokiais gainais ir volume rankenelem tau nereikia. Kas atsake tikriausiai nera grojes metalo ar panasiai... Visi metalistai naudoja gate'us... jau geriau naudot mazai geito, ir islaikyti norima distortiono lygi, negu ieskot kompromisu tik del to, kad gitara nefonuotu tarp dainu arba pauzese...



Edited 1 time(s). Last edit at 04/26/2012 11:27AM by ISG.
Re: Noise gate ar compresor
laurynas.lt (IP Logged)
April 26, 2012 02:12PM

Gerai, pasiremsiu pavyzdžiu, gal bus aiškiau.

Tarkim turim čia tris signalo Gain Stage'us.

Pirmas viskas aišku, "preampas". Antras kaip bufferis, po jo stovi 2x 1k izoliuojantys rezistoriai.

Iš po antro stage'o signalas skyla į Outputą ir kitas keliauja keliauja į Compression potenciometrą, kuriuo apribojam signalą.

Dabar šis signalas eina į trečią stage'ą, kuriame nuo grojimo stiprumo skirtingu intensyvumu proporcingai šviečia LED'as, kuris vienam korpusėly yra sujungtas su fotorezistorium, kuris savo ruožtu, nuo šviesos intensyvumo keičia savo varžą (taigi, tai yra potenciometras, tik jį reguliuoja šviesa). Trumpinant, keičiantis signalo intensyvumui, keičiasi fotorezistoriaus varža, o taip reguliuojamas outputas antrame gain stage'e.

O sukant Compression potencą, arba mažinam LED'o šviesą bendrai arba jį išvis tamsų paliekam. Tokiu būdu izoliuojam signalo įtaką 2am stage'ui. Čia nėra jokio tylių garsų garsinimo. Kompresija kompensuojama Outputu.

P.S. Pats geriausias gitarinis kompresorius.

[img]http://laurys.lt/optical.jpg[/img]

[size=large][b]Žiauriai sorry už offtopą. I rest my case.[/b][/size]



Edited 3 time(s). Last edit at 04/26/2012 02:21PM by laurynas.lt.
Re: Noise gate ar compresor
Domantas (IP Logged)
April 26, 2012 03:43PM

http://www.next.gr/uploads/312-b9ab16e18d.jpg

Čia matom, kad LDR tiesiogiai reguliuoja pirmos pakopos Gainą, tas reiškia, kad mažesnės amplitudės signalą pagarsins.

Iš esmės, koks skirtumas, ar pirma pakelia viso signalo lygį, ir po to karpo pikus, ar skirtingai stiprina.

Diskusija dėl diskusijos. Aš irgi baigiu. Ir taip pat palaikau nuomonę, kad reikia kovot su triukšmo šaltiniais likviduojant priežastis, o ne pasekmes.
Re: Noise gate ar compresor
Blakulla (IP Logged)
April 26, 2012 08:17PM

As, kad nekurt naujos temos, prie to pacio paklausiu. Ar yra koks prietaisas, kuris padetu sumazint pasalinius garsus esant prastam itampos izeminimui? Grojant studijoj, ar namie viskas gerai, bet koncertuojant mazesniuose kabokuose ar klubuose, kur itariu kad izeminimas nestebuklingas arba jo isvis nera, kartais labai jau daug pasaliniu garsu mano laney'jus skleidzia. Vos uzgesini stygas (grojant su daug gain'o) ir pasipila musiu orkestras. Gal cia tas pats noise gate'as pagelbetu??
Re: Noise gate ar compresor
laurynas.lt (IP Logged)
April 26, 2012 09:16PM

Blakulla. Jei problema įžeminime, tuomet agurkus gaudo stiprintuvas, ne gitara, Gate'as nėra išeitis.



Edited 1 time(s). Last edit at 04/26/2012 09:16PM by laurynas.lt.
Re: Noise gate ar compresor
MASSACRE (IP Logged)
April 27, 2012 09:31AM

Laurynai, o tu stengieisi vengti gate'o , nes jis i6kreipia ar kaip kitaip modifikuoja soundą?
Tiesiog įdomu ko reikėtų tikėtis. Iki šiol tokį daiktą esu naudojęs tik boss gt8 proce, tai nejauciau ten labai didelio garso, nes soundas ir taip pakankamai digital buvo.
Re: Noise gate ar compresor
laurynas.lt (IP Logged)
April 27, 2012 01:08PM

Na, aš nesu metalistas, skirtingai nuo IeSGie.

Kai pabandžiau naudoti jį solo partijose siekdamas sterilumo, niekaip neradau normalių decay verčių, kad nenukapotų natų. Su slenksčiu tas pats, nes dinamiškai groju.

O ir šiaip papildomas rakandas signalo kelyje.
Re: Noise gate ar compresor
Mayhem (IP Logged)
April 27, 2012 08:30PM

Kaip jau minejo tam reikalui geriausias yra ISP Decimator, o dar geriau ISP Decimator G string. Su pastaruoju jungiasi ir i inputa ir i fx loopa. Tad triuksma uzmus be problemu. Cia zinoma jei grojama ant didelio gaino. Kitais atvejais kazka kitko reiktu mastyt.

__________________________________________________
Jackson KE3
TC Electronics PolyTune
Line 6 ToneCore Uber Metal
Orange Crush 15
Re: Noise gate ar compresor
laurynas.lt (IP Logged)
April 28, 2012 05:48PM

Domantai, taip nenoriu veltis į šią diskusiją vėl, bet klysti. Argumentas paprastas, čia paprasčiausias non inverting stage'as. Tylesni nėra stiprinami, nes yra tolygi priklausomybė nuo varžos ir stiprinimo K. Kuo stipriau tuo tyliau. O jei slenkscio neliečiam jokio stiprinimo nėra, nes varža pastovi išlieka.



Edited 1 time(s). Last edit at 04/28/2012 05:48PM by laurynas.lt.
Re: Noise gate ar compresor
Domantas (IP Logged)
April 28, 2012 07:07PM

Tai tada man jaunam ir nepatyrusiam papasakokit, kuom limiteris nuo kompresoriaus skiriasi ?
Re: Noise gate ar compresor
laurynas.lt (IP Logged)
April 28, 2012 07:18PM

Aš tik oponuoju tavo argumentui, limiteris vs comp atskira tema.
Re: Noise gate ar compresor
ISG (IP Logged)
April 28, 2012 09:37PM

As nesuprantu kas jums yra? Eikit i youtube ir ziurekit, wtf... http://www.youtube.com/watch?v=1owiO1WHTUE&feature=related
Yra israstas daiktas buten tam, o zmones bedu iesko kitur...



Edited 1 time(s). Last edit at 04/28/2012 09:39PM by ISG.
Sorry, only registered users may post in this forum.