midiaudio logo

Iš FINALE į .eps?

tilva (IP Logged)
April 30, 2005 09:57AM

Sveki! Pasistojo klausimėlis.
Kiek zinau tiesioginio eksporto is FINALE i .eps nera, per PDF irgi kokybe apverktina. Gal kas zinot ar isvis yra koks kelias??? (Kalbu apie FINALE 2003)
Buciau dekingas sulaukes atsakymo.
Re: Iš FINALE į .eps?
tilva (IP Logged)
May 04, 2005 11:09AM

Ka gi, bandau krapstytis pats.
Tada paprastesnis klausimas. Kur turi guleti (Finale2003) font'ai pagal default'a (kokiame folderije ir kokioj vietoj)?
Laukiu toliau.
Re: Iš FINALE į .eps?
**Rimas G. (IP Logged)
May 04, 2005 12:37PM

Sorry,
Negalėjau gerą savaitėlę nei skaityti, nei atsakyti, nes ten kur buvau tam nebuvo jokių galimybių.
Apie eksportą EPS.
Yra ir EPS ir TIFF. Apie tai buvo išsamiai ankstesniuose postuose.
Trumpai:
Menu>Window>Advanced Tools Palette>Graphic Tool.
Jei norite eksportuoti fragmentą, 2x left click ir pasižymite reikiamą fragmentą. ("rėmelis" turi užsifiksuoti).
Jei eksportuojate visą puslapį, toliau veiksmai vienodi visais atvejais.
Toliau - Menu>Graphic>Export Selection (Export Pages).
Langelyje TYPE pasirenkate TIFF arba EPS.

Finale fontai guli kompo visų fontų folderyje: Control Panel>Fonts.
Juos galima atsidaryti net ir su Word'u arba kitais standartiniais tekstų redaktoriais. Pačios Finale folderyje guli tik Font Anotation.

Sėkmės!

**Rimas G.
Re: Iš FINALE į .eps?
tilva (IP Logged)
May 04, 2005 02:20PM

Dekoju p. Rimai uz atsiliepima!!!
Tai ka Jus parasete as jau buvau surades pats. Bet cia kzkas ne taip arba mano smegenine jau nuvaziavo?
Man reikalingi konkreciai eps'ai, kad galeciau atsidaryti Illustrator'iuje. Su Finale atsidarau mus'a, nustatau PostScript printeri, Graphics> export pages> Type EPS> OK. Rezutate Illustrator neranda fontu ir keicia savais. Rankiniu budu keiciant fontus per Find Fonts i Maestro gaunu tik penklines, taktus ir pagalius, o bulves ir visa kita dingsta. Ka darau ne taip - nasuprantu?????
(is Sibelijaus - viskas svariausiai!!! Ir visus fontus mato, nesvarbu ar Sib Opus ar Fin Maestro ar ...)
???????
Re: Iš FINALE į .eps?
**Rimas G. (IP Logged)
May 04, 2005 06:31PM

Deja nieko negaliu pasakyti apie post script printerį ir visas fontų kolizijas jame, nes nesinaudoju. Tiesiog neprireikia.
Tai, apie ką rašau aš, yra tiesiog eksportas grafiniu formatu. Paveiksliukas, kurį galite atsidaryti be problemų kitose programose, atpažįstančiose šį formatą. Ir jokių post script printerių. Man dar nei karto nėra buvęm kad nesuveiktų. Tiesa, eksportuoju TIFF formatu, todėl ko nors konkrečiau apie EPS pasakyti negaliu. Gal ne visai supratote mano "sutrumpintą" paaiškinimą?
Žodžiu, eiga tokia:
1) Atsidarote savo Finalėje reikiamą MUS failą.
2) Toliau seka (toje pačioje Finalėje su tuo pačiu failu) Menu>Window>Advanced Tools Palette>Graphic Tool.
Primityviai tariant, visa seka reikalinga išsišaukti GRAPHIC TOOL, kuriuo ir eksportuojami EPS'ai arba TIFF'ai. (Advanced Tools paletėje tai bus ikona su geometrinėmis figūromis)
3) Jei reikalingas tik puslapio fragmentas (nors ir vienas ženklas), jau minėtu būdu pele pasižymėkite fragmentą. Nepasižymėjęs fragmento, galėsite eksportuoti tik visą puslapį. Čia Finale privalumas: galimybė eksportuoti fragmentą, kurio papildomai vėliau nebereikia apdirbinėti kituose redaktoriuose.
4) Susiraskite pagrindinio Menu juostoje GRAPHIC. Pasirinkite EXPORT PAGES(jei pasižymėjote fragmentą, galite rinktis ir EXPORT SELECTION).
5) Dialogo lentelėje pasirinkite eksportavimo formatą. Jei grafiką atidarinėjate kitame redaktoriuje, geriau rinktis kiek aukštesnę rezoliuciją. Visos kitos komandos turėtų būti pažįstamos "iš bendro išsilavinimo". Belieka įvardinti ir išsaugoti failą pasirinktoje vietoje, o vėliau jį atsidaryti kur tik reikia.
Dar negirdėjau nei vieno atvejo, kad šiuo būdu eksportuojant būtų nublūdiję fontai. Gerokai padidinus rezoliuciją, galima vėliau iš TIFF gauti visai pakenčiamą kokybę PDF, tačiau visi PDF muzikiniai tekstai, dažniausiai nebūna blizgančios kokybės. Vien dėl penklinių.
Įdomumo dėlei, pabandykit pasiklausti kituose forumuose. Ten gal atsiras daugiau patyrusių būtent su Jūsų konfigūracija.
Angliškai: http://www.finalemusic.com/forum
Rusiškai: http://www.areo.ru/

Sėkmės!

**Rimas G.
Re: Iš FINALE į .eps?
tilva (IP Logged)
May 04, 2005 07:42PM

Eksportuojant i eps'a pati Finale reikalauja persijungti i PostScript printeri. Ir tame kelyje fontai nusoka.
Taip, su tiff'ais jokiu problemu, bet tai tik paveiksliukai kurie spaudai netinka, nes betkokiu atveju palieka murzina fona. Tik eps'us galima paversti kreivemis (outlines)...
Dairiausi ir po rusiska foruma. Neklausiau, bet is pasisakymu supratau ,kad i eps - "problematiska" (jokiu sansu).
Tada butu idomu kokiu formatu pateikiami failai surinkti Finale, jeigu spaudai reikalingi eps'ai??? (Bijau, kad sitas klausimas netaptu retoriniu)
Dekoju uz atsakymus
Re: Iš FINALE į .eps?
**Rimas G. (IP Logged)
May 05, 2005 03:00PM

Kiek man teko bendrauti su spauda, visada duodavau gatavą atspaudą ant popieriaus. Toliau viską leidykla burdavo savarankiškai. Su kokybe problemų nebuvo.
Esu bandęs pats maketuoti TIFF su Word'u. Nepastebėjau jokių "murzinumų" fone. Atspaudai visada išeidavo "švarūs".
Pabandžiau ką tik (iš smalsumo) sevinti EPS. Sunku ką komentuoti, nes neturiu suinstaliuotos (o gal nesukonfigūruotas PC? - specialiai nieko neinstaliavau) Post Script įrangos. Gal vertėtų atkreipti dėmesį, ar padėta varnelė INCLUDE FONTS?
Nors ir neturiu patirties, tačiau man tas klausimas taip pat įdomus, o neužilgo taps ir aktualiu - reikės leidybai sumaketuoti nemažą apimtį. Tačiau, kiek teko girdėti, Finale failus dažniausiai maketuoja su PageMaker'iu. O kad ten kiltų problemų - taip pat neteko girdėti. Turiu vieną kolegą, kuris yra maketavęs spaudai, tačiau jis neturi net'o, o ir šiaip sunkokai pasiekiamas. Progai pasitaikius pasidomėsiu. Dabar, deja, kol kas niekuo daugiau padėti ir negaliu. Gal dar kas atsilieps.
Re: Iš FINALE į .eps?
tilva (IP Logged)
May 05, 2005 10:56PM

... Ir iš kirvio košę galima išviti, ir...
Atsimenu dar sovietinę natų spaudą ant vyniojamojo popieriaus...
Paėmiau tiff'a 2400dpi, išvaliau Photoshop'e visą nereikalingą foną, ir ką gavau? Cha, cha, cha!!! 2GB tiffiššššščią. Priartinus vistiek matosi rezoliucijos kvadratėliai, net rašaliniu spausdintuvu atspaudus įstrižos linijos laipteliais o bulvytės raguotos...(čia šiaip pasapaliojimai)

O jeigu rimtai, man atrodo aš kažką UŽKABINAU. Prikaišiojau fontų kur tik lindo, (aišku pridergiau kompą - dabar reiks valyt) išgvoltavojau per kur galėjau ir nežinau - ar jis mane suprato ko aš iš jo noriu, ar išsigando, bet ėmė ir išspjovė man EEEPPPSSS'ą. Natytės apvalios, įstižainės lygios vienu žodžiu muzikinis raštas OK. Dabar reikės pasiknisti su lietuviškais fontais ir šiap su kokiomis nors marazminėmis partitūromis. Jei tada bus viskas tvarkoj - šauksiu!!!!!!!
Tiesa, gal patartumėt kur paimti nors porą lapų avangardinių "brėžinių ant penklinės", kur visko labai daug, pasitreniravimui? (mano Finale2003)
Geros kloties
Re: Iš FINALE į .eps?
**Rimas G. (IP Logged)
May 05, 2005 11:50PM

Na, jei tos natos nebus publikuojamos ant... kokio 45 aukštų superbildingo fasado reklaminio stendo pavidalu, tie "kvadratėliai" gal ir nebus matyti. Teisingai, TIFF svoris dažnai pernelyg solidus. Tačiau, jei nereikia siuntinėti paštu, ne tokia jau ir didelė bėda. Suprantama, vienam failui 2Gb rieboka, tačiau visiškai pakaktų ir 600 rezoliucijos.
Dėl "brėžinių" - už kažkurio laiko bus, kai engraveriai baigs surinkinėti lietuviškos kamerinės muzikos rinktinę. Ten bus ir Šenderovo, ir Barkausko ir t.t. "brėžinių". Tik viską darome 2005 formatu. Specialiai ko nors rašinėti nelabai dabar turiu kada, o ir "modelį po ranka" reiktų turėti, kad fantazija neatšoktų. Įdomiausia tai, kad pačių keisčiausių grafinių fantazijų į galvą šauna kompozitoriams, kurie labiausiai nutolę nuo realaus atlikimo (t.y. patys nelabai gali ką nors sugroti konkrečiu instrumentu). Arba, pvz. bando grafiškai partitūroje išreikšti apskritimą, arba kitokią geometrinę figūrą... Liniuotė ir rašiklis - viena, tačiau tapyba notacijos programose tada ima kelti problemų, kurios, beje, nėra neišsprendžiamos. Tik ar tos visos "abrakadabros" nėra tik spekuliacija, nes muzikantas turi šifruoti konkrečią informaciją. Šiuo atveju, kuo mažiau realios informacijos - tuo daugiau atlikėjiškos laisvės. Tačiau kur tada kompozitorius? Prie kasos atsiimti honoraro?

**Rimas G.
Re: Iš FINALE į .eps?
Tadas* (IP Logged)
May 06, 2005 09:21AM

Sveiki,
Kartais ir man tenka natas spausdinti ne namuose ar kam nors pasiusti elektroniniu pastu. Zinoma ne visi turi sibelius ar finale, todel partituras konvertuoju i PDF (tam tereikia idiegti virtualu PDF printeri), na o adobe readeris guli bene kekviename kompe.
O del tu kvadrateliu ar siuksliu - tai jos gal tik monitoriuje matosi?
o gal printeris yra mazos rezoliucijos ?
Siaip ant poperiaus isspausdinus is PDF ar is Sibeliaus tiesiai- skirtumo nepastebejau.
Del apimciu, tai 50-ies taktu kurinio puciamuju orkestrui partitura ir visi balsai PDF formate bendrai uzema apie 2MB.
Tad jei naudojat A5 - A3 formata, o ne kaip ponas Rimas replikavo - "ant 45 aukštų superbildingo fasado reklaminio stendo " manau sio formato spaudai turetu pakakti.
Re: Iš FINALE į .eps?
tilva (IP Logged)
May 06, 2005 12:34PM

Sveiki!!!
Šiek tiek beletristikos... TIFF ir PDF - galutiniai formatai, ten jau nieko nepastumdysi. Turbūt nedaug tokių muzikos "kūrikų" kurie pays pasirašo kuompu natas, sumaketuoja, savo rankom atspaudžia, įriša ir jau gatavą knygą parduoda? Taigi... O EPS'ą gali tvarkyti kaip nori, be jokių Sibelijusų ar Finalių. Susikūri outlines ir nebereikia jokių muzikinių fontų - viskas juk paversta kreivėmis. Tada perseivinęs atsidarai sau Corelyje ir susimaketuoji visą knygą viename failę kokiame nori formate su visais niuansais ir pagražinimais... Dar, tiff'as turi pilkos spalvos gama, eps'as gi - kur juoda tai juoda, kur balta tai balta. Natos tai ne nuotraukos. Čia, aukštos kokybės spaudai, atvirkščiai, jokie spalviniai pustoniai nereikalingi. Aišku, spaudžiant sau nieko to nereikia, su kaupu pakanka tiff'ų ar pdf'ų. Tai tiek. Jei kam įdomu ir turit galimybių naudotis bei friendly with Corel ir Illustrator galiu persiųst porą failiukų iš Finale2003 tutorial'ų (išeksportuotas tiff'as ir jau paruoštas maketavimui .ai)
Man atrodo pasisekė! Teisingai visuose forumuose (ir angl. ir rus.) rašo, kad iš Finale į eps'ą neįmanoma, bet per ....... galima, ir gana nesunkiai. Nesuprantu kodėl apie tai niekas neparašė? :):):)Gal tai komercinė paslaptis?:):):)
Rimai,
Netyčia paspaudžiau forumą "Instrumentai">fleita ir supratau, kad mes pažįstami? Mat aš irgi "turėjau reikalų" su fleita, su "Kelpša" ir su fakais. Tik per paskutinius 15 metų biški atitolau.
Taigi, sekmės!!!
Re: Iš FINALE į .eps?
**Rimas G. (IP Logged)
May 06, 2005 04:22PM

Jei nick'as susijęs su pavarde, tai tikrai žinau su kuo prieš daugelį metų, kai dar pats tebebuvau vilnietis, susipažinau, o dabar ir neakivaizdžiai pabendrauti teko. (Vardo, deja, jau neprisimenu).
Taigi, savo ruožtu ir aš linkiu sėkmės!

**Rimas G.
Re: Iš FINALE į .eps?
tilva (IP Logged)
May 06, 2005 04:43PM

Taip, taip - tas pats. O vardo neturiu iki šiol:)
Re: Iš FINALE į .eps?
tilva (IP Logged)
May 07, 2005 01:49PM

(čia aš jau šaukiu fff) VALIOOOOOOOOOOOO!!!!!!! A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
Man pavyko! Fantastika! Sukišau partitūrinį tabloidą į A4 po to didinau iki begalybės - kokybė excellent! Net kinietiški hieroglifai (jau nekelbant apie Western ar kitus) puikiausi. Atrodo, kad besiknisdamas praradau zakazą. Ką gi, gaila. Bet kitą kartą...(aišku jeigu jis bus?)
Dar liko tik toks klausimėlis. Ar Fin2004-05 versijose yra galimybė seivinti failą kad būtų galima po to atidaryti su 2003? Nejaugi reikės ieškotis upgrade'ų ar apskritai naujai instaliuotis? (Visai nesinorėtų dar tokio klapato)
Sėkmės!
Re: Iš FINALE į .eps?
**Rimas G. (IP Logged)
May 07, 2005 09:44PM

Teoriškai - ne. Tačiau, užseivinus ETF, kažkokia praktinė galimybė yra. Neseniai areo.ru forume apie tokią galimybę diskutavo ir konsultavo su visais teksto pavyzdžiais. Principas toks, kad reikia Finale seivinti Enigmoje. Du failus. Pvz. 2003 ir 2005. Ir atsidarius pvz. Word'e tam tikrą 2005 failo teksrinės išraiškos dalį pakeisti analogiška bet kokio 2003 (ETF) failo dalimi, vėl seivinti ETF ir t.t. Nebandžiau, todėl informuoju tik "teorinę" reikalo pusę.

**Rimas G.
Re: Iš FINALE į .eps?
tilva (IP Logged)
May 08, 2005 09:47AM

Nuo durnumo vaistų nėra!!!
(Visai buvau pamiršęs apie Note Pad)
Sorry, only registered users may post in this forum.