midiaudio logo

Vilniaus konservatorija

Blitzkrieg (IP Logged)
October 18, 2005 10:13PM

Sveiki, gal kas nors ten mokosi arba mokesi? As noreciau ten studijuot kazka susijusi su elektrine gitara. Gal zinot ar ten apsimoka mokintis ar kur kitur siulytumet? Ko reiketu pasimokint, kad ten istociau?
Re: Vilniaus konservatorija
vidman (IP Logged)
October 19, 2005 01:26PM

Nieko ner geriau, kaip imti pamokas pas koki nors zymu gitarista, be abejo uzsienyje, nes musiskiai visi samouchkos, pazystu netgi naminiu gitaristu, bet kurie mokesi pas Pat Metheny ir Mike Stern.
Re: Vilniaus konservatorija
Blitzkrieg (IP Logged)
October 19, 2005 09:41PM

Matai, Vidman, as labai megstu grot ir tingiu mokintis, tai galvoju man bus lengviau mokintis konservoj ir po to is karto i akademija, nei kur nors per prievarta kokia kompiuterastika :D
Re: Vilniaus konservatorija
jumbo (IP Logged)
October 19, 2005 10:18PM

manau kad labai klaidingai manai:) .... tau aukstoji meno mokykla gali isvis tave atsukt priesais tavo pomegi. Aciu dievui nenuejau dar budamas mokykloj i dailes mokykla. Istojau ir dailakademija su savo pastangom:) Kadangi ir ash ish menushkes tai manau gana panashus principai. Bet ir siaip kad jau ten studijuoju tai tiesasakant toki entuziazma daznai numusha griezhti destytojai ir pan. Visai kitas malonumas groti gitara kada nori su kuo nori ir kaip nori, dometis ne tik tuo ka tau po nosim pakisha. Taip kad - apmastyk:)
Re: Vilniaus konservatorija
Blitzkrieg (IP Logged)
October 20, 2005 03:42PM

Aciu Jumbo uz savo nuomone, bet as jau taip sugalvojau- arba istoju i konserva po 10 klasiu ir po jos eisiu i akademija, arba busiu savamokslis (ta prasme nebent kur nors privaciai). O tu ar kur nors mokeisi, ar esi savamokslis? Ar gerai gaudaisi muz teorijoj?
Re: Vilniaus konservatorija
jumbo (IP Logged)
October 20, 2005 04:15PM

esu savamokslis. Teorija tai, moku natu dalyba/verte, na seniau vaikystej (kokius 2-3 metus grojau variniu puciamuju ansamblyje) tai galedavau ir paskaityt is lapo, dabar daug kas uzhsimirso. Taip realiai grodamas gitara ir nepritaikau tu savo muzikos teorijos ziniu, arba viskas is absoliucios klausos isplaukia, arba (kaip dabar megstu daryt) sukurpt ir paniuniuot melodija mintyse ir po to "perkelt" ja ant gitaros ir boso. Na kartais ant "guitar pro" delioju klavisinius ar nedideli orkestreli:]
Re: Vilniaus konservatorija
Blitzkrieg (IP Logged)
October 20, 2005 04:35PM

Aisku. O kaip tau su improvizacija? Ir isvis nuo ko pradet mokintis improvizuot? Ar is akordu natu, ar is skaliu, ar tonacijos, ar dar ko nors? :D
Re: Vilniaus konservatorija
jumbo (IP Logged)
October 20, 2005 05:16PM

su improvizacija plius minus ok:) Praktiskai kai gavau kokiu 7-8 metu gitara i rankas tai viskas ir prasidejo nuo improvizacijos. Niekas nieko nesimokino, negalejau is kazkur kazko ismokt, atsisesdavau ir maigydavau stygas pasidejes gitara ant keliu, pagal girdetas visokias ABBA, nirvana, (jau sunkiai bepamenu ka dar) ir t.t. Turiu omeny solo/lead is klausos bandydavau grot. Kokiu 11-12 buvo atradimas "iron maiden". Tada ir prasidejo visokie "plrprlrprlrplr" po visa grifa:] Pradzioj tai tik ir budavo per kokius 4 ladus vienos stygos - plrprlrplrprlrpl. Is leto tobulejimas vyko. O improvizuot tai man nuo tonacijos kuria pagaunu klausa, improvizuot lengviausia. Nors nezinau nei kas tai per tonacijos nei kuo baigsis kvadratas ar kita muz. fraze.
Re: Vilniaus konservatorija
Blitzkrieg (IP Logged)
October 20, 2005 10:51PM

Tai tau gerai :D man su improvizacija nera taip jau gerai- dabar bandau mokintis skales ir pagal jas grot, nes anksciau kai bandydavau is akordu, tai nezinodavau kaip parinkti tarpines natas- galedavau grot tik tris pagrindines. O su skalem biski lengviau. Ar tu nebandei taip grot?
Re: Vilniaus konservatorija
WaSp (IP Logged)
October 21, 2005 12:22PM

Joa... man tas pats kas Blitzkrieg. Nezinau nuo ko pradet. Kartais gaunasi kazkas visai nieko, taciau nesu uztikrintas kas gausis, o taip pat improvizacijos buna gana panasios :( Zinau viena gama (kaip tu sakai skale) :) Bet vien tik pagal ja aisq nieko padoraus neiseina. Taip pat nezinau kaip keisti tonacija ir t.t. Cia manau praverstu (net nepraverstu, o manau yra butinas) teorijos zinojimas. Tai nesuprantu, Jumbo sako kad nepergeriausiai ismano teorija, bet improvizuoja labai gerai. Gal kas patartu truputi i ka reikia kreipti demesi improvizuojant. Zinoma negali pasakyti kad daryk tik taip ir taip ir bus ok, bet kazkokia pradzia kad suprasciau kaip tai normaliai daroma.
Re: Vilniaus konservatorija
Siaip ciuvas (IP Logged)
October 21, 2005 02:15PM

dėl improvizacijos eikit pas mokytoją, jei geras - užves ant teisingo kelio. Nėra taip sudėtinga, per porą mėnesių suprasit.

O jumbas kita kalba - jis per tiek metų tiesiog licksų krūvas tikriausiai įsisavino mintinai ir juos sudėjęs į visumą išėjo į pilnas gamas, taigi atėjo ten, nuo ko kiti normaliai pradeda :)
Re: Vilniaus konservatorija
**Rimas G. (IP Logged)
October 21, 2005 03:30PM

Vyrai, ši diskusija, tik kiek kita forma, jau buvo prieš keletą mėnesių.
Akademinis išsilavinimas save gerbiančiam muzikantui BŪTINAS. Jei tik jis save laiko muzikantu, juolab profiu. Anksčiau ar vėliau jo vistiek prireiks, jei karjera nesibaigs poros akordų pabrazginimu gerai pamaukus kokioj baliuškoj. Vien dėl komunikacijos. Ir nereikia į tradicinę mokyklą žiūrėti su siaubu, nepasitikėjimu ar panieka. Tradicinė mokykla - pirmiausia sistema. Žinių sistema. Kad laužyti kokias nors taisykles, pirmiausia jas reikia žinoti. Ne tik būti apie jas kažką girdėjus, bet ir žinoti. Tada jau galima laužyti PABRĖŽTINAI. Kitu atveju bus aklas plavinėjimas takais, kuriuos pasaulis jau seniai praėjo. Bet koks profesionalios formos avangardas remiasi pirmiausia amato išmanymu. Daugelis galvoja: kam man tas muzikinis raštas, aš ir taip groti moku. Muzikis raštas pirmiausia - universali bendravimo priemonė.
Tai ką Jumbas daro šiandien, yra jo daugelio metų ieškojimo, kopijavimo ir pažinimo rezultatas, kurį jis surinko po kruopelytę. Jei jis būtų gavęs aiškią sistemą (kuria paskui gali ir nesinaudoti, jei nereikia) tai į tai, kur dabar pagal savo mąstymą ir meistriškumą yra, galėjo ateiti kur kas greičiau. Juolab tokio išskirtinio talento ir užsispyrimo žmogus. Idomus atvejis: muzikos mokyklą ar sistemingą muzikos mokymasi siejame su prarasta vaikyste ir prievarta, o daugybę valandų praleistų knisantis ten, kur jau seniai išknista ir klaidžiojant tarsi užrištomis akimis - hobby, pomėgiu, kūrybiniais ieškojimais...žodžiu - nenuginčijamu gėriu.
Renesanso laikais buvo madingas universalizmas. Leonardo da Vinči sugebėjo būti ne tik skulptoriumi, tapytoju bei dizaineriu, bet ir matematiku, išradėju, filosofu, taip pat kompozitoriumi! Dabar kiti laikai, kita ir patirtis. Šiandien atėjo specializacija ir profesionalumas savo srity. Todėl ignoruoti sistemą teikiančią žinias, paprasčiausia - ne protinga. Gali ignoruoti, tačiau geriau kai žinai ką, o ne abstrakčiai. Na negalima nekęsti arba ignoruoti VISO pasaulio. Lygiai taip pat ir akademinio išsilavinimo ar muzikos. Pirmiausia reiktų suvokti kas tai yra. O paskui jau pasirinkimo laisvė. Bevaik tas pat, kaip "nemylėti" savo dėdės, kurio nesi akyse matęs. Vien pagal giminės atsiliepimus? O už ką konkrečiai?
BTW, improvizacija taip pat yra gana apibrėžtas dalykas. Tai yra pirmiausia muzikinė kalba, kuria bandai išreikšti savo požiūrį nors ir... į bliuzinį 12 t. kvadratą, arba kokios dainelės ar apskritai jazz standarto melodines galimybes. Tai yra mąstymo būdas. Intelektas visom prasmėm, ne vien tik potencialus pirštų miklumas. Produktyviam mąstymui reikalingos žinios ir tam tikra sistema. O tai yra visų pirma išsilavinimas. Tačiau nereiktų paklysti. Daug net ir Muzikos akademijos diplomus turinčių žmonių nelabai tesugeba mąstyti, analizuoti ar kalbėti muzikine kalba. Kol už juos mąstė, dresiravo - viskas buvo OK. Tačiau aš vis prisimenu vieno mano draugo kalambūrą, pasakytą priš daugelį metų: konserva yra tokia vieta, kur galima gauti gerą išsilavinimą. Galima GAUTI. Tačiau reikia pasistengti jį PAIMTI. Išsilavinimas yra TURTAS. O kaip juo naudojiesi - privatus kiekvieno reikalas. Tačiau jei jo neturi - pasinaudoti nėra kaip. Tada belieka apgraibom, po krupopelytę... ir po daugelio ieškojimų metų atsidurti ten, kur jau seniai visi prieš tave buvo...

**Rimas G.
Re: Vilniaus konservatorija
Blitzkrieg (IP Logged)
October 21, 2005 05:20PM

Labai aciu, **Rimai G. Ar jus nebusit koks nors muzikos mokytojas, ar turintis muzikini issilavinima? Gal galite parasyti kokiose knygose ar interneto puslapiuose galeciau surasti teorijos reikalingos istoti i Vilniaus konservatorija? Daugelis sako, kad po 10 klasiu stoti nelogiska ir net nereikalinga. Kokia jusu nuomone i tai?
Re: Vilniaus konservatorija
Blitzkrieg (IP Logged)
October 21, 2005 05:37PM

Dar noriu pridurt, kad neturiu muzikinio issilavinimo. Kokios galimybes istoti neturint jokio muzikinio issilavinimo diplomo?
Re: Vilniaus konservatorija
**Rimas G. (IP Logged)
October 21, 2005 08:46PM

Apskritai galiu pasakyti tik tiek: esu be visų kitų užsiėmimų ir pedagogas. Todėl ir mano tekstas toks. Nes aš tik taip suprantu reikalą.
Ką nors pasakyti apie Tallat-Kelpšą dabar negaliu, tačiau pvz. Klaipėdos Šimkinėje ir Klaipėdos Universitete gitaros pedagogu dirba Eugenijus Janavičius - džiazo ir bliuzo aplinkoje pakankamai žinomas ir vertinamas muzikantas. Nemanau, kad ir kituose miestuose dirbtų mažiau kvalifikuoti žmonės. Man atrodo, kad su pedagogais galima nagrinėti toli gražu ne tik "du gaideliai" temas. Į Tallat-Kelpšą, Gruodelką, Šimkinę stojant niekas nereikalauja jokio spec. išsilavinimo. Yra tik muzikalumo testai. Pagaliau pagal Llietuvos Res[publikos įstatymus į BET KURIĄ aukštąją mokyklą gali stoti BET KURIS Lietuvos Respublikos pilietis, turintis VIDURINĮ IŠSILAVINIMĄ. T.y. jei išlaikai spec. egzą, formaliai gali stoti nors ir į Muzikos ir Teatro Akadermiją Vilniuje. Apie Klaipėdos Universiteto Jazz katedrą net nebekalbu - it's realy possible!

**Rimas G.
Re: Vilniaus konservatorija
**Rimas G. (IP Logged)
October 21, 2005 09:03PM

Tiesa, jei neklystu, galima stoti į bet kurią klasę.
Re: Vilniaus konservatorija
Blitzkrieg (IP Logged)
October 22, 2005 11:24AM

Dar karta labai jum aciu, Rimai.
Sorry, only registered users may post in this forum.