midiaudio logo

darbas su finale

Lukrecija (IP Logged)
November 01, 2006 01:38PM

Ar su finale įmanoma maketuoti atonalia muzika? tarkim kai yra vienas instrumentas, tai pasidarai C-dur tonacija ir jokiu problemu, bet kai daugiau instrumentų, jų derinimai skrtingi ir prieraktiniai zenklai atsiranda.. ar yra kokia iseitis?
Re: darbas su finale
**Rimas G. (IP Logged)
November 01, 2006 02:32PM

Taip, yra.
Jei reikia galima net savo prieraktinių ženklų sistemą susikonstruoti, notuoti ketvirtatoniais ir t.t., tačiau tam reikia tam tikro įgudimo, programos pažinimo ir funkcijų įvaldymo. Galimybės yra, tačiau darbo bus daugiau, nei su normalia noitacija. Nieko nuostabaus: net jei fortepioną nori preparuoti, tam reikia sugaišti laiko.
Galiu garantuoti tik viena, kad šiandien nėra programos for Contemporary notation special. Gal būt grafiškai viskas tobuliausiai gali būti išspręsta, su Score (jei tai apskritai "žemėlapiai"), tačiau tai vėl gi labai specifinė programa, su kuria tiesiogiai muzikuojantiems kyla daug problemų.
Jei Finale visa vyksta 12 pustonių temperacinėje sistemoje, problemų jokių. Visa kaip ir normalioje, "tonalioje" notacijoje. Tiesiog reikia pažaisti programos nustatymais.


**Rimas G.
Re: darbas su finale
Lukrecija (IP Logged)
November 01, 2006 04:57PM

Dekui už atsakymą.
Re: darbas su finale
Kraugerys (IP Logged)
November 12, 2006 10:47PM

Sveiki, turiu tokia nedidele problemele... niekiap nesurandu kaip sujungti 2 atskiras penklines i viena. Mat pasileidau midi, ir man i 4 penklines sumete natas, ir dabar niekaip nerandu kaip sujungti i dvi... gal kas zino buda o gal visai neina net? naudoju Finale 2007 aciu
Re: darbas su finale
**Rimas G. (IP Logged)
November 13, 2006 10:22AM

Kaip sujungti? Vertikaliai ar horizontaliai? T.y. prijungti prie galo ar dvi "supresuoti" į vieną?

**Rimas G.
Re: darbas su finale
Kraugerys (IP Logged)
November 13, 2006 10:09PM

dvi i viena supresuoti. nes programa kazkodel sumete natas i keturias penklines dviem rankom, nors ash noriu matyti tik dvi penklines. Ishmete natas kazkaip keistai. takim boso rakte LA kazkodel nugrusta viena pati takte i LA smuiko rakte ant dvieju pridetiniu... tik ji ketvirtine o toj vietoj kur ji turetu buti (tiksliau noreciau kad butu) boso rakto penklineje - ashtuntine pauze ir toliau ashtuntine nata.
Re: darbas su finale
**Rimas G. (IP Logged)
November 14, 2006 03:26PM

Bandyk taip:

Mass Edit Tool

Pasižymi pele dvi gretutines penklines, kurias nori "supresuoti".
Spaudi "1" NumKeypad'e.
Iš lentelės pasirenki norimą opciją. Patogiau, kur siūlo: Top Staff of selection.

Staff Tool

Pažymi likusios nereikalingos eilutės pirmą po rakto viršutinį manipuliatorių.

Delete.

Tą patį darai ir su sekančia penklinių, kurias norėsi sujungti, grupe.

Jei nori, kad faktūra liktų labiau "polifoninė", t.y. geriau matytųsi balsovada, reikėtų paburti kiek daugiau. Jei gautas rezultatas netenkins, pasiūlysiu kiek sudėtingiau, tačiau dabar keletą dienų manęs on line nebus.



**Rimas G.
Re: darbas su finale
selmer (IP Logged)
August 30, 2007 05:30PM

Prasau patarkit. Naudoju 2007 Finale, noreciau paklausti. Parasau viename lape trumpa kurinuka, kaip tame paciame lape pradeti rasyti kita kurini su atskiru pavadinimu ir, kad taktai skaiciuotusi vel nuo pirmojo?
Re: darbas su finale
**Rimas G. (IP Logged)
August 31, 2007 09:53AM

Analogiška tema jau buvo išsamus postas kiek anksčiau. Todėl trumpai.
Principas: rašote kūtinėlių kiek tik reikia vienoje ir toje pačioje eilutėje (arba penklinių sistemoje), vienas po kito be jokių tarpų. Jei reikia tiesiog pasikeičiate metrus ir ženklus. Kad akių negadintų pirminis išsidėstymas, geriau ir patogiau rašyti Scroll View (Ctrl+E).

Kai tekstas užrašytas ir suredaguotas, grižtate į Page View (Ctrl+E).
Toliau reikia "susistumdyti" taktus taip, kad kiekvieno naujo gabaliuko pradžia atsidurtų eilutės pradžioje. Tai daroma taip:
Mass Edit Tool.
Pasiskaičiujate po kiek taktų talpinsite eilutėje (pirmąjį gabaliuką), kad tekstas pasidalintų tolygiai ir nebūtų susigrūdęs. Pasižymite pele visą pirmąjį tekstą. Ctrl+M, langelyje įrašote pasirinktą taktų skaičių, OK. Atlikus šią procedūrą galimą po vieną ar po kelis, priklausomai kaip pasižymėsite, taktus mėtyti iš eilutės į eilutę klavišais Arrow Up/Down.
Tokią pat procedūrą atliekate ir su kitais gabaliukais.

Toliau - maketavimas lape.
Page Layout Tool.
Pasižymite antrojo gabaliuko penklinės manipuliatorių. Spargtelite jį dešiniu klavišu. Iš submeniu renkatės EDIT MARGINS. Lentelėje opcijos Left reikšmę iš "0" keičiate į "0,5".
Distance Between Systems opcijos langelyje padidinkite reikšmę. Kiek - jūsų reikalas. Galima rinktis kažkur tap 0,5 ir 1.
Apply.
Tokia pat procedūra ir su likusisias gabaliukais.

Toliau - darbas su raktais, metrais bei ženklais.
Measure Tool.
Jei pirmojo gabaliuko paskutiniame takte rodo sekančiame gabaliuke būsiančius ženklus bei metrą, jie slepiami taip: 2x spragtelti ant pskutinio takto (tik ne ant ženklų po paskutinio taktabrūkšnio) iš lentelės pasirinkti (uždėti varnelę): Hide Cautionary Clefs, Key and Time Signature. OK.
Jei po gabaliuko tonacija nesikeičia ir reikia parodyti metrą dar kartą - 2x ant reikalingo takto, lentelėje Time Signature keičiame Show if Needed į Always Show. OK.

Su taktų numeriais daroma taip:
Menu>Measure>Measure Numbers>Edit Regions.
Viršutinis didysis langelis yra tik displėjus.
Toliau keičiame reikšmes langeliuose.
Measure Tool
Region 1 Includes Measure (paliekame "1") Througch įrašome paskutinio pirmojo gabaliuko takto numerį.
Spaudžiame ADD.
Region 2 Includes Measure įrašome pirmojo antrojo gabaliuko takto numerį (pagal senają numeracijos redakciją) Througch įrašome paskutinio antrojo gabaliuko takto numerį.
Jei procedūrą reikia tęsti - ADD, jei baigti - OK.

Text Tool
2x spragtelime padidintame tarpe tarp eilučių ir įprastu būdu rašome reikiamą pavadinimą ar tekstą.

Sėkmės.

**Rimas G.
Re: darbas su finale
selmer (IP Logged)
September 01, 2007 09:56PM

Labai aciu, jus man tikrai pagelbejote. Sunkiausia buvo su taktais ;)
Re: darbas su finale
**Rimas G. (IP Logged)
September 02, 2007 10:30AM

Taigi, tie taktų numeracijos keitimai gana painus dalykas, kol neišsiaiškini visko nuodugniai. Jei atvirai, tai ir pats tik berašydamas šį postą iki galo perkandau. Man iki šiol neaišku, kodėl Finale gamintojai per visą netrumpą programos egzistavimo laiką nenumatė galimybės spragtelti reikiamam takte ar ant jo manipuliatoriaus ir nuo jo keisti numeraciją, atitinkamai įrašant reikiamą skaičių.

**Rimas G.
Sorry, only registered users may post in this forum.